Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

GLAZBENE VEČERI U SV. DONATU Za četvrti tjedan – tri koncerta. Ulaznice u prodaji

Objavljeno

-

Četvrti tjedan 61. Glazbenih večeri u Sv. Donatu donosi tri koncerta. Ulaznice su dostupne na adresi kuzd.mojekarte.hr (https://kuzd.mojekarte.hr/) te na info pultu Kneževe palače od 11 do 13 sati i od 19 do 20 sati.

Večeras u crkvi sv. Krševana u 21 sat nastupaju Solisti Zadarskog komornog orkestra. Istaknutim pojedincima Zadarskog komornog orkestra – koncertnom majstoru Zadarskog komornog orkestra i docentu violine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu Marcu Grazianiju, Zadranki međunarodne karijere i solo violistici Zagrebačke filharmonije Luciji Brnadić, vođi dionice violončela u Simfonijskom orkestru HRT-a i asistentu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu Branimiru Pustičkom – pridružit će se koncertni majstor Londonskog simfonijskog orkestra Roman Simović, prvi violončelist Minhenskoga radijskog orkestra Uladzimir Sinkevich, potom prva violistica Birminghamskog simfonijskog orkestra Milena Simović i pijanistica Katja Repušić, asistentica na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Na programu je Brahmsov Klavirski kvintet u f-molu op. 34 kao i Souvenir de Florence u d-molu op. 70 Petra Iljiča Čajkovskog.

U petak, 30. srpnja u crkvi sv. Krševana u 21 sat na koncertu pod nazivom Amore Capriccioso nastupa istaknuta zadarska sopranistica Nela Šarić i pijanist Zoran Velić. Nela Šarić solo pjevanje diplomirala je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. Cynthije Hansell-Bakić. Usavršavala se u klasama tenora Dennisa O’Neilla te sopranistice Nuccije Focile. Pobjednica je brojnih međunarodnih pjevačkih natjecanja, između ostalog, u Japanu, Italiji, Walesu i Austriji, a bila je i finalistica Međunarodnog natjecanja pjevača Hans Gabor Belvedere u Rusiji. Splitski pijanist Zoran Velić diplomirao je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi Đorđa Stanettija i gostujućeg profesora Karl-Heinza Kämmerlinga, kod kojeg je završio i postdiplomski studij na Mozarteumu u Salzburgu. Dobitnik je brojnih državnih i inozemnih nagrada. Nastupao je sa Splitskim komornim orkestrom, orkestrom HNK-a u Splitu, Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a i Zagrebačkim solistima. Zaposlen je na Muzičkoj akademiji u Splitu kao umjetnički suradnik pri pjevačkom odsjeku. U njihovom bogatom programu pjesama i opernih arija ističu se skladatelji koji su djelovali u Zadru u 19. stoljeću – Giovanni Salghetti-Drioli i Franz von Suppé.

U nedjelju, 1. kolovoza u crkvi sv. Donata u 21 sat na rasporedu je koncert Zadar – Meksiko – Kuba. Nastupa zadarska violistica Helena Pilipović i gitarist Arturo Castro Nogueras. Helena Pilipović diplomirala je 2014. na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi Krešimira Petra Pustičkog. Pohađala je semestar na Visokoj školi za glazbu i kazalište Felix Mendelssohn u Leipzigu u klasi Guya Ben-Zionyja, a dvije godine studirala je na Penn State School of Music u SAD-u, gdje je dvije sezone djelovala kao prva viola Komornog orkestra Pennsylvanije. Trenutno živi u Njemačkoj. Gitarist portorikanskih, kubanskih i meksičkih korijena Arturo Castro Nogueras diplomirao je klasičnu gitaru kod Joaquína Clercha i ranu glazbu kod Antonyja Spirija na Konzervatoriju Robert Schumann u Düsseldorfu. Nastupao je diljem Europe, Sjeverne, Srednje i Južne Amerike. Na programu su djela Nejca Kuhara, Srđana Dedića, Dušana Bogdanovića, Carlosa Fariñasa, Joséa Elizonda i Manuela de Falle.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

NADIN / RADIONICA O ISHRANI VINOVE LOZE I MASLINA Vlatković: “U poljoprivredno je tlo nužno znati ulagati”

Objavljeno

-

By

“Ne možemo nemilice eksploatirati naše poljoprivredno tlo, a da ga ne oplemenjujemo. Ako nema u tlu, onda nema ni u biljci, ako nema u biljci onda nema ni u čaši”, istaknuo je dipl.ing.agr. Zvonimir Vlatković, viši stručni savjetnik Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministartsva poljoprivrede RH za Zadarsku županiju na stručnoj radionici i tematskom predavanju pod nazivom ” Ishrana vinove loze i maslina – kvaliteta, zelena tradicija i uštede”, koje su u Nadinu u petak,3.2.2023. navečer organizirali Udruga vinogradara i vinara Nadin i tvrtka Ecovit 1989. u sklopu serije raznih tematskih susreta, koji slijede u narednom razdoblju, kako je istakao Tomislav Glavić, predsjednik Udruge.

Zadarska županija raspolaže, inače, prema dostupnim podacima, sa oko 214 tisuća ha poljoprivrednog zemljišta, od čega je 68 tisuća ha obradivog tla, na kojem se, uz ostale kulture, uzgaja 1 milijun stabala maslina i na 1200 ha oko 4,8 – 5 milijuna trsova vinove loze.

Vlatković je iskoristio ovu priliku da podsjeti okupljene vinogradare i maslinare na daljnje davanje naglaska na ekološku proizvodnju u fokusu sadašnjih i budućih europskih usmjerenja i direktiva te dinamiziranje potrebe njihovog što striktnijeg poštivanja i praćenja od strane domaćih poljoprivrednika, koji primaju poticaje.

Biološki stresovi i posljedice

Dr.sc. Davorin Bažulić, voditelj razvoja tvrtke Ecovit 1989. ukazao je, između ostalog, na ekstremne temperaturne razlike i proizlazeće biološke stresove, zbog kojih je, primjera radi, Tunis između 1999. i 2002. izgubio oko 90 % maslinovog ulja.

Obzirom na niz dosad izvršenih analiza na više tipova tla upozorio je i na nekoliko najčešćih uočenih ekstremnih stanja poput tzv. gladovanja biljaka i proizlazećih fizioloških bolesti uslijed nedostatka lako pristupačnih hranjiva u tlu, prekomjernog korištenja odnosno unošenja klasičnih gnojiva, koja zbog toga znaju toksično djelovati na biljke odnosno općenito ponekad preobilne opskrbe zemlje te ispiranja hranjiva. Pod pojmom ”tlo”, na što zaboravljaju mnogi, naglasio je, podrazumijevamo četverofazni strukturirani sustav kojeg čine čvrsta faza + otopina + zrak + živi organizmi.

Zakon minimuma

Jedan je od mogućih pristupa kvalitetnom rješenju uočenih nepovoljnih stanja, prema Bažuliću, u primjeni Justus fon Liebigovog zakona minimuma po kojem nedostatak bilo kojeg hranjiva uzrokuje ograničeni prinos, što se rješava ili dodavanjem veće količine potrebnog elementa ili primjenom dostupnosti onog što je prisutno te potom proizlazećom racionalnom gnojidbom i sustavnom kontrolom plodnosti tla. Time se postupno nastoji doći do modela strukture tzv. idealnog tla.

Govoreći o tridetogodišnjoj povijesti Ecovita 1989., Goran Štimac posebno je napomenuo da su Agrovit i Agrovit HSF izvorno plod dugogodišnjeg domaćeg znanja i istraživanja te da kao eko poboljšivači tla sadrže tri vrste prirodnih sastojaka i to anorganske spojeve (mineralne komponente), organske (bilje) i bio-aktivne spojeve (bilje).To dokazuje 17 do sad provedenih stranih i stručnih istraživanja u 17 znanstvenih institucija u Hrvatskoj i inozemstvu.

Agrovit i Agrovit HSF pospješuju tako rast vinove loze, maslina, voćaka, bobičastiog voća i hortikulture od 20% do 80%, smanjuju nitrate u tlu za 47%, što je izuzetno značajno u agro okruženjima održivosti koje nastojimo doseći i održati i, obzirom na sve izraženija sušna razdoblja, čuvari su vlage u tlu. To je i razlog zašto su kroz niz godina do danas korak po korak, osim u Hrvatskoj, ostvareni plasman i izvoz ovih proizvoda u Sloveniju, Francusku, Portugal, Nizozemsku ili čak u Južnafričku Republiku.

”U poljoprivredno tlo nije dovoljno samo ulagati, treba znati što, kada i koliko unijeti, i o tome se stalno educirati, inače takva nedovoljno stručno potkrepljena ulaganja postanu novac bačen u vjetar. I nemojmo se zavaravati sa prošlogodišnjim relativno dobrim prinosima grožđa i maslina na pojedinim lokacijama sa minimalnim ili čak nikakvim ulaganjem u obradivu zemlju. Priroda zna potom debelo naplatiti naše nečinjenje”, zaključio je Štimac.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Subotnja špica (by Saša Čuka)

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Prva ovogodišnja akcija darivanja krvi u Policijskoj upravi zadarskoj

Objavljeno

-

By

Foto: PU zadarska/Gradsko društva Crvenog križa Zadar

Ovom humanitarnom akcijom prikupljene su 22 doze krvi, a darivateljima su uručene zahvalnice za prvo i druga jubilarna darivanja

U organizaciji Policijske uprave zadarske i Gradskog društva Crvenog križa Zadar, uspješno je provedena prva ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi u prostorijama policijske uprave. Humanitarna akcija u kojoj su ukupno prikupljene 22 doze krvi, trajala je od 10 do 12 sati.

“Policijski službenici i zaposlenici Policijske uprave zadarske iznova su na djelu pokazali humanost i plemenitost darivajući dragocjenu tekućinu. Za troje djelatnika danas je to bilo prvo darivanje krvi za koja su im djelatnici Gradskog društva Crvenog križa uručili zahvalnice. Zahvalnice su uručene i drugim zaposlenicima i policijskim službenicima Policijske uprave zadarske za 5,10, 20, 25, 30 i 40 darivanje krvi.

Posebno možemo istaknuti kako se policijski službenici i tijekom cijele godine odazivaju na zaprimljene pozive Gradskog društva Crvenog križa za izvanrednim potrebitim dozama dragocjene tekućine.

Zahvaljujemo svim sudionicima što su se pridružili ovoj hvalevrijednoj akciji darivanja krvi”, stoji u objavi iz PU Zadarske.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu