Connect with us

Vijesti

Znanost otkriva gdje su rizici od potresa najveći, a gdje najmanji u Hrvatskoj i EU

Objavljeno

-

Prema karti koju su izradili istraživači iz EU, zemlje Balkana i Mediterana, kao i Turska, izložene su značajno većem hazardu od potresa nego mnogi drugi dijelovi Europe, ističe časopis EU za istraživanja i razvoj Horizon.

Istraživači u projektu SHARE koji financira EU izradili su kartu koja prikazuje koji su dijelovi Europe najugroženiji. Ona pokazuje da su to Italija, Balkan, Grčka, Bugarska, Rumunjska i Turska.

“Europa ima dugu povijest razornih potresa”, rekao je za Horizon profesor Domenico Giardini, koordinator projekta SHARE.

“Svi se sjećamo tragičnih događaja, Izmita (Turska) 1999. i L’Aquile (Italija) 2009”, dodao je.

U Izmitu je snažan potres jačine 7.6 po Richteru usmrtio 17,000 ljudi, dok je u L’Aquili umjereni potres magnitude 5.9 odnio živote više od 300 ljudi i uništio veći dio grada.

Zašto je seizmička aktivnost najveća u zemljama Mediterana?

Josip Stipčević, geofizičar sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, tumači da je najveća mogućnost vrlo jakih potresa u Europi i Mediteranu u Turskoj i Grčkoj.

“To ima veze s tektonikom i geodinamikom na tom području”, kaže.

“Uzrok tome je Anatolijska ploča koja kliže uz Euroazijsku ploču na sjeveru, zakreće se prema jugu i Egejskom moru te na neki način pritišće oceansku litosferu u Mediteranu koja je jedino što je preostalo od velikog oceana Tetis koji je nekad postojao na tom području. Zbog toga dolazi i do subdukcije oceanskih dijelova ploče te s time poveznog vulkanizma. U Italiji je situacija slična s time da je uzrok svih potresa u Italiji nama dobro poznata Jadranska mikroploča (Adrija) koja je i glavni krivac za potrese na našem području. Slično kao i u Grčkoj, na području Apenina u Italiji se u dijelovima događa subdukcija tj. poniranje jedne ploče ispod druge. U ovom slučaju događa se podvlačenje oceanskih dijelova ploče Adrije ispod Euroazije i zbog toga nastaju potresi i vulkanizam, kakav vidimo kod, primjerice, Etne i Vezuva” dodaje.

Kako je nastala karta seizmičkog hazarda za EU?

Kako bi izradili kartu hazarda, istraživači iz projekta SHARE kombinirali su podatke više od 30.000 europskih potresa magnitude veće od 3.5 stupnjeva po Richteru od 1000. godine, procjenjujući njihovu jačinu prema štetama i efektima koje su izazvali.

Prikupljeni podaci potom su uspoređeni s preko 1100 poznatih aktivnih rasjeda u Europi, čija je zajednička duljina oko 64.000 kilometara.

Iz prikupljenih informacija o lokacijama i jačinama potresa izračunat je seizmički hazard za prostor Europske unije i Turske. Sve informacije konačno su kombinirane na jedinstvenoj karti seizmičkog rizika koja prikazuje tamnoljubičaste zone koje prolaze područjima mediteranskog dijela Europe gdje su potresi vjerojatniji i gdje mogu nanijeti najveću štetu društvu. Ona prikazuje područja u kojima postoji 10% ili veća vjerojatnost da će u roku od 50 godina doživjeti vrlo jako podrhtavanje tla.

“To je prvi moderni i trenutno referentni model seizmičkog hazarda u Europi”, rekao je dr. Artur Pinto, voditelj Europskog laboratorija za strukturnu procjenu u Ispri u Italiji.

“To će biti korisno za buduće planiranje gradnje, a posebice u vezi s različitim vrstama zgrada i infrastrukture, poput brana, visokih zgrada ili čak mostova”, pojasnio je.

Karta, među ostalim, prikazuje zone povećanog hazarda u blizini Bruxellesa u Belgiji, Lisabona u Portugalu, Budimpešte u Mađarskoj te duž planinskog lanca Pirineja. Žarišna mjesta u blizini Bruxellesa, Budimpešte i Lisabona ucrtana su zato što se ondje u prošlosti dogodilo više potresa, dok su žarišna mjesta u zapadnim Pirinejima obilježena zbog geološke građe područja, navodi se u projektu.

Seizmički hazard

“Seizmički rizik nije samo izračunavanje vjerojatnosti da se događaj dogodi negdje u Europi u određenom vremenskom razdoblju”, rekao je prof. Giardini.

“U našem projektu seizmički rizik odnosi se na vjerojatnost štete i gubitka koje seizmički događaji mogu nanijeti našem ekonomskom i ljudskom okruženju”, rekao je.

“Umjereni potres u gusto naseljenom dijelu Europe ili na području koje ima kritičnu infrastrukturu, poput cjevovoda, može imati ogroman utjecaj”, objasnio je.

To je detaljnije ispitao projekt SYNER-G koji financira EU, a koji je razvio softverski alat otvorenog koda za analizu ranjivosti i razradu socijalnih i ekonomskih učinaka potresa u određenim urbanim područjima, poput luke Solun u Grčkoj, do završetka 2013. godine.

Dio ovog znanja sada koriste i geolozi, seizmolozi i inženjeri kao dio projekta STREST, koji je razvio zajednički način procjene hazarda za kritičnu infrastrukturu i identificirao ključne građevine, mostove, ceste i cjevovode koji bi mogli imati najveći utjecaj na naše društvo kada bi bili oštećeni tijekom potresa.

Rizik i hazard treba razlikovati

Stipčević upozorava da treba biti oprezan da se rizik i hazard ne zamijene jer su to dvije različite stvari:

“Hazard uključuje prirodne procese na koje ne možemo utjecati. Točnije, hazard je uvjetovan samo prirodnom pojavnošću i jačinom potresa na nekom području. Rizik uključuje hazard, no govori i o utjecaju potresa na ljude na nekom području. Tako će, primjerice, dva područja koja imaju isti hazard, ali recimo različitu gustoću naseljenosti, npr. Zagreb i Pokuplje, imati vrlo različit rizik. U Zagrebu će očito rizik od posljedica potresa biti puno veći nego u području Pokuplja koje je malo naseljeno. Naravno, u rizik će ulaziti i kvaliteta građevina na određenom području, primjerice, jesu li otporne na potrese ili ne i slične stvari.”

Koje zemlje EU su seizmički najaktivnije, a koje najmanje aktivne?

Sva područja koja leže bliže granicama tektonskih ploča su seizmički najaktivnija.

“U Mediteranu gdje se događa kolizija Afričke, Euroazijske i s njima povezanih manjih ploča su seizmički aktivnija područja Europe. Postoji i nešto seizmički aktivniji dio u Rumunjskoj, no i on je povezan s događajima u Mediteranu. Sva područja koja su na stabilnom dijelu Euroazijskog kopna – sve sjeverne i kontinentalne države – su značajno manje seizmički aktivne zato jer nema tako izraženih geodinamičkih procesa kao u područjima koja su bliže granicama tektonskih ploča”, kaže Stipčević.

Gdje je Hrvatska po seizmičkoj aktivnosti u Europi?

Hrvatska je natprosječno seizmički aktivna, iako dosta manje nego Grčka i Turska.

“Kod nas je glavni i skoro jedini uzročnik Jadranska mikroploča, točnije njezina kolizija s europskim kopnom”, kaže naš sugovornik.

Gdje se sve nalaze rasjedi u Hrvatskoj nemoguće je pouzdano znati

Stipčević kaže da je iz niza razloga vrlo teško, možda i nemoguće znati gdje se sve u Hrvatskoj nalaze aktivni rasjedi i koliko ih je.

“Prvi je da kod nas još uvijek ne postoji baza aktivnih rasjeda bar ne u onom obliku gdje bi to sustavno bilo prikupljeno te arhivirano. Drugi je da i da postoji takva baza, opet ne bi svi aktivni rasjedi bili u njoj jer je kod nas zapravo rasjede teško otkriti jer su većim dijelom slabo izraženi na površini te bi trebalo provesti detaljnu analizu geoloških i geofizičkih podataka u svrhu lociranja aktivnih rasjeda. Treći je da je takvih rasjeda sigurno stotine, ako ne i tisuće i problem je prepoznati koji je od rasjeda trenutno aktivan, a koji je recimo “odumro” i ostali su tragovi. Ono o čemu je bolje govoriti u kontekstu rasjeda kod nas su seizmički aktivne zone i s njima povezani rasjedi. Zone su zapravo zgodan način da kažemo da se negdje nalaze aktivni rasjedi i da se može očekivati da tu rasjedi generiraju potrese”, tumači naš seizmolog.

Koji su dijelovi Hrvatske najsigurniji, a koji najmanje sigurni?

Seizmički najaktivniji dijelovi Hrvatske su srednja i južna Dalmacija, potez od Rijeke do Novog Vinodolskog te Zagreb i središnji dijelovi Hrvatske.

Najmanje seizmički aktivni su Istra te istočna Slavonija i Baranja.

“Dijelovi Like i Velebita su slabo aktivni iako je to možda posljedica trenutne neaktivnosti gdje se jači potresi na tom području događaju s velikim vremenskim razmakom, možda čak i s tisućama godina”, tumači Stipčević.

Znanstvenici s Geofizičkog odsjeka izradili su interaktivnu kartu za Hrvatsku koja omogućuje očitavanje iznosa horizontalnih vršnih ubrzanja tla tipa A (agR) za povratna razdoblja od Tp = 95 i 475 godina izraženih u jedinicama gravitacijskog ubrzanja (1 g = 9.81 m/s2) koja se može pronaći i istraživati na ovoj poveznici.

Koje su najveće procijenjene magnitude potresa u Hrvatskoj i gdje?

Najveća procijenjena magnituda potresa u Hrvatskoj je oko Mw = 7.0 i to za dubrovačko područje gdje su se takvi potresi već povijesno događali 1667. i 1979. godine.

“Na sreću, uskoro krećemo s projektom Hrvatske zaklade za znanost koji će imati za cilj istražiti upravo seizmičnost dubrovačkog područja”, najavljuje Stipčević.

Mogu li se najranjivije stare gradske jezgre učvrstiti da budu otpornije na potrese?

Stipčević kaže da su stare gradske jezgre i praktički sve starije građevine vrlo podložne šteti i rušenju uslijed potresne trešnje.

“Ovo, naravno najviše vrijedi za objekte koji nisu obnavljani niti seizmički ojačani, a mislim da je to većina starijih objekata u Hrvatskoj. Sigurno da se može i starije objekte seizmički ojačati, ali za takvo nešto bi trebalo sustavno raditi na tome. To je zasigurno višedesetljetni projekt, ali mislim da je najvažnije započeti. Ono što bi zapravo prvo trebalo napraviti jest sve objekte od posebne važnosti (škole, bolnice, domove za starije i sl.) provjeriti i učiniti seizmički otpornima ako to nisu. Vidimo najbolji primjer za to u bolnicama i školama u središtu Zagreba, Petrinje i drugih gradova pogođenim prošlogodišnjim potresima”, zaključuje naš seizmolog.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

Svijet se priprema na odgovor Izraela: “Na rubu litice smo”

Objavljeno

-

By

Pozivi na suzdržanost dolaze sa svih strana svijeta unatoč tome što je Izrael obećao odgovoriti na napad Irana.

Načelnik glavnog stožera izraelske vojske Herzi Halevi rekao je: “Ovo lansiranje tolikog broja projektila, krstarećih projektila i dronova, na izraelski teritorij imat će odgovor.”

Iranski napad projektilima i dronovima koji se dogodio tijekom vikenda, bio je odmazda na smrtonosni izraelski napad na iranski konzulat u Damasku, Siriji, 1. travnja.

Izraelski ratni kabinet raspravljao je o nizu opcija na sastanku u ponedjeljak, s namjerom da se odgovori Iranu, ali bez izazivanja globalnog rata, izvijestio je jučer izraelski kanal 12.

“Na rubu smo litice i moramo se maknuti”, rekao je visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell za španjolski radio Onda Cero te dodao: “Moramo stati na kočnicu i ubaciti u rikverc.”

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i britanski ministar vanjskih poslova Lord Cameron uputili su slične apele. Washington i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres također su pozvali na suzdržanost.

Rusija se suzdržala od javnog kritiziranja svog saveznika Irana, ali je također pozvala na suzdržanost u odgovoru, piše Sky News.

Kina je izjavila kako vjeruje da bi Iran mogao “dobro podnijeti situaciju i poštedjeti regiju daljnjih previranja”, istovremeno čuvajući svoj suverenitet.

Italija, koja trenutno predsjeda G7, rekla je da je otvorena za nove sankcije Iranu i sugerirala da će sve nove mjere biti usmjerene na pojedince.

Podsjetimo, Iran će odgovoriti na bilo kakve postupke protiv njegovih interesa, rekao je predsjednik Ebrahim Raisi, a prenosi agencija ISNA, dan nakon što je Izrael upozorio da će odgovoriti na napad koji je Teheran izveo prošlog vikenda bespilotnim letjelicama i projektilima.

Izrael poziva na jače sankcije protiv Irana

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je u utorak kako poziva zemlje da uvedu sankcije na iranski raketni program i proglase njegovu Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom nakon prvog izravnog napada Irana na Izrael.

“Uz vojni odgovor na ispaljivanje projektila i bespilotnih letjelica, vodim diplomatski napad na Iran”, rekao je Katz u objavi na društvenim mrežama.

Katz je dodao da je poslao pisma u 32 zemlje i razgovarao s mnogim kolegama, pozivajući ih da “uvedu sankcije na iranski raketni projekt i proglase Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom, kao način da zaustave i oslabe Iran”.

“Moramo zaustaviti Iran sada, prije nego što postane prekasno”, kaže Katz.

Izrael je rekao da će odgovoriti na iranski napad projektilima i dronovima koji se dogodio tijekom vikenda, unatoč pozivima saveznika na suzdržanost kako bi se izbjegla eskalacija sukoba na Bliskom istoku.

Skupina sedam industrijski najrazvijenijih zemalja G7 već radi na paketu koordiniranih mjera protiv Irana, objavio je britanski premijer Rishi Sunak.

 
Nastavi čitati

Svijet

Wall Street u minusu, pale dionice Applea i Tesle

Objavljeno

-

NA WALL Streetu su jučer burzovni indeksi oštro pali zbog geopolitičkih napetosti i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.

Dow Jones oslabio je 0.65 posto, na 37.735 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1.20 posto, na 5061 bod, a Nasdaq indeks 1.79 posto, na 15.885 bodova.

Napad na Izrael i kamate

Oštar pad indeksa drugi dan zaredom posljedica je, među ostalim, napetosti na Bliskom istoku, nakon što je Iran je u subotu navečer lansirao niz dronova prema izraelskom teritoriju, a Izrael najavio osvetu.

Osim toga, sve je jasnije da američka središnja banka neće žuriti sa smanjenjem kamata jer je inflacija i dalje povišena.

Jučer je objavljeno da je promet u trgovini na malo u SAD-u u ožujku porastao 0.7 posto na mjesečnoj razini, znatno više nego što su analitičari očekivali.

To pokazuje da potrošači ne posustaju, unatoč povišenoj inflaciji, i da bi se rast potrošačkih cijena mogao nastaviti.

Zbog toga su gotovo sasvim splasnule nade ulagača da će Fed početi smanjivati kamatne stope u lipnju.

Oštar pad dionica Applea i Tesle

S&P 500 i Nasdaq indeks našli su se pod pritiskom i zbog oštrog pada cijena dionica Applea i Tesle.

Cijena Applea pala je nakon što je objavljeno da je prodaja iPhonea u prvom tromjesečju pala oko 10 posto, a Tesle nakon objave da će zbog pada prodaje ta kompanija otpustiti oko 10 posto zaposlenih u svijetu.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0.38 posto, na 7965 bodova, n frankfurtski DAX ojačao je 0.54 posto, na 18.026 bodova, a pariški CAC 0.43 posto, na 8045 bodova.

 
Nastavi čitati

Svijet

Rusi napali Harkiv

Objavljeno

-

Ruske snage ubile su dvije osobe i ranile još četiri kad su pogodile obrazovnu ustanovu u regiji Harkivu, rekao je njezin guverner. Ruska vojska ispalila je navođenu zračnu bombu na selo Lukiantsi blizu ruske granice, rekao je guverner regije Oleh Sinjehubov u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Sinjehubov je dodao da su četiri osobe u napadu zadobile ozljede od eksplozija i rane od gelera te da su prevezene u bolnicu.

Kako je Rusija intenzivirala svoje napade u proljeće, regija Harkiv sve je više na udaru. Nedostaci protuzračne obrane Ukrajine i blizina istočne regije ruskoj granici učinili su je posebno ranjivom na udare na energetsku infrastrukturu, što je uzrokovalo velike redukcije struje.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu