Connect with us

Zadar

(FOTOGALERIJA) DUKIĆ OBIŠAO GRADILIŠTA NA SINJORETOVU I BOKANJCU 300 milijuna kuna za manje septičkih jama i smanjenje zagađenja okoliša

Objavljeno

-

Gradonačelnik sa suradnicima obišao je gradilište na Sinjoretovu gdje su u tijeku radovi na izgradnji kanalizacijske mreže (razdjelnog sustava odvodnje) istočnog dijela Grada Zadra na dijelu područja MO Sinjoretovo, koja gravitira prema potoku Ričina, odnosno na DC 8. Razdjelni sustav odvodnje prikuplja i odvodi različite vrste urbanih voda zasebnim kolektorima. Prikupljene oborinske vode se s predmetnog područja ispuštaju u potok Ričinu, a fekalne otpadne vode odvode na UPOV Centar Zadar na pročišćavanje i ispuštanje dugim podmorskim ispustom u more. Ukupna duljina kolektora fekalne odvodnje, obuhvaćenih ovim Projektom iznosi 5.794,27m, dok je ukupna duljina predviđenih oborinskih kolektora 3.308 m.

U sklopu ugovorenih radova izvesti će se i rekonstrukcija vodovodne mreže, postavljanje EKI infrastrukture, te obnova asfaltnog zastora u punoj širini kolnika (2 sloja).

Dovršetkom radova omogućiti će se spajanje 400 objekata na javni sustav odvodnje. Zbog veličine obuhvata, te kompleksnosti zahvata radovi su podijeljeni u tri faze u skladu sa privremenom regulacijom prometa. Ukupno predviđeno trajanje svih faza radova je 25 mjeseci, s predviđenim završetkom 25. srpnja 2022.

Ukupna vrijednost radova je 27.770.876, 76 HRK, od čega je do sada realizirano 9.266.171, 84 HRK. Izvođač predmetnih radova je Vodoinstalacija d.o.o. Zadar, nadzor  društvo Civil Engineering Consultancy d.o.o. Projekt sufinanciraju Grad Zadar, Odvodnja d.o.o. Zadar, Vodovod d.o.o. Zadar i Inovativni Zadar d.o.o.

Priključenje objekata na javni sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda omogućiti će daljnje smanjenje zagađenja okoliša i broja septičkih jama u gradu Zadru, kvalitetniju vodoopskrbu tog dijela grada i uspostavljanje EKI mreže. Sve navedeno značajno pridonosi poboljšanju kvalitete života na obuhvaćenom području.

Nakon toga, obišli su i Bokanjac, odnosno sastali se s predstavnicima izvođača koji su gradonačelniku iznijeli plan radova na Bokanjcu i Novom Bokanjcu. Dana 19. siječnja 2021. godine uveden je u posao izvođač Strabag d.o.o. po projektu „Izgradnja sustava javne odvodnje sanitarnih otpadnih voda, sustava odvodnje oborinskih voda i rekonstrukciji sustava vodoopskrbe na području četvrti Bokanjac u Zadru“. Vrijednost Ugovora iznosi ukupno 201.899.505 HRK bez PDV-a, a rok za dovršenje cjelokupnog posla je 36 mjeseci. Prvi bageri bi se trebali na terenu pojaviti sljedećeg tjedna, a intenzivniji radovi se očekuju početkom veljače.

Obveza Izvođača je dostaviti plan izvođenja radova i privremenu regulaciju prometa, nakon čega će biti poznate lokacije u kojima će započeti radovi, koji će se vršiti na više mjesta istodobno.

Projektom se omogućuje 1.400 priključaka objekata na sustav javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, a rezultat će biti znatno smanjenje zagađenja okoliša, očuvanje vodocrpilišta Bokanjac i smanjenja broja septičkih jama u gradu Zadru.

Sufinanciranje projekta je osigurano bespovratnim sredstvima EU fondova, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskih voda, a lokalnu komponentu osiguravaju Grad Zadar, Odvodnja d.o.o. Zadar i Vodovod d.o.o. Zadar.

no images were found

 

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Zadar

KORONAVIRUS: Novih 8 zaraženih na zadarskom području

Objavljeno

-

By

na području Zadarske županije 8 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. 4 novooboljele osobe izolaciju provode na području Grada Zadra, dvije na području Općine Preko te po jedna na području Poličnika i Posedarja.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 110 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 778 stanovnika, a od bolesti se oporavilo 20 osoba.

U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 15 bolesnika od kojih je 3 na respiratoru.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su jedno kršenje mjere samoizolacije.

 
Nastavi čitati

Zadar

POPUŠTANJE MJERA Od danas na snazi nove mjere. Evo što sve radi…

U ponoć su stupile na snagu nove epidemiološke mjere. Evo kako ćemo vježbati, piti kavu, slaviti rođendane, učiti jezike…

 

Objavljeno

-

U ponoć su na snagu stupile nove epidemiološke mjere, odnosno popustio je dio mjera po kojima smo do sad živjeli. Ovakve mjere će biti na snazi do 28. veljače. 

Kako ćemo piti kavu?

Od jutros će se piti kava iz kafića, umjesto s kioska ili benzinskih postaja. Svi ugostitelji će moći isporučivati hranu, piće, napitke i slastice, ali za van. Pri preuzimanju kave, pića ili hrane, ne smije se zadržavati na terasama objekta ili pred objektom, nije dopušten ulazak u objekt, a dok čekate što ste naručili, mora se održavati razmak od dva metra uz obavezno nošenje maski. Ugostitelji moraju ograditi terase, stolove i stolice tako da ih je nemoguće koristiti, a svaki lokal mora izvjesiti obavijest o epidemiološkim mjerama na vidljivo mjesto. 

Kako ćemo vježbati?

Otvaraju se i teretane i fitness centri, ali se prilikom vježbanja svi moraju pridržavati mjera. Djelatnici moraju voditi računa o maksimalnom broju posjetitelja, a obavijest o tome mora biti izvješena na ulazu. Jedan vježbač će tako za sebe imati 20 četvornih metara.  O korisnicima će se voditi evidencija, a oni moraju koristiti samo vlastite ručnike i prostirke, održavati razmak od četiri metra te koristiti masku. Treba voditi brigu o ventilaciji i provjetravanju prostora, a sve sprave nakon upotrebe treba dezinficirati. Presvlačenje i tuširanje će se morati obavljati kod kuće jer se svlačionice i tuševi ne smiju koristiti. 

Djeca će moći slaviti rođendane u igraonicama

U dječjim igraonicama i na radionicama za djecu ograničit će se broj sudionika na sedam četvornih metara po osobi, što mora biti istaknuto na ulazu. U igraonicama se mora održavati razmak i nositi maska, a igraonice i organizatori su dužni osigurati dezinficijense. Sve sprave i igračke se moraju dezinficirati nakon korištenja, a na ulazu se mora izmjeriti temperatura. Roditelji su dužni obavijestiti djelatnike o eventualnom prisustvu simptoma.

Kako će raditi škole stranih jezika?

Škole stranih jezika moraju smanjiti grupe, odnosno ograničiti broj polaznika po grupama kako bi se mogao održavati razmak. Svi trebaju nositi maske, a predavači moraju držati razmak od polaznika ili se odvojiti pleksiglasom. Prilikom ulaska u prostorije škole, svima se mora izmjeriti temperatura, a o polaznicima i djelatnicima se mora voditi evidencija boravka.

Kako će raditi kladionice i kasina?

Kladionice i kasina ne smiju raditi duže od 22 sata. Zabranjeno je i točenje pića, ugostiteljski dijelovi objekata moraju biti zatvoreni. Kao i u trgovinama, broj posjetitelja se mora ograničiti na jednu osobu na sedam četvornih metara. Ako postoje sjedeća mjesta, moraju se razdvojiti od drugih sjedećih za metar i pol, a stolovi trebaju biti udaljeni jedni od drugih tri metra. I posjetitelji i djelatnici moraju nositi maske tijekom cijelog boravka u objektu, a osoblju se preporučuje da se od korisnika odvoji pleksiglasom. Uz to, prostor se mora redovito dezinficirati. 

Iznimke su Primorsko – goranska i Istarska županija u kojoj će se casina i kladionice otvoriti tek 21. veljače.

 
Nastavi čitati

Zadar

BURA U SLABLJENJU Od utorka sve toplije. Sredinom tjedna opet kiša?

Objavljeno

-

By

Danas pretežno sunčano, krajem dana sa zapada porast naoblake. Vjetar slab, u Slavoniji i Baranji do umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu će umjerena, na jugu na udare lokalno jaka bura slabjeti i okretati na sjeverozapadnjak. Najviša temperatura zraka između 1 i 6, na Jadranu od 5 do 9 °C.

U utorak na Jadranu pretežno, a u unutrašnjosti djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Vjetar slab, na Jadranu do umjeren zapadni i sjeverozapadni. Minimalna temperatura između -8 i -3, na Jadranu od -1 do 3. Najviša dnevna od 3 do 8, na Jadranu između 7 i 11 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U unutrašnjosti umjereno do pretežno oblačno. U srijedu mjestimice može biti slabih oborina, uglavnom kiše, ponajprije u sjevernim i istočnim krajevima. Na Jadranu djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, a uz više oblaka u srijedu mjestimice kiša. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu u utorak još povremeno umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Jutra još razmjerno hladna, osobito u unutrašnjosti, a dnevna temperatura u porastu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu