1135 NOVIH SLUČAJEVA Beroš: “Mjere djeluju, ali i dalje moramo biti oprezni”

Objavljeno: 13.1.2021. u 11:30
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1135 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5300, rečeno je na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite.

Među njima su 1993 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 193 pacijenta. Preminulo je 26 osoba.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da je pad u prva tri dana ovog tjedna -u odnosu prva tri dana prošlog tjedna je 36,18 posto.

- 14-dnevna stopa je 334,4 na 100.000. Najbolju poziciju ima DNŽ sa 165,8. najvišu incidenciju ima Međimurska sa 536.7. Stopa incidencija 14-dnevna za EU, na ljestvici Hrvatska zauzima 11 mjesto. Sada smo u donjoj polovici ljestvice. Što se tiče stope smrtnosti na milijun stanovnika, tu smo na 20. mjestu. Cijepljenjo je 16425 iz zdravstva 15848 iz sustava domova za starije. Ostalo su žurne službe i civili u SMŽ, rekao je Krunoslav Capak.

Ministar Vili Beroš kaže da danas možemo svjedočiti padu broja hospitaliziranih ispod 2000.

- Uz prisutnu odgovornost građana, ove mjere doista djeluju. Moramo dalje biti oprezni, moramo uvijek biti korak ispred eventualne ugroze, ali ove balansirane mjere polučuju rezultate. Oprezi moramo biti i dalje, rekao je.

- Što se tiče zatvaranja Arene Zagreb, činjenica je da broj bolesnika iz dana u dan pada, danas ih je 12, morate znati da mi volimo biti pripremni i ako je to moguće nekoliko koraka ispred. Arenu Zagreb upogonili smo mjesec dana prije nego je bila potreba. U ovom trenutku nastojimo stvari držati pod kontrolom, situacija je dobra i moramo sve napraviti da ona ostane takva. Ostanimo i dalje oprezni, poručio je.

Alemka Markotić je rekla kako jedan dio bolesnika dođe prekasno u bolnicu jer se jave liječnicima kad je već bolest uznapredovala. Upozorila je sve, posebno one s kroničnim bolestima, da se jave liječniku ili u bolnicu čim imaju izraženije simptome.

- Poslije covida se sve više događaju različite posljedice, izašla je jedna studija u Lancetu, to je studija koja je obuhvatila najduže razdoblje i najviše ispitanika. Pratili su oko 1733 bolesnika šest mjeseci. To je najdulje vrijeme praćenja i najveći broj ispitanika. 76 posto bolesnika koji su praćeni šest mjeseci imalo je barem jedan od simptoma koji su utjecali na kvalitetu života. Simptomi su bili nešto češći kod žena. Najčešći simptom koji se pokazao u studiji je izražen umor i slabost mišića, kod 63 posto bolesnika. Iza toga slijedi njih 26 posto koji su imali nesanicu, a iza toga gotovo 23 posto koji su imali psihičke tegobe – depresiju, nervozu, napetost i sl. Kod bolesnika koji su imali teži oblik bolesti, zabilježeno je više simptoma. Ako se gledala funkcija pluća kod značajnog postoka ljudi izmjena plinova nije bila adekvatna kao kod zdravih ljudi, rekla je.

Pratili su razinu antitijela u krvi, a pokazalo da se nakon 6 mjeseci imaju zaštitu, ali da bi neki mogli imati reinfekciju.

Šef Nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je da su donijeli novu odluku o prelasku granice za neobvezna putovanja, osobito iz država s novim sojem virusa. Popis država donosit će HZJZ, a ti putnici morat će imati negativan PCR test i dobit će karantenu 14 dana, a može se skratiti na sedam dana u slučaju negativnog PCR testa. To zasad vrijedi za Veliku Britaniju i JAR.

- Zbog povećanog broja osoba koje putuju s ciljem dopremanja pomoći uvedena su posebna pravila te će isti moći ući u Hrvatsku temeljem prethodne suglasnosti Stožera bez testa.

- Putnici koji ulaze u Hrvatsku iz 3. zemalja imat će slične uvjete kao oni koji putuju iz EU, ali po dolasku iz 3. zemalja zbog neodgodivih razloga – kao bolest, pogreb, ulazak će se ograničiti na maksimalno 12 sati.

HRT-ova novinarka Dajana Šošić upitala je jesu li zabilježene nove nuspojave. Capak je rekao da dosad imaju 86 prijava.

- Neke od prijave će se odbaciti da ne mogu biti posljedice cijepljenja. Većina nuspojava su blage, bol na mjestu primjene, temperatura, ali imali smo i ozbiljnih alergijskih reakcija. Pitali ste za specijalizanticu iz Bjelovara koja je imala neurolške tegobe, povjerenstvo je donijelo odluku da se ne radi o posljedici cijepljenja. Docjepljivanje počinje nakon tri tjedna. Ne mogu se kombinirati različita cjepiva.

Capak je rekao da se broj testiranja smanjio jer su smanjeni zahtjevi.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
1135 NOVIH SLUČAJEVA Beroš: "Mjere djeluju, ali i dalje moramo biti oprezni", 1.0 out of 5 based on 1 rating

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program