Nova studija otkrila kada su oboljeli od korone najzarazniji

Objavljeno: 29.11.2020. u 16:00
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Istraživači su otkrili da virusno opterećenje SARS-CoV-2 doseže vrhunac u gornjim dišnim putevima u ranoj fazi bolesti, između pojave prvih simptoma i petog dana bolesti

Ljudi su najviše zarazni u prvih pet dana nakon pojave simptoma Covida-19, potvrđuje je to novo istraživanje u kojemu stoji da je izolacija u toj fazi bolesti izuzetno važna. Osim toga, u istraživanju objavljenom u časopisu ‘Lancet’ piše da asimptomatski bolesnici mogu brže očistiti svoje tijelo od virusa te su kraće vrijeme zarazni.

Istraživači su analizirali podatke iz 98 prethodnih studija o prijenosu infekcije korona virusom, a dodatnu pažnju obratili su na tri ključna čimbenika:

1. Virusno opterećenje – količina virusa otkrivena u tijelu kroz različite faze infekcije.

2. Raspršivanje virusne RNA – duljina perioda kad netko može širiti virusni genetski materijal.

3. Izolacija živog virusa – živi virus se izolira i testira da li se može uspješno replicirati u laboratoriju.

Istraživači su usporedili svoja otkrića o Covidu-19 s dva druga soja koronavirusa, kako bi bolje razumjeli zašto se Covid-19 Tako brzo širi. Otkrili su da virusno opterećenje SARS-CoV-2 (virus koji uzrokuje Covid-19) doseže vrhunac u gornjim dišnim putevima u ranoj fazi bolesti, između pojave simptoma i petog dana bolesti.

Znanstvenici to otkriće smatraju značajnim, jer se vjeruje da je virus u gornjim dišnim putovima glavni izvor prijenosa bolesti. Za usporedbu, virusno opterećenje za dva druga soja korona virusa (SARS-CoV i MERS-CoV) dostiže vrhunac kasnije – 10 do 14 dana, odnosno 7 do 10 dana – pružajući time više vremena za prepoznavanje simptoma i izolaciju

- Naši rezultati su sukladni studijama koje ukazuju na to da se većina virusnog prijenosa odvija u vrlo ranoj fazi bolesti, posebno u prvih pet dana nakon pojave prvih simptoma, što ukazuje na važnost samoizolacije odmah nakon početka simptoma – rekla je glavna autorica studije Muge Cevik.

- Moramo podići svijest javnosti o rasponu simptoma povezanih s bolešću, uključujući blage simptome koji se mogu javiti ranije tijekom infekcije do onih koji su izraženiji poput kašlja ili temperature – dodala je.

Iako se čini da su virusna opterećenja uglavnom slična onima kod bolesnika sa i bez simptoma, istraživanje je pokazalo da bi asimptomatske osobe mogle brže očistiti virusni materijal iz svojih tijela.

- Nekoliko je studija otkrilo da osobe s asimptomatskom infekcijom mogu virus brže očistiti, što sugerira da oni bez simptoma mogu biti jednako zarazni kao oni sa simptomima na početku infekcije, ali mogu biti zarazni i kraće vrijeme – objasnila je Cevik.

Međutim, naglasila je, kako je potrebno više istraživanja o otpuštanju zaraznog virusa kod asimptomatskih bolesnika prije nego što se može razmotriti bilo kakva promjena politike u pogledu trajanja izolacije.

Autori studije su, kažu, primijetili kako su mnogi sudionici studije bili bolesnici hospitalizirani s Covidom-19 te postoji mogućnost da su primali terapije koje su možda utjecale na tijek njihove infekcije, prenosi huffpost.com.

Svjetska zdravstvena organizacija navela je moguće simptome Covida-19.

Najčešći simptomi:

vrućica

suhi kašalj

umor

Rjeđi simptomi:

bolovi

grlobolja

proljev

konjunktivitis

glavobolja

gubitak okusa ili mirisa

osip na koži ili promjena boje prstiju na rukama i nogama

Ozbiljni simptomi:

otežano disanje ili kratkoća daha

bolovi u prsima ili osjećaj pritiska

gubitak govora ili pokreta

- Najčešći simptomi su povišena tjelesna temperatura, suhi kašalj i umor. Manje česti simptomi su bolovi u mišićima i zglobovima, začepljen nos ili curenje iz nosa, glavobolja, grlobolja, upala očne spojnice (konjunktivitis), kratkoća daha, proljev i trbušne tegobe, iznenadan gubitak mirisa i okusa. Određeni simptomi poput kašlja i gubitka mirisa mogu trajati tjednima nakon što bolesnik prestane biti zarazan za okolinu kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

- Rezultati istraživanja pokazuju da nošenje maski (platnene maske, domaće ili komercijalne izrade ili kirurške maske) ima učinkovitost na smanjenje prijenosa respiratornih infekcija za nositelje maski i to za barem jednu trećinu u odnosu na osobe koje ne nose masku za lice ili medicinsku masku, odnosno da mogu smanjiti respiratorne virusne infekcije za 33 % i usporiti širenje bolesti Covid-19 u zajednici – pojasnili su i napomenuli pravilnog nošenja, stavljanja i skidanja maske:

potrebno je staviti masku na lice tako da se prekriju usta i nos te je neophodno prilagoditi masku tako da se smanji koliko je god moguće bilo koji razmak između lica i maske

kada je maska na licu nije poželjno dodirivati je

maska se skida na način da se najprije skida povez oko glave ili ušiju kako se prednja strana maske ne bi dodirnula

maska se treba zamijeniti čim postane vlažna

maska koja je za jednokratnu upotrebu ne bi se trebala ponovno koristi

maske za jednokratnu upotrebu trebaju se odbaciti u otpad

prije stavljanja ili nakon skidanja maske preporučeno je oprati ruke vodom i sapunom ili ih dezinficirati.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program