Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

S KOLEGIJA GRADONAČELNIKA DUKIĆA U izradi sustav e-Zadrani; uskoro kreće izgradnja Poduzetničke zone Crno i zgrade MO Crvene kuće s vrtićem i ambulantom!

Objavljeno

-

Gradonačelnik Branko Dukić održao je prvi javni kolegij s pročelnicima upravnih odjela u novom mandatu.

Započeo je s informacijom o provedenim upisima djece u Dječje vrtiće Radost i Sunce za pedagošku 2021. – 2022. godinu, naglasivši kako je cilj osigurati mjesto u vrtiću za svako dijete, a Zadar je blizu tog ostvarenja.

– Prije 15 godina imali smo obuhvat djece u vrtićima od 35 posto, a danas je obuhvat djece na području grada 85 posto. S uređenim novim odjelima na Višnjiku (za čije uređenje je ugovor vrijedan 4,4 mil kn potpisan, a  rok dovršetka je proljeće 2022.) idućeg proljeća dosegnut ćemo i 90 posto obuhvata. Vrtić u Zadru odavno nije samo čuvalište djece i zato sustavno podižemo vrtićke i odgojne standarde bilo da je riječ o popodnevnoj smjeni, uvođenju mobilnog stručnog tima, a vodimo itekako računa o financijskoj dostupnosti. Uređuje se i vrtić Pčelica u kojoj će biti 4 nove skupine, a gradit ćemo i nove vrtiće: Diklo, Crvene kuće, Smiljevac.

Pročelnik Joso Nekić prezentirao je konkretne brojke nakon obrađenih prijava za vrtiće, te je tako prijavljeno bilo 829 djece, od toga 108 za obavezni program predškole. Osim toga, upisano je 367 djece u ostale vrtićke i jasličke programe, a za dio koji nije ostvario pravo upisa će se provesti anketa o zainteresiranosti za  kraće programe ranog i  predškolskog odgoja i obrazovanja koje je Grad spreman ponuditi u svojim vrtićima.

Kako bi ubuduće proces prijave i upisa u vrtiće bio roditeljima još jednostavniji, za iduću godinu priprema se projekt e-upisa kojim će se skratiti postupak upisa i prikupljanje potrebne dokumentacije.

Pročelnik Nekić osvrnuo se još i na projekt pomoćnika u nastavi, koji se u Gradu Zadru uspješno provodi od 2010. I ove je godine projekt prijavljen za sufinaciranje iz EU sredstava, a predviđen je angažman 107 pomoćnika, za koje će uskoro biti raspisan natječaj (natječaj će biti otvoren od 19.07. do 13.08.).

Nadovezujući se na digitalizaciju upisa u vrtiće, gradonačelnik je najavio i digitalizaciju ostalih usluga za građane. Direktor Inovativnog Zadra Alan Kociper prezentirao je susutav e-Zadrani, koji je trenutno u izradi. Za sada su u funkciji 4 usluge, ali planirano je do kraja 2023. omogućiti građanima korištenje svih usluga gradske uprave, njih 50-ak, a do kraja 2025. i 30-ak usluga gradskih ustanova i trgovačkih društava. Sustav je povezan sa sustavom e-građani iz kojeg preuzima potrebne podatke, a za sada omogućuje građanima praćenje svojih predmeta u gradskoj upravi, dobivanje financijskih kartica, prijavu adrese za komunalnu naknadu, a od jeseni i prijavu na stipendije Grada Zadra.

– Ovim sustavom objedinit ćemo sve aplikacije na jednom mjestu i ostvariti maksimalnu dostupnost i jednostavnost korištenja ponuđenih usluga. Isto tako, ide se u digitalizaciju sjednica Gradskog vijeća, pa će od iduće sjednice vijećnici dobiti tablete i materijale za rad u elektronskom obliku. U ovom mandatu ćemo ući i u Zonu Crno. Kao što smo i najavili, ulazimo u fazu nakon koje otvaramo vrata zone Crno poduzetnicima, a njih će svakako biti. Posebno vjerujem da će u njoj svoje mjesto pronaći i nove zadarske tvrtke koje se trenutno razvijaju u našem inkubatoru, a bit će ih sve više s dovršetkom gradnje novog specijaliziranog inkubatora.– rekao je gradonačelnik.

V.d. pročelnika za EU fondove Ante Ćurković predstavio je izvješće o statusu provedbe projekta Izgradnje infrastrukture poduzetničke zone Crno – faza I. Do sada je izdana pravomoćna građevinska dozvola za 1. fazu koja uključuje 25 hektara zemljišta. Predviđena infrastruktura uključuje ceste, struju, vodu, kanalizaciju, javnu rasvjetu i DTK mrežu. Osigurano je 35 milijuna kuna iz ITU mehanizma, a prema predviđenoj dinamici, krajem kolovoza bit će raspisan natječaj za izvođača radova tako da bi po njegovom završetku radovi mogli započeti u 2022. godini. Na to se nadovezao i pročelnik Darko Kasap najavivši u 2022. godini radove na pristupnoj cesti za Zonu Crno, ali i nastavak projektiranja rekonstrukcije Tuđmanove ulice, u kojem će se, kao i u svim gradskim projektima, naročito voditi računa o javnim potrebama- javnom prijevozu, zelenilu, emisijama CO2 i održivosti.

I radovi na izgradnji POS-ovih stanova na Crvenim kućama su u tijeku, pa je Grad izradio pročišćenu listu kandidata za kupnju. Pročelnica Mirjana Zubčić izvijestila je da je, nakon kontaktiranja svih kandidata sa liste iz 2016. i obrade te ponovne provjere svih podataka, ostalo 105 kandidata na novoj, pročišćenoj listi. Za njih će biti organizirana prezentacija stanova, provjera kreditne sposobnosti i potpisivanje predugovora o kopnji stanova. 

Ako nakon toga ostane neprodanih stanova, za kupnju će biti zainteresiran i Grad, kako bi ih mogao ponuditi u najam mladim obiteljima koje nisu kreditno sposobne– nadovezao se gradonačelnik Dukić.

Pročelnica Dolores Grdović Kalmeta najavila je izgradnju zgrade Mjesnog odbora Crvene kuće, jer se u tom brzorastućem kvartu pojavila i potreba za javnim sadržajima. Zgrada će se graditi na zemljištu od 4511 m2, sama će imati 960 m2, a obuhvaćat će i dječji vrtić sa tri vrtićke i jednom jasličkom skupinom te ambulantu obiteljske medicine u prizemlju i sadržajima za rad mjesnog odbora i okupljanje građana na katu objekta. Ovom izgradnjom nastavlja se i program disperzije ordinacija opće medicine na području Grada, nakon što su uređene ambulante na Maslini, Kožinu, Sinoretovu i Smiljevcu, sada se predviđaju još i na Crvenim kućama, Puntamici, Diklu i Novom Bokanjcu.

 Naposljetku, pročelnik za komunalne djelatnosti Robertino Dujela najavio je nabavu 19 300 spremnika za reciklabilni otpad za obiteljske kuće, koji se nabavljaju nakon što je već postavljeno preko 900 kontejnera za reciklabilni otpad za stambene zgrade. Time će Grad u potpunosti ispuniti svoju obavezu osiguravanja odvojenog sakupljanja otpada. Vrijednost spremnika je 6,6 milijuna kuna, od kojih 85% sufinancira Fond za zaštitu okoliša, a 15% Grad Zadar.

Također, provedena je nabava za 10 novih kamera za nadzor brzine (nako tri već postavljene) na gradskim prometnicama, koje možemo očekivati u funkciji već kroz 2 mjeseca. Tvrtka NEROline iz Rijeke kamere će postaviti u ulicama braće Miroslava i Janka Perice, Benka Benkovića, Hrvatskog sabora, Antuna Gustava Matoša, Bregdetti, Borka Šarlije Kese, na Putu Bokanjca, u Splitskoj ulici, na Benkovačkoj cesti te u Crnom.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

OPĆA BOLNICA ZADAR: Odabrani ponuditelji za vođenje projekta “Solarna elektrana Opće bolnice Zadar”

Objavljeno

-

By

Opća bolnica Zadar je na temelju Ugovora o financiranju za projekt Solarna elektrana s odabranim pružateljima usluga sklopila ugovore za vođenje projekta i za PR aktivnosti na projektu.

Projekt Solarne elektrane podijeljen je na tri osnovne aktivnosti:

  • Upravljanje projektom
  • Informiranje i komunikacija
  • Izgradnja solarne elektrane

Projektnim pravilima OB Zadar je dužna slijediti procedure nadzornih tijela te nakon odobrenja provesti javne nabave za usluge kojima će se osigurati provedba projektnih aktivnosti.

Usluga za upravljanje projektom ugovorena je u listopadu 2022. za PR usluge potpisan je u veljači 2023. Navedene usluge su obvezne su za provedbu projektnih aktivnosti i financiraju iz sredstava Programa „Energija i klimatske promjene“.

Tijekom veljače nakon završetka savjetovanja i odobrenja nadzornih tijela bit će objavljena nabava izgradnju solarne elektrane, stoji u priopćenju iz OB.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NOVI RADOVI NAJAVLJENI IZ VODOVODA! U ponedjeljak bez vode čak 9 ulica u Zadru. Evo popisa…

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG prema projektu „Poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture Zadar – Petrčane”, u Zadru, dana 06.02.2023.godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00do 15:00h bez vode biti će potrošači u ul.:

Ivana Rendića

Nikole Šopa

Dragutina Blažekovića

Ante Topića Mimare

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulica Ivana Rendića, kod kuć.br. 3.

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 06.02.2023.godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00do 15:00h, bez vode će biti potrošači u ul.:

Marina Držića

Augusta Šenoe

Tina Ujevića

Frana Supila

Ivana Gorana Kovačića

Tijekom radova pa do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Marina Držića, kod kuć.br. 17.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: Raspisan natječaj za dodjelu Rektorove nagrade. Evo detalja…

Objavljeno

-

By

Raspisuje se natječaj za dodjelu Rektorove nagrade studentima Sveučilišta u Zadru, sukladno uvjetima i kriterijima propisanim Pravilnikom o dodjeli Rektorove nagrade, priopćeno je sa zadarskog Sveučilišta.

Sve detalje možete pronaći OVDJE.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu