Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Zavod za javno zdravstvo Zadar postaje referentni centar za jugoistočnu Europu

Objavljeno

-

Zavod za javno zdravstvo Zadar postao je referentni centar za molekularnu dijagnostiku na području 12 zemalja jugoistočne Europe. Uređaj Viper LT, koji automatski na principu PCR testova provodi dijagnostiku virusa i bakterija, vrijedan je 2,5 milijuna kuna, a Zavodu ga je poklonila američka tvrtka Becton Dickinson and Company, zajedno s radnim materijalom za godinu dana. 

Najavljeno je to prilikom posjeta državnog tajnika za zdravstvo, Silvija Bašića Općoj bolnici Zadar gdje je s ravnateljima bolnice i ZJZ-a Čulinom i Škrgatićem, županom Longinom i gradonačelnikom Dukićem, razgovarao o nastavku provođenja cijepljenja na području Zadarske županije i pripremi za turističku sezonu. 

„Zbog ovog uređaja u Zadar će dolaziti uzorci iz 12 zemalja, ali i razni stručnjaci na edukaciju. Naši djelatnici će sudjelovati u edukaciji budućih korisnika ovakvih dijagnostičkih uređaja. Nama najbliži takav uređaj nalazi se u jednom privatnom laboratoriju u Beču, a za zapadnu Europu u sveučilišnoj bolnici u njemačkom Heidelbergu“ istaknuo je ravnatelj ZJZ-a Zoran Škrgatić nakon radnog sastanka s državnim tajnikom. 

Ravnatelj Čulina podsjetio je da je zadarska bolnica krajem prošle i početkom ove godine uz pomoć resornog ministarstvadobila dva nova vrijedna uređaja, CT i Magnet, čime su se liste čekanja značajno smanjile. 

„Sada su liste čekanja smanjene na dva do tri mjeseca,a kad se sa specijalizacije vrati šest radiologa, čekanje na dijagnostičke preglede će biti još kraće“, kazao je Čulina dodajući kako je s Ministarstvom riješen i problem neisplate prekovremenih sati te je postignut dogovor s oko 950 djelatnika bolnice kojima će uskoro biti isplaćena sredstva. Ministarstvo je bolnici u dvije tranše dalo 29,6 milijuna kuna za pokrivanje dugova, odnosno troškova nabavke lijekova i medicinske opreme.

Državni tajnik Silvio Bašić, bivši liječnik zadarske bolnice i novi član Upravnog vijeća OB Zadar najavio je dolazak tri nova medicinska broda za zadarske otoke te mobilne ambulante za zaleđe županije.

„Jedan brod prevozit će hitne bolesnike s otoka Ugljan i Pašman. On stiže kroz mjesec dana, a ostali iduće godine. Ploveća hitna pomoć olakšat će život stanovnicima otoka, ali i turistima. Osim otočana, za najudaljenije žitelje zadarskog zaleđa nabavili smo mobilnu ordinaciju koja će im pružiti kvalitetnu medicinsku skrb“, najavio je Bašić dodavši kako mu je želja da OB Zadar postane najprije klinička bolnica a potom i klinički bolnički centar.

„Zdravstvena skrb naših građana nam je uvijek u fokusu i zato me veseli svaki projekt koji realiziramo u zdravstvu. Nastavit ćemo s opremanjem Opće bolnice Zadar najmodernijim dijagnostičkim uređajima, a isto tako osigurati kvalitetnu zdravstvenu skrb u svim dijelovima županije, o čemu svjedoči najava dolaska tri medicinska broda za naše otoke te mobilne ordinacije s ljekarnom za stanovnike zaleđa naše županije“, poručio je župan Longin podsjetivši da je samo za zdravstvenu opremu u Poliklinici dosad uloženo više od 50 milijuna kuna. 

„Dobili smo magnet i CT čime su značajno smanjene liste čekanja. Novi uređaj za PCR čini nas referentnim centrom za edukaciju u 12 zemalja jugoistočne Europe, a dolaskom linearnog akceleratora napravit ćemo ključni korak u našem cilju da osiguramo uslugu na razini kliničkog bolničkog centra. Uz sve ovo kao liječnik znam koliko je bitna edukacija mladih liječnika. Sve što radimo je proces i ne ide preko noći te ćemo zajedno ustrajati narednih godina kako bi zdravstvena usluga našim sugrađanima bila na najvišoj razini“, nadovezao se gradonačelnik Branko Dukić.

Glavni epidemiolog dr. Alan Medić istaknuo je zadovoljstvo provođenjem cijepljenja protiv koronavirusa na području Zadarske županije. 

„Do sada je u Zadarskoj županiji podijeljeno 64.000 doza cjepiva, a jedna trećina cijepljenih je primila dvije doze. Plan je do kraja lipnja procijepiti preko 50 posto žitelja županije. Sada imamo dosta mirniju situaciju, ali ne smijemo se opustiti već trebamo što više cijepiti da se virusi ne širi i ne stvarajunove mutacije. To je važno za sve, poglavito turizam od kojeg živi zemlja, jer gosti vole sigurnost i zdravlje“, kazao je Medić i zahvalio svim kolegama i zaposlenicima u zdravstvenom sustavu, pogotovo onima na Covid odjelima, koji su zadnju godinu dana iznijeli najveći teret u borbi s pandemijom.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

PODSJEĆAMO… Evo kako će trgovine i šoping centri u Zadru raditi na Veliku subotu, Uskrs i Uskrsni ponedjeljak…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru za vrijeme Uskršnjih blagdana, uz napomenu da na dan Uskrsa i Uskrsni ponedjeljak – nitko neće raditi.

BAUHAUS:

Subota: od 8 do 14

KAUFLAND:

Subota: od 7 do 22

HEY PARK

Subota: od 7 do 21

TOMMY

Subota: od 7 do 21

KONZUM:

U subotu, prodavaonice će raditi prema regularnom radnom vremenu. 

LIDL:

Subota: od 7 do 22

INTERSPAR

Subota: Od 7 do 21

PLODINE

Subota: od 7 do 22

SUPERNOVA:

Subota: od 9 do 21

STUDENAC:

Subota: od 7 do 21

PEVEX

Subota: do 15.30

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SUTRA JE VELIKI PETAK / U večernjim satima Služba Muke Gospodnje i procesija s Križem središtem Zadra

Objavljeno

-

By

foto: arhiva, IKA

Na Veliki petak, 29. ožujka, Službu Muke Gospodnje u 19 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nakon obreda u katedrali, nadbiskup, svećenici i puk idu u procesiji s Križem središtem Zadra, za vrijeme koje će se pjevati prijekori Puče moj – od katedrale sv. Stošije, Širokom ulicom do crkve sv. Šime, gdje će nadbiskup Zgrablić puku udijeliti blagoslov s Križem.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

4./5. TRAVNJA: HAZU u Zadru obilježava 70 godina od utemeljenja

Objavljeno

-

By

foto: HAZU

Zavod za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru obilježava 70 godina od utemeljenja(1954. – 2024.).

Tom prigodom će se organizirati sljedeća događanja:

četvrtak, 4. travnja 2024.:

 11 sati predstavljanje Radova Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru sv. 65/2023.,

– 12:30 otvaranje izložbe u Pomorskoj zbirci i izložbe o izdavačkoj djelatnosti i radu Zavoda HAZU u Zadru (1954. – 2024.);

petak, 5. travnja 2024.:

 11 sati Svečana akademija u povodu 70 godina Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru (1954. – 2024.), uz domjenak u perivoju Zavoda HAZU u Zadru.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu