Connect with us

Hrvatska

PLENKOVIĆ OTKRIO SVE DETALJE O COVID DODATKU: Četiri su kategorije – 1200, 900, 600 i 400 kuna; Poznato je i kada idu isplate

Objavljeno

-

foto: Vlada RH

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković primio je predstavnike umirovljenika u Banskim dvorima na kojem je dogovoreno da umirovljenici dobiju jednokratno primanje. Iznos primanja će biti određen po kategorijama, odnosno po visini mirovine. U Hrvatskoj ima 1 240 000 umirovljenika. Riječ je Covid dodatku koji će dobiti oko 850 000 umirovljenika.

Na sastanku su bili, uz predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Veselko Gabričević, predsjednica Matice umirovljenika Višnja Fortuna te predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna A. Petrović.

Isplata krajem travnja

– Mi smo vodili razgovore kako da pomognemo jednoj od najranjivijih skupina. Imamo 17 tisuća osiguranika više u ovoj godini računajući do 31. ožujka. 2880 kuna je prosječna mirovina. Mi smo mirovine prosječno povećali za 13,5%. Vodili smo računa o onima koji imaju najniže mirovine, njima se povećala za još 3%.

Došli smo do zaključka da je potrebno donijeti odluku, Vlada će ju donijeti u srijedu, kojom bismo umirovljenicima isplatili jednokratno primanje radi ublažavanja posljedica nastalih pandemijom koronavirusa. 

– Riječ je o nekoliko kategorija umirovljenika. Pa smo dogovorili da onima koji imaju do 1500 kuna da im se isplati 1200 kuna. Onima kojima je mirovina od 1500 do 2000 kuna, da im se isplati jednokratno novčano primanje od 900 kuna. Oni koji imaju od 2000 do 3000 kuna, dobit će 600 kuna, i oni koji imaju između 3000 i 4000 kuna da im se isplati 400 kuna. 

– Ovo jednokratno primanje nije oporezivo, ne može biti predmet ovrhe i neće se uračunavati u prihodovni cenzus za oslobađanje od premije dopunskog zdravstvenog osiguranja, rekao je premijer. Prema procjenama ukupan iznos koji će biti isplaćen je oko 600 milijuna kuna, tu će biti obuhvaćeni i korisnici razmjerne mirovine.

Isplata će biti krajem travnja ili početkom svibnja, dodaje, te se kao i drugi predstavnici umirovljenika zahvalio Vladi.

“Premijer je obećao”

Treba pohvaliti ministarstvo rada što su socijalno osjetljivo prihvatili sve naše sugestije, da se pomogne ljudima u uvjetima pandemije, rekla je predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna A. Petrović.

– Bilo bi divno kada bi mirovine porasle toliko, jer u realnom smislu mirovine i dalje padaju, ali ovo je najveće davanje od onog poznatog duga umirovljenicima i zahvaljujemo premijeru na njegovoj pouzdanosti, rekla je Petrović.

Veliki iskorak je napravljen za naše umirovljenike, a nakon božićnica događa se još nešto dobro, a to je povrat ustanova na razinu županija, jer će moći povlačiti sredstva iz europskih fondova, navela je predsjednica Matice umirovljenika Višnja Fortuna.

– Mislim da je cenzus do 4000 kuna jedan solidan cenzus i jako puno će im značiti. Zvali su nas cijelo vrijeme i jedna rečenica je bila tu cijelo vrijeme, a to je premijer je obećao i to će biti, rekla je.

Nisam dugo na čelu HSU-a, ali sam odmah pokrenuo pitanje Covid dodatka i nije bilo gluhih telefona, rekao je Veselko Gabričević. 

– Brzo smo došli do zaključka da moramo razmišljati o umirovljenicima. Jasno nam je da ova sredstva nisu dostatna da se pokrpaju rupe u kućnom budžetu i zato su ova sredstva itekako značajna. Vlada je uložila napor da iznađe ova sredstva, istaknuo je Gabričević.

Razmjerne mirovine

Mislim da je premijer vrlo opširno objasnio Covid dodatak koji smo danas imali priliku predstaviti.

– Što se tiče razmjernih mirovina gledamo kumulativ i za njih će dodatak biti isplaćen u srpnju zbog prikupljanja podataka i dodatne dokumentacije. Oni će nešto kasnije biti u obradi i isplati. Početak isplate za one koji nisu korisnici razmjerne mirovine se predviđa 30. travnja, rekao je ministar Aladrović.

Isplata dva tjedna uoči izbora

Kupuju li se na ovaj način glasovi umirovljenika, jer se o tome razgovara godinu dana, premijer odgovara ne. 

– Mislim da je onda po toj logici Vlada kupovala naklonost 680 000 radnika koji su dobivali 4000 kuna posljednjih godinu dana, ili bi po toj logici kupovala i naklonost 120 000 poslodavaca, dakle, ne, navodi Plenković. Ovo je potez odgovorne hrvatske Vlade. Mislim da temeljno načelo solidarnosti treba pokazati s najranjivijima. 

Ova sredstva kaže, nisu bila planirana. U ovom trenutku se zbog indeksacije otvorio prostor da država napravi ovakav važan iskorak i trenutak je sada, dodaje premijer. 

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Izbjegnite prevare kod prelaska eura: Osam savjeta da vas ne opelješe…

Objavljeno

-

By

Brojimo sitno do početka korištenja eura kao nove službene valute u Hrvatskoj. Dvojne cijene proizvoda i usluga gledamo već od rujna, a od 1. siječnja počinjemo i plaćati eurima te ćemo isključivo eure dobivati kao ostatak.

Da se Hrvati naveliko pripremaju za ovu značajnu promjenu u svakodnevnom životu svjedoči i navala na pakete euro kovanica koje su puštene u prodaju s prvim danom prosinca. Iako se do kovanica može lako, tek šetnjom do obližnje poslovnice Fine ili Hrvatske pošte, ono što brojne građane uistinu žulja oko uvođenja eura jest strah da u cijelom procesu ne ostanu kratkih rukava. Iz tog razloga istražili smo na što posebno trebamo obratiti pažnju nakon što sat otkuca prve minute 2023. godine.

Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača i voditeljica projekta Tajni kupci, izdvojila je za N1 osam najvažnijih savjeta kako se zaštititi.

Nabavite paket kovanica
“Poželjno bi bilo da si građani već sada polako pripremaju određene količine eura kako bi izbjegli gužve kojih će sigurno biti pred kraj godine”, kaže naša sugovornica, koja također podsjeća i da se kovanice mogu kupovati od 1. prosinca u svim bankama, poslovnicama Hrvatske pošte i Fine.

“Bilo bi dobro da svatko ima tih kovanica te da odmah nakon 1. siječnja plaća u eurima i izbjegne moguće zabune. Dakle, naš savjet je kupiti paket ili dva kovanica i pripremiti se”, kazala je Knežević.

Kusur samo u eurima
Prva dva tjedna, odnosno od 1. do 14. siječnja moći će se plaćati u kunama i eurima, ali vodite računa da povrat ostatka novca uvijek mora biti u eurima.

“Ne treba pristajati na izgovore trgovca da nema eura i da će vratiti kune”, ističe predsjednica HUZP-a.

Bankomati bez provizije
Knezović ističe i da je važno znati da neće svi bankomati moći odmah od ponoći 1. siječnja 2023. davati eure te je stoga važno znati da se od 15. prosinca do 15. siječnja može na svim bankomatima podizati novac bez provizije.

Automatska konverzija najjednostavnija opcija
“Kune koje građani imaju kod kuće mogu položiti na račun u svojoj banci ili otvoriti račun, ako ga nemaju, i položiti kune koje će se automatski 1. siječnja zamijeniti u eure bez ikakve naknade”, pojašnjava Knezović.

Lažne novčanice
Ističe da se treba čuvati mijenjanja novca po primamljivim ponudama jer, kako objašnjava, postoji mogućnost da se radi o krivotvorenim novčanicama.

Lažni službenici na vratima
Osim uvaljivanja krivotvorenih novčanica, za očekivati je da će prevaranti novonastale okolnosti na koje građani nisu naviknuti iskoristiti i za druge vrste prevara, primjerice prilagođavajući već ustaljeni oblik prevara na kućnom pragu.

“Ne otvarati vrata osobama koje se predstavljaju kao bankarski ili policijski službenici i hoće pomoći oko zamjene kuna. Niti bankarski, niti policijski službenici ne hodaju po stanovima i kućama. U slučaju telefonskog poziva treba provjeriti identitet osobe koja se javila”, kazala nam je Knezović koja savjetuje u tom slučaju nazvati banku ili policiju.

Samo jedan tečaj, razlike nedozvoljene
Dobro je znati i da je samo jedan tečaj ispravan te prema njemu 1 euro iznosi 7,53450 kn. Ne pristajte na zamjenu koja se vrši prema tečaju koji se razlikuje od ovog jer se fiksni tečaj ne mijenja.

Bunite se!
Sve što nije u skladu s prethodno navedenim informacijama nelegalno je i lovce u mutnom trebate prijaviti. Predsjednica HUZP-a Ana Knezović građane poziva da sve uočene nepravilnosti i nezakonitosti prijave Državnom inspektoratu.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Porezna uprava upozorava građane: Ne nasjedajte na ovu poruku!

Objavljeno

-

By

Porezna uprava RH u ponedjeljak je upozorila da je posljednjih dana primjećen povećan broj lažnih poruka (phishing)​ kojima se građani obavještavaju da im je stigao povrat poreza kroz sustav ePorezna.

Kako ističu, lažni mailovi imaju naslov: “Vaš zahtjev za automatski povrat poreza je odobren” te se pretvaraju da dolaze iz sustava ePorezna, dok im je stvarna domena ​​porezna-uprava@eidurs-edavki.com. U mailu se također navodi da dolaze od Financijske uprave Republike Hrvatske, što ne postoji.

Porezna Uprava moli građane da ne otvaraju te poveznice i da ne upisuju osobne podatke na lažnim web stranicama/portalima. Napominju da je ispravna stranica/domena Porezne uprave: https://www.porezna-uprava.hr/​

Također, građane kojima stignu takve poruke mole da ih izbrišu te s oprezom postupaju prema sumnjivim linkovima, osobito onima s dozom hitnosti.

Za izbjegavanje budućih neugodnosti i mogućih kompromitacija savjetuju da građani izbjegavaju ustupanje svojih lozinki i računa e-pošte drugim osobama ili servisima, promjenu svih postojećih lozinki novima te korištenje drugačije, jače lozinke za svaki pojedini internetski servis, kao i da budu na oprezu kome šalju povjerljive poruke i podatke te pri otvaranju privitaka od vama nepoznatog pošiljatelja, zaključuje se u priopćenju.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Iz Pepca povlače kalupe za kolače! Ne koristite ih

Objavljeno

-

By

Izvor: Ilustracija/Unsplash

Opozivaju se silikonski kalupi za muffine iz Pepca, podrijetlom iz Kine, zbog povećane količine hlapljivih organskih spojeva, izvijestili su u ponedjeljak iz Državnog inspektorata RH.

Kalupi oznake SKU31053101, ORD00600442_01, STYLE310531, A/Y22 nisu u skladu s Uredbom (EZ) br. 1935/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. listopada 2004. o materijalima i predmetima koji dolaze u dodir s hranom i stavljanju izvan snage direktiva 80/590/EEZ i 89/109/EEZ.

Kalupe za muffine proizvodi kineska tvrtka Ningbo General Union CO.,LTD., uvoznik je  Pepco Poland, a proizvod stavlja na tržište: Pepco Croatia d.o.o., , Zagreb.

Obavijest se odnosi isključivo na gore navedeni proizvod.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu