Connect with us

magazin

Stomatolozi objašnjavaju koje je doba dana najgore za pranje zuba

Objavljeno

-

foto: Pixabay

Najgora je stvar otići na spavanje ako niste oprali zube, jer time najviše utječete na nastanak karijesa. Slina je prirodni zaštitnik zubi, pa biste nakon obroka trebali pričekati barem sat vremena s pranjem.

Možda vam se čini logičnim prati zube odmah nakon obroka – kad su uprljani hranom, ali stomatolozi upozoravaju da je pranje zubi odmah nakon jela doista loše.

“To je zato što probava započinje u ustima, što stvara kiselo okruženje, a to nije najbolje za pranje zuba”, kaže stomatologinja Jeannie Grecco.

“Kada jedete hranu koja sadrži šećer (ili jednostavni škrob koji se u ustima razgrađuje na šećer), bakterije koje uzrokuju karijes u ustima hrane se šećerima i proizvode kiselinu. Kada su vaši zubi izloženi jako kiseloj okolini, privremeno slabe vašu caklinu (tvrdu, vanjsku površinu zuba) uzrokujući gubitak minerala”, objašnjava Jin Lin, DMD, vlasnik dječje stomatologije Hurst.

Dodaje da trljanje cakline četkicom za zube kada je u ovom oslabljenom stanju može dodatno oštetiti caklinu, piše MSN, a prenosi 24sata.

Pričekajte sat vremena nakon jela da operete zube

Ponekad želite oprati zube nakon sitnog međuobroka, osobito ako je komadić hrane vidno zapeo na njima, ali Američko zubarsko udruženje (ADA) preporučuje da pričekate najmanje sat vremena nakon jela kako biste oprali zube. Liječnik Neil J. Gajjar, bivši predsjednik Akademije opće stomatologije, kaže da ovoliko vremena “omogućuje da vaše tijelo neutralizira kiselu okolinu koju je možda stvorila kisela hrana koja je unesena”.

Ovaj pomak natrag na neutralni pH rezultat je sline koja sadrži antitijela koja se bore protiv bakterija koje uzrokuju karijes, objašnjava Gajjar. Čekajući sat vremena, slini dajete dovoljno vremena da “odradi svoj posao.

Više bakterija zbog četkanja u krivo vrijeme

Također, ako svom tijelu ne date dovoljno vremena da neutralizira bakterije koje uzrokuju karijes, mogli biste četkanjem na kraju potisnuti povišenu količinu bakterija u prostor između zuba.

“Tada bi bakterije mogle ostati na mjestima do kojih je teško doći četkicom za zube, što bi im omogućilo da se sakriju i naštete zubima”, dodaje Gajjar.

Ako želite očistiti zube nakon jela kako biste osvježili dah, stomatolozi savjetuju korištenje konca, pijenje vode ili pak žvakanje žvakaće gume bez šećera.

Jin također preporučuje ispiranje “usta mješavinom vode i malo sode bikarbone kako bi se neutralizirale kiseline”.

Idealno je zube četkati svakih 12 sati – ako ne stignete češće

“Idealno je svakih dvanaest sati četkati zube”, kaže dr. Ellie Phillips.

Dodaje da je posebno opasno preskočiti pranje zuba prije nego što odete u krevet.

“To je najopasnije vrijeme za zube jer vam se smanjuje protok sline, a usta postaju kiselija. A mnogi ljudi noću dišu na usta čineći da im se usta još osuše, dok je slina glavni zaštitnik naših osmijeha”, objašnjava Phillips.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Večeras je ružičasti pun Mjesec: Kako će utjecati na svaki horoskopski znak?

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Ružičasti puni Mjesec ove godine dolazi 23. travnja i opisuje se kroz znak u kojem se nalazi, pa je riječ o punom Mjesecu u Škorpionu, vodenom znaku kojim vlada intimnost, seksualnost, mističnost i okultno.

Kao horoskopski znak, Škorpion jako pazi na to kako dijelimo resurse u našim životima i unutar svijeta, s imovinom, ulaganjima i velikim novcem, pa će tijekom ovog punog Mjeseca naglasak biti na uspostavljanju ravnoteže između onoga što dajemo i onoga što primamo.

Zato će biti izvanredno važno suočiti se sa svim neravnotežama unutar ovih tema, prenosi Zadovoljna.rs.

Zašto je ovaj puni mjesec ružičast?

Priče o nazivima punog mjeseca kroz godinu više su nego zanimljive i uvijek uronjene u ritmička ponavljanja vezana uz to doba godine, promjene u prirodi, ponašanje životinja… Naziv ružičasti mjesec dolazi od plemena sjevernoameričkih Indijanaca koji su puni mjesec u travnju tako nazivali zbog boje cvijeća koje je tada cvalo. Ali to nije jedini naziv, zabilježena su i imena kao što su “Mjesec ribe”, “Mjesec koji lomi led” i “Mjesec kad se patke vraćaju”.

Pun Mjesec u Škorpionu bit će posebno povoljan za osobe rođene u znaku Blizanaca, Vage i Vodenjaka.

Ovan

Ovaj pun Mjesec osvjetljava polje odnosa i podržava one harmonične, dok bi nejasnima mogao donijeti izazove.

Bik

Bikovima pun Mjesec donosi priliku za donošenje važne odluke vezane uz preseljenje, useljenje, zaruke ili vjenčanja. Također će utjecati na poslovna partnerstva.

Blizanci

Vaš profesionalni život je u fokusu, jer ovaj pun Mjesec signalizira kraj ili prekretnicu na tom polju. Od gubitka posla do odluke da ga promijenite, sve je moguće.

Rak

Pun Mjesec obasjava polje ljubavi i strasti, kako one romantične tako i one prema stvarima koje želite još bolje savladati. Vrijeme je za pojačanu akciju i kreativnost.

Lav

Naglasak je na osjećajima ali i na nekretninama, neka vas ne iznenade odluke poput onih vezanih uz preseljenje ili renoviranje doma, intenzivna razmišljanja na temu nekretnina općenito.

Djevica

Pun Mjesec će aktivirati vaše polje komunikacije, intelekta i ideja. Iskoristite energiju za pisanje, govor ili marketinške ideje, jer sve to može pomoći u zatvaranju većeg poslovnog pothvata.

Vaga

Ovaj pun Mjesec utječe na vaš financijski sektor. Moguća je povišica, ali i razmišljanja o imovini; neka vas ne iznenadi mogućnost ponude za novi posao.

Škorpion

Pun Mjesec je u vašem znaku, neka otvorena pitanja dobit će odgovore, bit će jasnija. Zato su mogući događaji kao što su završeci i značajni razvoji u nekim od poglavlja života, koja će tako biti zatvorena.

Strijelac

Ovaj pun Mjesec mogao bi probuditi osjećaj koji ste izbjegavali, jer donosi suočavanje s prošlošću, neriješenim problemima, osobnim strahovima. Vrijeme je da se suočimo s tim.

Jarac

Od velike važnosti bit će vam pojedinac ili pojedinci koji će vam pomoći u ostvarenju važnog, velikog cilja, ali jednako tako je moguće iznenaditi se kako lako neki ljudi odlaze iz vašeg života.

Vodenjak

Pun Mjesec koji se približava donijet će posebnu energiju u vašu karijeru, ambicije i javna priznanja u vidu nagrade, promaknuća, ponude za novi posao. Osjećat ćete se odlično.

Riba

Ovaj pun Mjesec potaknut će vas da izađete iz svoje zone komfora. Zagledajte se u točku promjene koja je vezana uz neki dugoročni projekt ili osobnu situaciju, jer promjena je pred vama.

 
Nastavi čitati

magazin

Negativne kalorije: O ovome se često priča pa smo odlučili saznati cijelu istinu

Objavljeno

-

By

Pexels

Za neke se namirnice, poput voća i povrća, smatra da imaju negativne kalorije. Pretpostavka o tome dolazi zbog toga što voće i povrće ima prilično mali broj kalorija te visok postotak vode.

Svaka hrana i svako piće u sebi sadrži određen broj kalorija koje, kada ih unesemo u sebe, tijelo pretvara u energiju i troši za osnovne tjelesne funkcije, kretanje, razmišljanje i slično.

Neke su namirnice više zasićene kalorijama, a neke manje dok se za neke smatra da imaju tzv. negativne kalorije.

Što su negativne kalorije?

S obzirom na to da tijelo troši energiju, odnosno kalorije i za sam proces žvakanja i probavljanja hrane, neki tvrde da za te procese tijelo troši više kalorija nego što se, određenom hranom, unese.

Upravo se zato za određene namirnice smatra da imaju negativne kalorije.

Hrana za koju se smatra da ima negativne kalorije:

– celer: 14 kcal na 100 grama (95 posto vode)

– mrkva: 52 kcal na 130 grama (88 posto vode)

– zelena salata: 5 kcal na 35 grama (95 posto vode)

– brokula: 31 kcal na 90 grama (89 posto vode)

– grejp: 69 kcal na 230 grama (92 posto vode)

– rajčica: 32 kcal na 180 grama (94 posto vode)

– krastavci: 16 kcal na 100 grama (95 posto vode)

– lubenica: 46 kcal na 150 grama (91 posto vode)

– jabuke: 53 kcal na 110 grama (86 posto vode)

Iako namirnice s navedenog popisa imaju relativno malo kalorija i uvelike ih sačinjava voda, ne postoje znanstveni dokazi koji potvrđuju to da tijelo njihovim žvakanjem i probavljanjem troši više energije nego što one doprinose.

Naime, istraživanja su pokazala da se žvakanjem troši otprilike 11 kalorija po satu što znači da je potrošnja kalorija tijekom nekoliko minuta žvakanja celera ili drugog voća i povrća zaista beznačajna.

Istina o negativnim kalorijama

Kada je riječ o probavljanju hrane, tijelo za taj proces ne koristi uvijek jednaku količinu kalorija već to ovisi o sastavu hrane koju trenutno jedemo. Najjednostavnije rečeno, tijelo za probavljanje koristi određeni postotak energije od onoga što pojedemo i nije moguće da će, za taj proces potrošiti više energije.

Na primjer, od ugljikohidrata koji sačinjavaju obrok će se oduzeti između pet i deset posto kalorija, od masti između 0 i pet posto te od bjelančevina između 20 i 30 posto kalorija.

Stoga, ako recimo pojedemo lubenicu u vrijednosti stotinu kalorija, tijelo za probavljanje neće iskoristiti svih stotinu kalorija (niti više od toga) već značajno manje, odnosno između pet i 10 posto kalorija od ukupnih sto jer lubenicu uglavnom sačinjavaju ugljikohidrati.

Iako namirnice poput voća i povrća nemaju negativne kalorije, razlog zbog kojeg brojne osobe primjećuju gubitak kilograma nakon što ih uvrste u svoju svakodnevnu prehranu pazeći na unos drugih kalorija, jest taj što one sadrže puno vode koja zauzima velik dio volumena u želucu.

Stoga, konzumiranjem voća i povrća se povećava volumen obroka te brže dolazi do stvaranja osjećaja sitosti i to uz mali broj kalorija.

Zaključak

Hranom s negativnim kalorijama smatraju se one namirnice za čiju je probavu tijelu potrebno više kalorija nego što se tim namirnicama unese i to se većinom odnosi na voće i povrće.

No, brojna su istraživanja pokazala kako takva hrana zapravo ne postoji te da tijelo za probavljanje oduzima samo određeni, mali postotak unesenih kalorija te nikada više od toga.

Također, niti žvakanje ne troši značajnu količinu energije, a to su potvrdili i znanstvenici koji su zaključili da jedan sat žvakanja potroši tek 11 kalorija.

 
Nastavi čitati

magazin

UZ 150. GODIŠNJICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ / “U potrazi za Ivanom” na Večernjoj sceni Kazališta lutaka Zadar

Objavljeno

-

By

U sklopu programa Večernje scene za odrasle ovog četvrtka, 25.4. u 20 sati, u Kazalištu lutaka Zadar gostuje predstava “U potrazi za Ivanom”, u produkciji Max teatra iz Zaprešića i Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda.

O PREDSTAVI: Predstava “U potrazi za Ivanom” u režiji Morane Dolenc nastala je prema istoimenome romanu Sanje Lovrenčić, koja je i autorica dramatizacije. Roman je objavljen 2006. godine, a iduće je dobio Nagradu „Ksaver Šandor Gjalski“. Riječ je o biografskoj fikciji o Ivani Brlić-Mažuranić koja je sadržajno iznimno bogata, budući da se Sanja Lovrenčić koristila bogatom arhivom pisama, bilješki i dnevničkih zapisa. Predstava prati Ivanin život od rođenja u Ogulinu 1874., preko života u Slavoniji sa suprugom Vatroslavom Brlićem, do tužne i samotne smrti u Zagrebu 1938. godine.
Tekst predstave se izvorno temelji na dnevničkim zapisima i pismima obitelji, a predstavu nose tri glumice od kojih svaka predstavlja ne samo jedan period u Ivaninom životu već i dio njezine osobnosti, koji se međusobno isprepliću i čine bogatstvo njezinog unutarnjeg svijeta.


REŽIJA: Morana Dolenc

DRAMATIZACIJA: Sanja Lovrenčić

OBRADA GLAZBE: Davor Rocco

SCENSKI POKRET: Rebeka Čuljak

KOSTIMI: Tihana Ostreš

SCENOGRAFIJA I LUTKE: David Peroš Bonnot

IGRAJU: Katarina Perica Kirin, Matilda Sorić, Marina Kostelac

Ulaznice se kupuju na blagajni prije predstave ili online, a rezervacija je moguća putem maila (klz@klz.hr).

Cijena ulaznice je 6,50 eura, a za učenike, studente i umirovljenike 3,50 eura.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu