Connect with us

magazin

(KOLUMNA) I posa i teća!

Objavljeno

-

U kojem trenutku borbe za ženska prava smo skupile na sebe toliko tereta i obaveza?

Ozbiljno Vas pitam, tko je zeznuo? Dobile smo odgovorene i zahtjevne poslove, obitelj, djecu, kuhanje, ribanje i organiziranje svih životnih aktivnosti cijele uže i šire obitelji.

Još uvijek živimo u društvu u kojem je normalno da žena kada dođe s posla nastavlja robiju. Svakodnevno. Zauvijek. S jednog posla na drugi. Kako veselo, kako ludo i nezaboravno.

Često nakon dolaska s posla poželim se lansirati na Maras jer ne mogu shvatiti da je moj suprug ima zamračenje vida pred širokim spektrom nerada. Uhvatim se često da prvi put stanem u ponoć sa svim svojim obavezama. Od jutra do sutra doslovno!

I sad bi u tom kaosu trebala imati vremena za hobije, sport, privatni život? Kako molim vas? Ilegalne supstance? Nešto? Dobar psihijatar? Kontakt?

U tranziciji ženskih prava i borba još uvijek kao da smo ostali daleko u prošlosti.

Moja baba je rodila u polju, donijela doma dijete, naramak drva, skuhala večeru i zakrpala čarape. To je u to doba kažu svjedoci (očito muškarci) bilo „normalno“. Nije normalno da žena u 9 mjesecu tegli drva, da si vadi posteljicu između grana hrasta i da je nitko nije pregledao, dapače još je za nagradu dobila je smjer kojim treba ići, samo ravno prema kuhinji pripraviti večeru. Pa kakav živi horor. HOROR. Rodiš i to je tvoj usputni posao, nešto kao hobi. To je prirodno govorili su predci u ne tako dalekoj prošlosti, koji očito nisu poznavali pojam babinja, šest tjedana odmora nakon poroda jer šest tjedana žena krvari.

Trudovi prema medicinskoj definiciji kreću i po par dana prije proda. Što znači da je očito svaka sretnica koja je otišla u drva i rodila u šumi, odlazila na taj križni put u trudovima. Ma ona se nije usudila reći da je nešto boli, trpjela je oduvijek i zauvijek!!Gdje je bio njezin muž dok je ona skupljala drva? Nije shvatio da je trudna i da bi bio red da je se oslobodi teškog fizičkog rada? Barem tih zadnjih 100 metara do poroda. Priznajte koliko ste tih priča čuli da su žene u prošlosti rađale u polju, kod ovaca, u šumi? WTF!

Ma da je predkameno doba nema opravdanja.

Ne kažem da je trudnoća bolest, ali se ne zove drugo stanje tek tako. Ježim se tih priča. Razmišljam koliko smo danas daleko od tog poroda u šumi? Rađamo Bogu hvala u bolnicama, ali teglimo puno toga svakodnevno. Ne doslovno drva, ali nam je teret iz dana u dan sve teži. Imam osjećaj da je ta prošlost naših baka još uvijek živa, da živimo u društvu gdje su žene koje su podijelile kućne obaveze s muškarcem slabe, lude, dominante jer ne stižu obaviti sve što bi trebale. Jadne s njim nešto ne valja, priča se u devetom krugu pakla patnica koje time moraju dati na važnost svojim diskus hernijama, koje su kraljice svih svjetova jer je njima ispod časti da pomisle reći svom suprugu da nešto napravi. ONE SU SVE! Mrš.

Dobile smo karijere, poslove i teće! Eto to je nama naša borba dala! Sve nam se lijepo upakiralo kao nešto što moramo moći nositi bez pogovora, jer ako se kreneš buniti, napravit ćeš veliki šok svima jer su žene u tvojoj obitelji od davnina sve odrađivale!

I on treba hranu, čistu odjeću i uredan životan prostor. Ne moj misliti da si slaba ako odgojiš sina da skupi nered za sobom i pomogne svojoj ženi u kućanskim poslovima, dapače mislim da ćeš napraviti najveći evolucijski pomak u povijesti čovječanstava.

Moje babe su rađale dok su biološki mogle tako ja u prvom krugu obitelji imam 100 rođaka. I to je bilo normalno kažu svjedoci, svake godine po jedno dok ne bude muško! Zamislite hormonalne promjene koje su te žene prolazile, realno bile su trudne pola života, a ostatak su provele u brizi oko djece. Nisu one bile lišene postporođajnih depresija samo su ih odradile u tišini svoje kuhinje.

Danas gledam svoju kćer i slušam njezinog oca koji je neki dan izjavio (kad sam potegla razgovor o tome da i on slobodno može oprati wc) „ali to je ženski posao, što želiš da još i to radim? Želiš mi ubiti i ovo malo muškosti???!!

Opustite se, nisam ga kastrirala, opere NAM suđe i složi robu dok ja radim ili brinem od zajedničkom djetetu.

Kako i u kojem trenutku su njegovi moždani valovi zaključili da je to ubijanje muškosti????U trenutku kad je to izjavio imala sam poriv vrištati, ali sam skulirano odgovorila „po čemu zaključuješ da je udisanje Domestosa samo moj posao?“.

Moj posao je i čišćenje, kuhanje, pranje svega ostalog??? Jednako radimo i jednako smo odsutni iz kuće, ali čišćenje wc-a je kaže mudrac ženski posao. Kakav zaključak kralju kraljeva!! Razmišljala sam da ostavim namjerno sve i da ne čistim naredno vrijeme wc, ali znam da ne bih ništa dobila, osim odvratnog nereda. Osjetila sam nemoć, kako da me netko tjera po to drveće u šumu, a ja nemam izlaz nego moram krenuti.

Nakon intenzivne rasprave i vrištanja zaključio je u pomirbenom tonu da je to uz to što je to tipičan ženski posao radim i bolje od njega. Bljuc, bljuc.

Za vrijeme studija sam živjela u studentskom domu i svakih par mjeseci smo imali sanitarne kontrole prostora. Kunem vam se postoje muškarci čije su sobe i wc toliko čisti da sam osjetila toliki sram i nelagodu šokirana spoznajom da takvi muškarci očito postoje, jer sam je odrasla u plemenskoj kulturi gdje otac nakon ručka odlazi u horizontalu na kauč i gdje ga se slučajno ne smije smetat jer odmara nakon posla.

S puno čuđenja sam ih pitala koga su platili da im to počisti, a oni su pukli od smijeha jer je njima to ponašanje sasvim normalno. Kažu da su ih matere tako odgojile da za sobom moraju znati počistiti. Matere na vama je posao, vidite! I mora da je sociološki gledano to radi činjenice da su kontinentalci odgojeni u zadružnoj kulturi gdje nije sramota da otac pomaže oko domaćinstva. Nas su ubili kroz povijest vrsni ratnici, lovci i borci jer su time zaštitili da su oni jači spol kojem je ispod časti održavati kućanstvo.

Znam trebat će nam vremena i nije nam lako tek tako napraviti preokret u njihovim glavama, povijesnim nepravdama, ali možda postoji tračak nade!

Ostao mi je jedan dobar savjet u glavi prijateljice koje je rekla recept s kojim je uspjela sebe osloboditi pranja wc-a. Jupi hura!

Ona ima jednostavnu formulu kaže suprugu „ ti operi SAMO wc, ja ću sve ostalo ljubavi života moga“.

Probajte nemamo što izgubiti.

Ugodan ostatak vikenda uz hastag #domestozasve!

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Horoskop za 26. studenog 2022.

Objavljeno

-

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 26.11.2022.
LJUBAV: Išli vi korak naprijed, pa korak nazad, opet ćete biti u plusu, jer znate što želite. To će prepoznati i druga strana.
KARIJERA: Jedna tajna ima veliku težinu, a vi ćete je čuvati znajući koliko vrijedi. Danas ćete u sebi misliti o njoj.
ZDRAVLJE&SAVJET: Odvojite poslovno i privatno.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 26.11.2022.
LJUBAV: Vaši osobni odnosi postaju sve liberalniji, a vi sve otvoreniji za razne ideje. Osjećate kao da se podmlađujete.
KARIJERA: Teško da vas išta može ugroziti ili odvratiti od onog što radite. Sve teče dobro, stabilno, a vi funkcionirate unatoč malim preprekama.
ZDRAVLJE&SAVJET: Sve ste sigurniji.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 26.11.2022.
LJUBAV: Ne čini vam se da vam okolnosti idu na ruku i analizirate zašto je tako. Zaboljet će vas glava. Jednostavno čekajte da prođe.
KARIJERA: Bit će onih koji će vas potražiti za suradnika ili pitati za mišljenje, savjet. Budite objektivni i procjenjujte bez emocija.
ZDRAVLJE&SAVJET: Idite tamo gdje vam je dobro.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 26.11.2022.
LJUBAV: Poboljšanje u osobnim odnosima bit će povezano s mogućnošću izlaska na zanimljivo mjesto puno vedrih ljudi.
KARIJERA: Spremni ste za promjene za razliku od vaših kolega. Njima će sve izgledati nestvarno, pa ćete ih morati uvjeravati.
ZDRAVLJE&SAVJET: Strpljen, spašen.

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 26.11.2022.
LJUBAV: Ako vam je već toliko stalo da kukate, onda to ispričajte osobi od povjerenja, a ne onoj s kojom ste u vezi, jer ćete joj biti naporni.
KARIJERA: Mučit će vas jedan problem povezan s financijama, ali je izvjesno da je rješenje na vidiku. No s tim se treba baviti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Odmorite, naspavajte se.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 26.11.2022.
LJUBAV: Druga strana mogla bi se naći na rubu da vam povjeri neke svoje boljke i brige. Budite otvoreni i ne zaključujte ništa prerano.
KARIJERA: Vaši poslovni suradnici pokazat će svoje ozbiljno lice koje će se vama učiniti preturobnim. Učinit ćete sve da unesete vedrinu u rad.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite ono što jeste.

VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 26.11.2022.
LJUBAV: Još ste orni za mnoge nove ljubavne pustolovine, a u njima vam danas pomažu vaši prijatelji. Vezani su odlično.
KARIJERA: Vjerujete da možete bolje i više. U pravu ste, ali ne trebate od sebe zahtijevati nemoguće. I vi ste samo čovjek
ZDRAVLJE&SAVJET: Maknite se od bilo kakve negativnosti.

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 26.11.2022.
LJUBAV: Neki će voljenu osobu staviti na vrh vlastitih vrijednosti, ali pri tom neće zapostaviti ni karijeru. Uspjet će sve sretno spojiti.
KARIJERA: Jedan trošak malo će vas uznemiriti, ali brzo ćete uspostaviti kontakte kojim ćete razviti posao i isti nadoknaditi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne postoji savršenstvo.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 26.11.2022.
LJUBAV: Ako vas je išta mučilo, danas ćete se s tim suočiti na zreo način. Možda nećete pjevati, ali ćete pametno komunicirati i riješiti problem.
KARIJERA: Mnogi će se na radnom mjestu osjećati odlično jer ne samo da imaju lijep posao, nego su i odnosi s kolegama sve bolji.
ZDRAVLJE&SAVJET: Prebrodit ćete prolazni stres.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 26.11.2022.
LJUBAV: Vjerojatno ćete se danas ponašati po onoj „Udri brigu na veselje“. Moguć je izlazak i ludi provod bez emotivnih ispunjenja.
KARIJERA: Osjećat ćete silnu želju i potrebu da prezentirate svoje sposobnosti, ali nećete još dobiti priliku za to. Malo pričekajte.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nastavite istraživati zdrav život.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 26.11.2022.
LJUBAV: Vodit ćete voljenu osobu od nekretnine do nekretnine pokazujući joj gdje bi i kako mogli živjeti jednog dana.
KARIJERA: Nije isključeno da će vas pohvaliti ili će vaša znanja i stručnost u jednoj temi dobiti priliku da isplivaju, a bit će to važno za posao.
ZDRAVLJE&SAVJET: Zdravi ste i spremni na nove izazove.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 26.11.2022.
LJUBAV: Lijep razvoj osobnih odnosa potaknut će vas da iste oplemenite nekom novom idejom za izlazak gdje će vam biti dobro.
KARIJERA: Vama se vaše poduzeće u kojem radite čini malim. Želite nešto veće za sebe, ali za to treba biti i odgovorniji.
ZDRAVLJE&SAVJET: Imate dovoljno slobode, bez brige.

 
Nastavi čitati

magazin

TREPS, ZAGREB Zadarske Gestice u finalu, u društvu najboljih plesnih skupina iz cijele Hrvatske!

Objavljeno

-

By

Ovu subotu 26.11.2022. Gestice odlaze u finalno natjecanje u Centar za kulturu Trešnjevka. U kategorijama klasičan balet, suvremeni ples, show, jazz, step, društveni i urbani plesni izrazi natjecat će se 34 najbolje plesne skupine iz cijele Hrvatske.

Treps događanja tradicionalno se održavaju već 17. puta za redom, a susreti su započeli u svibnju i lipnju na kojima je predstavljeno više od 128 koreografija,43 plesne skupine u kojima je plesalo preko 800 mladih plesača i plesačica.

Najbolji od njih su se kvalificirali za Festival koji se održava ovaj vikend u Zagrebu, a najboljima će se dodjeliti prve nagrade po kategorijama, o kojima odlučuje žiri u sastavu: Maja Đurinović, Ljiljana Gvozdenović, Andrej Izmestyev, Koni Kosanović, Una Štalcar Furač i Tihana Strmečki.

Gestice su u finalno natjecanje ušle sa čak dvije plesne koreografije, autorice i plesne pedagoginje Nene Jurišić, točnije ulomcima iz njihovih cjelovečernjih autorskih produkcija.

“Jako smo sretni i ponosni na svu djecu u Gesti i na natjecatelje i na one koji će to tek iskušati u periodu pred njima, jer je ples od velikog značaja u razvoju djece i mladih. Ples je za dijete igra u kojoj kroz život uči o životnim vrijednostima koje im donose radost, prijateljstvo, zadovoljstvo. Djeca su kreativna i znatiželjna u procesu rada, a kada usvoje zadani cilj, ta radost koja se širi dvoranom i pozornicom je nemjerljiva, osobito je to apostrofirano na putovanjima. Za nas pedagoge natjecanja jesu potvrda rada i kvalitete, ali zapravo ono što naši plesači dobiju druženjem kroz putovanja su uspomene koje čuvaju zauvijek.

Ulazak u društvo najboljih godi i laska, no za nas je finale, već samo po sebi izuzetan uspjeh.

Uz pripreme za Zagreb, privodimo kraju i novu 57. Dramsko plesnu produkciju pod nazivom To malo klupko vjere koje ćemo premijerno izvesti u HNK Zadar 19. prosinca u 18 sati”, kazala je Jurišić.

 
Nastavi čitati

magazin

Dječji Advent sutra kreće uz kostimirane likove, konfete i balon-eksploziju

Objavljeno

-

By

Nakon što je Advent u Zadru otvoren u velikom stilu s grupom Dalmatino, u subotu, 26. studenoga će se na jednako spektakularan način u 12 sati uz eksploziju balona otvoriti i dječji Advent.

Kostimirani animatori kroz zabavu i ples tijekom dva sata programa, koji počinje u 11:30 sati, uz pomoć sportskih i zabavnih rekvizita, konfeta i spomenutog balona-eksplozije, uvest će djecu u bogati adventski program koji im je pripremljen do kraja godine.

Vile, vilenjaci i drugi božićni likovi zabavljat će djecu uz prigodne božićne pjesme prilagođene svim dobnim uzrastima.

U nedjelju ujutro zabava za najmlađe nastavlja se dječjom radionicom Frozen, na kojemu će animatori zabavljati najmlađe te im na raspolaganje dati personalizirane materijale od kojih će izrađivati prigodne radove. Iako se ovaj crtani film veže najviše za djevojčice, radionica je namijenjena i dječacima.

Animatori TOPEventsa tijekom Adventa pripremit će još nekoliko događaja za vikende uoči sv. Luce, sv. Nikole, Djeda Božićnjaka, kao i tradicionalni dječji doček Nove godine.

Sve informacije o Adventu u Zadru možete pratiti na www.advent.zadar.travel

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu