Connect with us

Zadar

MISA ZA DOMOVINU U ZADARSKOJ KATEDRALI Don Josip Radojica Pinčić: “Oni koji ne vole Hrvatsku u svemu što je hrvatsko vide ‘ustašluk’…”

Objavljeno

-

Tijekom obilježavanja 28. godišnjice oslobodilačke vojno – redarstvene akcije ‘Maslenica’ u petak 22. siječnja, misno slavlje za domovinu i hrvatske branitelje u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je don Josip Radojica Pinčić, katedralni župnik sv. Stošije.

„Misa koju slavimo znak je naše odgovornosti za događaj koji se dogodio prije 28 godina od rubnih dijelova našeg kršnog Velebita do zrakoplovne baze Zemunik. Ne želimo da išta od tih događaja padne u zaborav, iako bi neki to jedva dočekali. Kakav bismo mi to narod bili, kada bismo zaboravili događaje iz naše novije povijesti“ upozorio je don Josip, rekavši kako je i misa pokazatelj da ne zaboravljamo naše povijesne događaje kojih smo se dužni sjećati. „Okupili smo se moliti za domovinu i sjetiti se naših hrabrih branitelja i civila koji su položili svoje živote na oltar domovine, kao i onih koji su od posljedica rata rano preminuli. Molimo neka ih Gospodin nagradi za žrtvu koju su podnijeli darujući vlastiti život za slobodu i Hrvatsku“ potaknuo je don Josip.

Propovjednik je podsjetio kako su akciji Maslenica prethodili teški dani na zadarskom području, kada nije bilo sigurnosti, struje ni vode. „Ujedno smo i ponosni na te dane jer smo učinili važan posao akcijom naših hrvatskih branitelja kojima neka je vječna hvala i slava. Možda nekima idemo na živce jer se vraćamo u prošlost i komemoriramo događaje koji su za zadarski kraj itekako važni“ rekao je don Josip, upozorivši da nas stav takvih ne treba pokolebati. „Pamćenje je sastavni dio identiteta u jednom narodu. Sve što se pamti, a važno je, treba prenositi na mlađe naraštaje i tako ih upoznavati s prošlošću očeva, djedova i pradjedova. Kada se ne bismo sjećali, učinili bismo veliku nepravdu prema hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata. Za hrvatsku državu akcija Maslenica značila je novi početak. Bio je izgrađen pontonski most i tako smo se ponovno povezali s unutrašnjim dijelom domovine Hrvatske“ istaknuo je katedralni župnik.

Navještaj Evanđelja bio je Isusov izbor dvanaestorice apostola koje nakon uskrsnuća šalje u svijet. „Je li uvjet za taj izbor bila sposobnost, predanost, gorljivost ili nešto drugo, ostaje tajnom. No, činjenica je da je Isus izabrao nove ljude koji trebaju biti temelj novog naroda, koji će udarati temelje u svom narodu. I mi u Hrvatskoj doista smo bili željni novoga, jer staro nije valjalo. Novo je bilo neusporedivo sa starim. Kako kaže Prvo čitanje iz poslanice Hebrejima, došlo je vrijeme za novi, bolji savez. Kod nas staro nije valjalo pa je moralo doći do novoga, a to novo jest hrvatska država“ naglasio je don Josip.

Podsjetio je kako „u pojedinim odlomcima iz povijesti Izabranog naroda u Svetom Pismu, osobito o oslobađanju iz ropstva i sklapanju Saveza, prepoznajemo sličnosti sa svojom narodnom poviješću. Bog je oslobodio svoj narod od ropstva. Slično se dogodilo i s nama. Uz vlastitu požrtvovnost, Bog je i nama gradio kuću. Ispunjeni smo svetom zahvalnošću koja bistri naš pogled prema budućnosti. Puno je znoja, krvi i suza utkano u stjecanje slobode, doma i domovine koju smo uvijek bili spremni braniti. To je naša sveta dužnost, nekada, danas i ubuduće“ rekao je don Josip, istaknuvši kako je važno „uvijek ostati u povezanosti sa svojim učiteljem Isusom: noću i danju, u uspjehu i neuspjehu, u neimaštini i izobilju. Biti zajedno u slozi i miru. To je i nama poruka, da su sloga i jedinstvo zlatno pravilo života, države i nacije. I u dobru i u zlu ne pokolebati se. Držati do sebe i do zadane riječi“ potaknuo je župnik Pinčić, naglasivši da su nas „jedinstvo i sloga, uz Božju pomoć, doveli do toga da imamo neovisnu državu Hrvatsku. A u njoj, kao svugdje, ima i zlih duhova. Zao duh treba izgoniti, širiti obzorja dobra a sužavati obzorja zla, zlo eliminirati. Oni koji ne vole Hrvatsku siju defetizam, u svemu što je hrvatsko vide ‘ustašluk’. To su opasni emisari koji se ne mire s činjenicom da je stvorena hrvatska država. Takvima treba reći: ‘Dosta je više toga’“ poručio je don Josip, poželjevši da nam živi naša domovina Hrvatska. „Ne dajmo je nikome. Čuvajmo je da ne padnemo opet u ropstvo. Ropstvo je ružno iskustvo hrvatskog naroda. Oni koji su ga proživljavali nazvali su ga tamnicom. A tko to želi u tamnicu? Riječi navještenog Psalma su molitva za mir u kojem svi želimo živjeti. Bog obećava mir svom narodu, dariva ga pravdom, blagoslovom i srećom, a zemlja onda donosi urod koji neka nas grije, hrani i brani“ rekao je don Josip, zamolivši zagovor sv. Stošije koja je opjevana kao junakinja, da i mi „poput Stošije budemo junačkog duha u danima pred nama, čuvajući jedinu nam domovinu Hrvatsku“.

U misi su sudjelovali Mario Banožić, ministar obrane RH, Dragan Lozančić, izaslanik predsjednika RH, Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zadarski župan i gradonačelnik Božidar Longin i Branko Dukić te predstavnici Hrvatske vojske, Hrvatske policije i braniteljskih udruga.

Na misi se molilo za sve koji vrše odgovorne službe u društvu, da se zalažu za opće dobro, za dostojan život branitelja, za međusobno poštivanje i za sve koji su dali život u akciji Maslenica, kroz Domovinski rat i cijelu povijest hrvatskog naroda.

Hrvatski veteran Ante Deur rekao je da su grad Zadar i zadarsko područje 1993. g. bili u teškoj situaciji i na rubu snaga te je cijeli vojni vrh na čelu s vrhovnim zapovjednikom OS, predsjednikom Franjom Tuđmanom, odlučio kako je neminovno da Hrvatska vojska mora osloboditi to područje i da se mora pokazati snaga hrvatske države.

„Predsjednik Tuđman vjerovao je u svoj hrvatski narod, da ima snagu pobjedničke vojske, da se Hrvatska može osloboditi. To je početak kada je hrvatska pobjednička vojska pokazala svoju snagu. To je preduvjet Bljeska, Oluje i svih naših velebnih operacija i akcija koje su se kasnije dogodile. U tom razdoblju dragi Bog dao nam je i slogu, zajedništvo, vođeni prvim hrvatskim predsjednikom i ministrom obrane Gojkom Šuškom. Ta je snaga krasila to vrijeme i te generacije koje ostaju u povijesti, što je za stvaranje hrvatske države velebno, veličanstveno, puno emocija i ljubavi za svoj narod“ rekao je Deur.

Pukovnik Marko Čulina, sudionik akcije Maslenica, prvi zapovjednik zadarske 112. brigade, rekao je da je Hrvatska vojska u siječnju 1993. g., nakon godinu i pol dana uporne obrane Zadra i zadarskog zaleđa, došla u poziciju i narasla kao vojska da može oslobađati dio prostora kojega smo, nažalost, bili morali prepustiti neprijatelju zbog njihove nadmoći tijekom 1991. god.

„Akcija Maslenica je prva napadačka akcija na našem području a ciljevi su bili: odbaciti neprijatelje što dalje od Zadra, osloboditi sjevernu stranu Novskog ždrila kako bi se mogao graditi novi Maslenički most i najprije uspostaviti pontonski most, osloboditi aerodrom u Zemuniku. To su dva vrlo bitna infrastrukturna objekta na zadarskom području, a isto tako osloboditi niz sela u zaleđu Zadra kako bi se civilno stanovništvo koje je bilo protjerano iz svojih domova, moglo pomalo vraćati svojim kućama“ rekao je pukovnik Čulina, istaknuvši da su u akciji Maslenica prvi put na jednom prostoru, na jednoj bojišnici, sudjelovale sve tri grane Hrvatske vojske: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, Hrvatska ratna mornarica i Hrvatska kopnena vojska.

„Svi zajedno, svi udruženo i za nekoliko dana oslobođen je veliki prostor. Ali taj prostor kasnije je trebalo zadržati jer se neprijatelj konsolidirao, doveo je nove snage iz Srbije i BiH pa je ta akcija praktički trajala do Zagrebačkog sporazuma do 1994. god. Imali smo vjeru jer smo poznavali svoje ljude. Moment volje, domoljublja, zajedništva nije bio upitan ni 1991. g., dapače. Nego, tada je nedostajalo naoružanja i opreme. Bili smo mlada vojska koja nije bila uvježbana, utrenirana, nije se spremala za rat. Pristupilo se obrani svatko svoje kuće, svoga sela, svoga grada. Godine 1993. već imamo iskustvo s juga, u ljeto i jesen 1992. g. oslobađanje juga zemlje, zaleđa Dubrovnika, a u akciji Maslenica pokazalo se da je u svega nekoliko dana Hrvatska vojska zajedno, sve grane HV-a u kratkom vremenu oslobodile su zadarsko područje, omogućile i najavile sljedeće hrvatske pobjede, sve do Oluje“ rekao je pukovnik Marko Čulina.

Državna izaslanstva i braniteljske udruge položili su svijeće i cvijeće kod Središnjeg križa na Gradskom groblju u Zadru gdje je molitvu odrješenja za pokojne predvodio o. Ivo Topalović, vojni kapelan u Zadarskoj nadbiskupiji.

Na misi je pjevala Klapa Sv. Juraj HRM čiji je voditelj Marko Bralić rekao: „Klapa sv. Juraj u Zadru je uvijek iznimno dobro primljena. Dobro se osjećamo s hrvatskim braniteljima i obiteljima branitelja koje u Zadru susrećemo, čast nam je što pjevamo na misi i komemoraciji. U molitvi se sjetimo poginulih i nestalih hrvatskih branitelja koji su nas svojim žrtvom zauvijek zadužili, jedinu nam domovinu Hrvatsku“.

U akciji Maslenica poginulo je 127 hrvatskih branitelja. Uspjeh te velike oslobodilačke akcije okupiranog zadarskog područja omogućio je da se kopneno prometno opet povežu jug Hrvatske i kontinentalni unutrašnji dio naše domovine.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Grad

”Plavi kaftan” i ”Priscilla” u Kino Zoni

Objavljeno

-

By

Ovog četvrtka u Kino Zoni vas ponovno očekuje dvostruki program i svi oni koji to nisu ranije stigli, imat će tako priliku pogledati na Canneskom festivalu nagradom ovjenčan ”Plavi kaftan”, a zatim je na rasporedu kinoteke i premijera biografske glazbene drame Sofije Coppole ”Priscilla” koja prati ljubavni odnos naslovne protagonistice i kralja R’N’R’-a, Elvisa Presleya!

Halim i Mina vode trgovinu tradicionalnih kaftana u jednoj od najstarijih medina u Maroku. Da bi mogli držati korak sa zahtjevima izbirljivih kupaca, angažiraju Youssefa. Talentirani šegrt pokazuje zavidnu predanost u učenju umijeća vezenja i krojenja kojima ga podučava Halim, a Mina polako uviđa koliko je njezin suprug dirnut mladićevom prisutnošću…

Na svjetskoj premijeri filma održanoj na festivalu u Cannesu gdje je u konačnici osvojio spomenutu nagradu FIPRESCI, film ”Plavi kaftan” nakon projekcije dobio je ovacije publike u trajanju od čak petnaest minuta, a sve što je tom prilikom redateljica Touzani uspjela reći bilo je da je ovo film o ljubavi. Kao i njezin prethodni uradak “Adam” i ”Plavi kaftan” također je humanistička priča u kojoj se glavni likovi nalaze u suprotnosti s okolinom u kojoj žive. Niti jedan od tih filmova nisu tragedije, već su priče o toplini i ljubavi u drugačijoj formi koje će gledatelja ostaviti spremnog za povjerovati u najbolje dijelove ljudske prirode.

U filmu su glavne uloge ostvarili Lubna Azabal, Saleh Bakri te Ayoub Missoui kojemu je ovo ujedno bio i prvi glumački nastup. Sve troje su prema mišljenju kritičara odradili senzacionalan posao uz mirnu, suptilnu i sigurnu redateljsku ruku Maryam Touzani te stvorili nezaboravnu priču koja govori o različitim vrstama ljubavi, a jednu takvu ćete imati priliku pogledati i u biografskoj glazbenoj drami ”Priscilla”. 

Kad tinejdžerica Priscilla Beaulieu upozna Elvisa Presleyja na jednoj zabavi čovjek koji je već u tom trenutku najveća moguća rock’n’roll superzvijezda u privatnim trenucima potpuno neočekivano postaje netko drugi: zaljubljen, saveznik u usamljenosti i ranjiv najbolji prijatelj…

U ovom duboko dirljivom i zanosno detaljnom portretu o ljubavi, fantaziji i slavi scenaristica i redateljica Sofia Coppola nam kroz Priscilline oči predstavlja do danas neviđenu stranu velikog američkog glazbenog mita, odnos Elvisa i Priscille te njihov turbulentan brak, od njemačke vojne baze do Gracelanda, njegovog imanja iz snova.

Naslovnu ulogu impresivno tumači Caillee Spaeny koja je za svoj nastup nagrađena nagradom za najbolju glumicu na festivalu u Veneciji i nominacijom za Zlatni Globus, dok ostatak glumačke ekipe čine još i: Jacob Elordi, Ari Cohen, Dagmara Dominczyk i Tim Post.

”Plavi kaftan” je na rasporedu u četvrtak 18. travnja s početkom od 18 h, dok nas od 20h očekuje ”Priscilla”. Projekcije se održavaju u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaznice po cijeni od 4 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije projekcije.

*Ulaznice se mogu i rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade “Kultura nova”, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.

 
Nastavi čitati

Grad

Plamen Sportskih igara mladih dolazi u Zadar

Objavljeno

-

By

Sportski tereni Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje u četvrtak, 18. travnja  u 12.30 sati domaćin je Telemach Dana sporta u organizaciji Plazma Sportskih igara mladih. Na sportsko-edukativnom danu djeca će se imati priliku natjecati u graničaru i atletici. Najbolje ekipe i najbrži trkači izborit će plasman na državnu završnicu koja će se održati krajem srpnja u Rijeci. Djeca koja izbore plasman na državnu završnicu tri dana će se besplatno kupati, igrati i družiti s vršnjacima iz cijele Hrvatske.

Plazma Sporske igre mladih potiču na toleranciju, inkluziju, fair play, ali i korektno navijanje, tako da od ove godine posebna nagrada dodijelit će se i najboljoj navijačkoj ekipi.

Plazma Sportske igre mladih pružaju priliku djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da od siječnja do rujna besplatno sudjeluju u vrhunsko organiziranim natjecanjima u 10 sportova. Otvorene su prijave za sve sportske discipline: Tommy turnir u malom nogometu, Coca-Cola Cup u nogometu, HEP rukometni turnir, Kinder turnir u uličnoj košarci, odbojci na pijesku, MIS turnir u odbojci, Fide turnir u šahu, stolnom tenisu, PAKET24 Cup u tenisu. Pravo sudjelovanja imaju svi pojedinci i sve slobodno formirane ekipe, ljubitelji zdravog načina života i druženja, a ne samo djeca koja se aktivno bave sportom. Prijave su besplatne i otvorene na web stranici igremladih.com.

Plazma Sportske igre mladih najveća su sportsko amaterska manifestacija u Europi, a ove godine samo u Hrvatskoj okupit će više od 110.000 djece i mladih. 

 
Nastavi čitati

Grad

Kamenjak Rocky Trails: BK Posedarje najuspješniji hrvatski predstavnik

Objavljeno

-

By

26. Kamenjak Rocky Trails u Premanturi okupio je najbolje bicikliste iz čak 14 europskih zemalja,  a biciklistički klub Posedarje najuspješniji je predstavnik hrvatskih klubova.

Na dvodnevnom međunarodnom spektaklu, na kojem su se skupljali bodovi za svjetsku rang ljestvicu i  Olimpijske igre, nastupilo je ukupno 180 natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Poljske, Austrije, Češke, Nizozemske, Belgije, Njemačke, Mađarske, Švedske, Slovačke, Francuske, te Bosne i Hercegovine.

Biciklistički klub Posedarje predstavljalo je 15 natjecatelja koji su ostvarili zavidne rezultate. DOLJANIN Roko (JUNIOR) prvog je dana završio na odličnom 12 mjestu u velikoj međunarodnoj konkurenciji. Kako je bio najbolji u hrvatskom kupu klubu je donio velikih 100 bodova. DEŽMALJ Marko (U9) i JURIČEVIĆ Lovre (U13) pomeli su međunarodnu konkurenciju i završili kao najbolji u svojim kategorijama. BRALA Ana (U11) je osvojila srebrnu medalju, dok su se broncom okitili KRAJINA Šimun (U9), NIŽIĆ Nicole (U13) i RADULOVIĆ Siniša (MASTER C).

Rezultati 26. Kamenjak Rocky Trails:

Kategorija U9M

1. mjesto: DEŽMALJ Marko

3. mjesto: KRAJINA Šimun

7. mjesto: BRALA Ante

9. mjesto: BRALA Kristijan

10. mjesto: DEŽMALJ Ivan

12. mjesto: NIŽIĆ Nicolas

DNF ČOR David

Kategorija U11

2. mjesto: BRALA Ana

Kategorija U13 W

3. mjesto: NIŽIĆ Nicole

4. mjesto: ZEKIĆ Antonija

Kategorija U13 M

1. mjesto: JURIČEVIĆ Lovre

Kategorija U15

15. mjesto: KLANAC Stipan

KADETKINJA

6. mjesto: LIPIĆ Jelena

JUNIOR

12. mjesto: DOLJANIN Roko

MASTER C

3. mjesto: RADULOVIĆ Siniša

Nakon tri utrke kupa Hrvatske biciklistički klub Posedarje uvjerljivo je prvi u klupskom poretku sa osvojenih 982 bodova ispred BBK Šišmiš iz Samobora (800 bodova) i BK Grobnik (601 bod). 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu