Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Dr. sc. Demonja: Objavljen Katalog franjevačkih crkava na hrvatskoj obali do kraja 16. stoljeća

Objavljeno

-

Objavljena je monografija Corpus ecclesiarum Franciscanarum: Katalog franjevačkih crkava na hrvatskoj obali do kraja 16. stoljeća autora dr. sc. Damira Demonje kojoj su izdavači Arheološki muzej Istre iz Pule, Institut za razvoj i međunarodne odnose iz Zagreba i Izdavačka kuća Meridijani iz Samobora. Ova knjiga rezultat je autorovih izučavanja samih spomenika i istraživanja baziranih na cjelovitom uvidu u prethodne spoznaje te predstavlja jedinstvenu i sveobuhvatnu građu hrvatske baštine.

Informativno, precizno i znanstveno utemeljeno, ovo je djelo namijenjeno znanstvenicima, povjesničarima umjetnosti, arhitekture, osobito sakralne arhitekture, studentima spomenutih struka, ali i široko zainteresiranoj javnosti, nespecijaliziranoj u polju povijesti umjetnosti. To je jedna od njegovih važnih karakteristika osobito u kontekstu šireg kulturnog značaja tematike, upoznavanja s jednim važnim segmentom franjevačke baštine duž istočne obale Jadrana, kojoj se, na taj način, omogućava odgovarajuća valorizacija. Transparentnost obrađenih franjevačkih crkava postignuta je dvojezičnim objavljivanjem knjige, na hrvatskom i engleskom jeziku, čime ona dobiva dodanu vrijednost, jer saznanja o tim crkvama postaju internacionalna.

Corpus ecclesiarum Franciscanarum: Katalog franjevačkih crkava na hrvatskoj obali do kraja 16. stoljeća kvalitetan je pregled segmenta hrvatske srednjovjekovne graditeljske baštine koji je po prvi puta ostvaren na ovako cjelovit način, kataloškom obradom svake građevine, njih ukupno 35. U knjizi su obrađene i crkve koje se nalaze u Zadarskoj županiji, njih sedam: Zadar, crkva sv. Frane, Pag, crkva sv. Frane, Ugljan, crkva sv. Jeronima, Galovac kod Ugljana, crkva sv. Pavle, Zaglav (Dugi Otok), crkva sv. Mihovila Arkanđela, Karin, crkva sv. Marije i Kraj (Pašman), crkva sv. Dujma.

Temeljitom analizom svakog pojedinog spomenika i elemenata njegove arhitektonske artikulacije svaka je građevina valorizirana u svim bitnim elementima svoje pojavnosti. Monografija je vrijedan i do sada neobjavljen i sistematizirani korpus arhitekture franjevačkih crkava na hrvatskom dijelu istočne obale Jadrana do kraja 16. stoljeća. „Ovo je izvorni rad koji predstavlja važan doprinos razvoju povijesti umjetnosti, u kojemu sam, na jednome mjestu, kataloški analizirao sakralnu franjevačku arhitekturu hrvatskoga dijela istočne obale Jadrana izgrađenu do kraja 16. stoljeća. Ovako segmentirano djelo omogućuje sagledavanje ove arhitekture i u širem geografskom kontekstu, pa je njezin doseg još važniji“, istaknuo je autor dr. sc. Damir Demonja. Koncept predstavljen u monografiji popraćen je, osim brižljivim deskripcijama, i kvalitetnim prilozima koji čine: 1 zemljovid, 2 tablice, 45 arhitektonskih nacrta i 175 crno-bijelih fotografija. „Ovakvim katalogiziranjem svih spomenika, oni su smješteni u sustav tipoloških obrazaca koji oslikavaju pojedine modele, ali i uvjete koji su utjecali na prihvaćanje nekih postojećih predložaka, inovacije, te ograničenja koja su proizlazila iz specifičnih situacija provincijskih sredina. Sustavnost i preglednost ove knjige olakšava snalaženje u kompleksu franjevačke graditeljske baštine na hrvatskoj obali Jadrana“, nastavio je Demonja.

Vrijednost monografije očituje se, osim u tipološkoj sistematizaciji, i u raspravi koja je predstavljena na kraju, a svojevrsni je osvrt umjesto zaključka te pruža komparativnu analizu u odnosu na ishodišta specifičnog arhitektonskog oblikovanja.

Ovom knjigom, kao i autorovom prethodnom, Arhitektura franjevačkih crkava u Istri (Puli, Poreču i Pazinu) i na otocima Kvarnerskog zaljeva (Krku, Cresu, Rabu i Pagu) do kraja 16. stoljeća, objavljenoj 2019. godine, kojoj je izdavač također Arheološki muzej Istre u Puli (zajedno s Institutom za razvoj i međunarodne odnose iz Zagreba) značajno će se olakšati daljnja monografska istraživanja, kao i širi uvid u temu, domaćim i inozemnim istraživačima franjevačke arhitektonske baštine do kraja 16. stoljeća.

Zaključno, dr. sc. Damir Demonja je kritičkim proučavanjem i komparativnim vrednovanjem uspio cjelovito prikazati djelovanje generacija majstora graditelja na izgradnji franjevačkih crkava na hrvatskoj obali do kraja 16. stoljeća. U knjizi je velikom erudicijom autora predstavljen sistematični i enciklopedijski pregled franjevačkih crkava raznih tipova, te ona predstavlja temeljni doprinos usmjeren izradi cjelovitog arhitektonskog kataloga prema europskom modelu. Istovremeno, mogla bi potaknuti izradu tematskih specijaliziranih kataloga kao i interese za kvalitetnijim očuvanjem i obnovom arhitektonskog nasljeđa.

Izdavanje knjige financijski su pomogli Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

RADOVI! / U srijedu bez vode tri ulice na Stanovima. Evo popisa…

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana 24.04.2024. godine (srijeda), u vremenu od 08:00 sati pa do 16:00 sati bit će privremeno obustavljena opskrba vodom u Zadru, u ulicama : Ulica Kraljice mira, Dubrovačka ulica, te Pazinska ulica.      

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju bit će smještena u Ulici Kraljice mira  kod kućnog broja 33.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POSEBAN DOGAĐAJ U OGŠ SV. BENEDIKTA: U petak koncert bivših i sadašnjih učenika Škole

Objavljeno

-

By

Osnovna glazbena škola sv. Benedikta najavljuje poseban događaj: Koncert bivših i sadašnjih učenika Škole, koji će se odviti u petak, 26. travnja 2024. s početkom u 19.30 sati u
Koncertnoj dvorani Glazbene škole Blagoje Bersa u Zadru.

U svojih 16 godina djelovanja, OGŠ sv. Benedikta može se podičiti zavidnim brojem učenika koji su završili čitavu osnovnu glazbenu školu, a dio njih je svoje glazbeno školovanje nastavio i u srednjoj glazbenoj školi. Većina naših bivših učenika, sadašnjih srednjoškolaca, upisali su GŠ Blagoje bersa, no imamo učenicu koja pohađa GŠ Pavla Markovca u Zagrebu, u klasi naše bivše učiteljice oboe, Dore Draclin.

Uz bivše učenike nastupit će i nekoliko sadašnjih, solo nastupom, a poseban pečat koncertu dat će školski orkestar u sadašnjem sastavu, te specijalni orkestar nastao spojem bivših i sadašnjih članova.

Ovom prigodom OGŠ sv. Benedikta izvijestiti će i o završetku humanitarne akcije „Pomozi da vozi” te o prikupljenom iznosu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U GRADSKOJ KNJIŽNICI: Predstavljanje neformalnog studija i usavršavanja iz waldorfske pedagogije

Objavljeno

-

By

Predstavljanje trogodišnjeg neformalnog studija i usavršavanja iz waldorfske pedagogije održat će se u Gradskoj knjižnici Zadar (multimedijalna dvorana) u petak, 26. travnja 2024. u 17 h.

Institut za waldorfsku pedagogiju u Zadru predstavit će waldorfsku pedagogiju i neformalni studij waldorfske pedagogije, koji se već više od 20 godina održava u Zagrebu. Waldorfska pedagogija u Hrvatskoj ima tridesetogodišnju tradiciju, a u svijetu postoji preko 100 godina. Waldorfska pedagogija nastoji poučavati one sadržaje i onim načinom kako je to svakoj novoj generaciji potrebno, da bi se svima omogućio razvoj svih potencijala. Budući da se danas ne zna kakav će biti svijet kada naši današnji učenici odrastu, kroz sve se oblike odgoja i obrazovanja u duhu waldorfske pedagogije pokušavaju se ojačati kompetencije kreativnosti, dobrih komunikacijskih vještina i socijalnih odnosa (za snalaženje u potpuno novim životnim situacijama), razvija se njihovo samopouzdanje ali i empatija te se potiče njihov interes za cjeloživotno učenje.

Doživite ukratko jedan dan u waldorfskom vrtiću ili školi,

okušajte se u umjetničkim radionicama,

pogledajte izložbu radova iz waldorfskih institucija,

informirajte se o detaljima trogodišnjeg studija….

Broj mjesta je ograničen pa se prijavite na mail: iwp.cro@gmail.com

Ulaz je slobodan.

Organizatori:

Institut za waldorfsku pedagogiju, Zagreb

Udruga Peti element, Zadar

Inicijativa Waldorf Jarula Zadar

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu