ĐIKIĆ: ‘Ako se cijepimo, realna je šansa da 2022. godine živimo slobodno. Tri su glavna pravila koja ne smijemo ignorirati’

Objavljeno: 28.11.2020. u 14:13
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

‘Potrebno je dva do tri mjeseca da se populacija cijepi. Da se stvori kolektivni imunitet treba nam još nekoliko mjeseci pažljivog života, strpljenja, mjera koje su umjerene i nakon toga s realnim šansama možemo reći – 2022. će biti normalna godina sa svim slobodama, putovanjima, osmjehom, dječjim školovanjem’, smatra Đikić

Molekularni biolog prof. dr. Ivan Đikić, Goethe Instituta u Frankfurtu kaže da je novi snažan val pandemije posljedica opuštanja tijekom ljeta jer se zbog određenog razdoblja inkubacije virus proširio.

“U proljeće su zemlje Istočne Europe, uključujući Srbiju, Bosnu, Hrvatsku, Slovačku, Češku, reagirale na vrijeme i pravilno i imali su jako dobre podatke. U ovom slučaju su zemlje Zapadne Europe naučile ozbiljnije lekciju u proljeće. Sada su puno ozbiljnije reagirale, uvele ozbiljnije mere i građani su dosta više motivirani. Za razliku od toga u zemljama Istočne Europe je sada kritičnije”, rekao je Đikić za Nova.rs.

Istaknuo je kako uvijek zagovara da se ne govori o strožim i blažim mjerama, već o pravilnim i pravovremenim mjerama.

“Kada imate spektar od 20 epidemioloških mjera i uvedete samo pet njih na vrijeme, onda ste ispred virusa. Kad kaskate za virusom, onda morate uvesti svih 20 mjera i morate u potpunosti zatvoriti živote ljudi da biste se borili s tim jednim eksplozivnim rastom virusa u populaciji, jer ga više ne možete uloviti”, kazao je.

Đikić ističe tri glavna pravila u borbi s virusom koja ne bi smjeli ignorirati.

“Moramo više testirati, moramo locirati viruse i moramo lokalno djelovati tako da izdvojimo virus od daljeg kruga širenja”, kazao je.

Istaknuo je i važnost odgovornosti političara u kriznim situacijama.

“Potrebni su nam transparentni odgovorni lideri koji će građanima pokazivati točne podatke i građani će se onda ponašati odgovorno. Ono što je tipično za slabe političke lidere je da preko različitih manipulacija pokušavaju brojeve prikazati boljima i tako gube vrijeme. Događa se da oni govore kako neće biti mjera i na kraju sve te zemlje uđu u jedan nekontrolirani, neuređeni, stihijski lockdown i tada najviše pate ugroženi radnici, starije rizične populacije”, smatra Đikić.

Poručuje kako je ljudima u krizi potreban netko u koga mogu imati povjerenje do kojeg se dolazi vremenom.

“Ne može neko doći i onda pričati različite stvari koje ne odgovaraju brojevima. Zato je jako važno da imamo brojke povezane sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom”, ističe.

Đikić smatra da je cijepljenje najbolji način borbe protiv koronavirusa. Poručuje da su nade u upotrebu cjepiva već početkom sljedeće godine utemeljene na podacima.

“Danas imamo podatke koji govore o optimizmu, ali još uvijek nemamo konačne podatke. Potrebno je cijepljenje od dva do tri mjeseca, da se populacija cijepi, stvorit će se kolektivni imunitet, treba nam još nekoliko mjeseci pažljivog života, strpljenja, mjera koje su umjerene i nakon toga s realnim šansama možemo reći – kraj 2021. godine, 2022. će biti normalna godina sa svim slobodama, putovanjima, osmjehom, dječjim školovanjem. To je ono što je optimistično, ali bazirano na podacima”, zaključio je.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 4.0/5 (4 votes cast)
ĐIKIĆ: ‘Ako se cijepimo, realna je šansa da 2022. godine živimo slobodno. Tri su glavna pravila koja ne smijemo ignorirati’, 4.0 out of 5 based on 4 ratings

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program