Vili Beroš: “Napravit ću sve da prilagodim zdravstveni sustav na nove brojke”

Objavljeno: 22.10.2020. u 14:27
Autor: , e-mail: n1@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

U posljednja 24 sata zabilježena su 1563 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 7380. Među njima je 661 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 46 pacijenta. Preminulo je 13 osoba.

Situaciju je komentirao ministar zdravstva Vili Beroš.

“S obzirom na očekivan broj novozaraženih moramo usporiti te brojeve. Zdravstveni sustav se intenzivno priprema, otvara se dodatni dio u KB Dubrava, za prijem covid pozitivnih bolesnika, imamo i rezervne opcije, ali to nije dobro jer se sve više sugrađana razboljeva, a time je više teško bolesnih i onih na respiratoru. Moramo se konsolidirati, solidalizirati, jer moramo sami pobijediti širenje virusa”, rekao je Beroš i dodao:

“U Dubravi preostaje još dosta kapaciteta, uključujući šatore, ali zbog uvjeta tamo nismo planrali zaprimati bolesnike. Osim KB Dubrava postoje sekundarni centri, specijalne bolnice. Jutros sam razgovarao s nekim županima, vlasnicima tih bolnica, a uvijek ostaje treća opcija Arena i slično, u velikim gradovima.”

Apeliram da spoznamo brojeve, pravce kretanja, da se uozbiljimo i da zajednički pridonesemo da dodatni kapaciteti ne budu potrebni, istaknuo je.

Kazao je da se dio hitnih covid pozitivnih pacijenata smješta u KB Dubrava, a ostali, ne-covid pacijenti, po ostalim zagrebačkim bolnicama, što je s ravnateljima već dogovoreno. “Imali smo B opciju, da se u sve bolnice stavljaju covid pozivitni bolesnici, ali je gotovo jednoglasno odbijena. Ako druge bolnice ne žele primati covid pozitivne, moraju prilagoditi hitne kapacitete za prijem hitnih bolesnika jer život neće stati, moramo se prilagoditi da svi hitni pacijenti dobiju najbolju moguću skrb”, naglasio je.

Komentirajući razliku u brojkama između Hrvatske i Srbije, rekao je: “Nisu uvodili bitno različite mjere, ne mogu objasniti tu razliku niti je to moj zadatak, o tome vode računa epidemiolozi. Moj primarni zadatak je prilagoditi zdravstveni sustav novim uvjetima i to radimo. Apeliram na cjelokupnu naciju da drže razmak. To je način kako spriječiti širenje infekcije. Osobno nisam odgovoran za brzinu širenja infekcije, ali ću učiniti sve da prilagodim zdravstveni sustav situaciji.”

Na pitanje što je s odgađanjima redovnih pregleda, Beroš je napomenuo: “Od početka mandata su me dopale dvije velike zadaće – adekvatno odgovoriti na covid-19 ugrozu i organizirati zdravstveni sustav. Određene mjere, usmjerene financijskoj održivosti zdravstvenog sustava i stabilizaicji, na premijerovom su stolu, siguran sam da ćemo brzo razgovarati o tome.”

Rekao je kako nisu mišljenja da bi dodatne participacije dovele do redukcije lista čekanja, no svakako će kao jednu od prvih mjera tražiti uvid u to koliko tko radi “jer prva mjera je kontrola radnog vremena”, istaknuo je.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

1 komentar za “Vili Beroš: “Napravit ću sve da prilagodim zdravstveni sustav na nove brojke””

  1. Može Vili činiti što hoće, ali balkanska bag.ra ne hebe “živu silu”. Hodajući Tuđmanovom ulicom vidio sam npr. da nijedan vozač auto-škola uz polaznika nije imao masku. Dok ne počnu kazne, nema u primitivnim sredinama rezultata!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program