PROSLAVA DANA GRADA Otkrivena spomen ploča u čast Franza von Suppèa, jednog od najvećih operetnih skladatelja ikada

Objavljeno: 19.10.2020. u 14:53
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

U sklopu proslave Dana Grada danas je otkrivena spomen ploča u čast Franza von Suppèa, jednog od najvećih operetnih skladatelja u povijesti.

Na svečanosti otkrivanja spomen ploče u ime Zadarske županije govorio je zamjenik župana Šime Mršić koji je uz ostalo rekao kako je Samostan sv. Frane prije svega prostor duhovnosti, kulture i umjetnosti, ali i je i vrlo važan prostor povijesti. Tome je dodao: „Značajan datum svakako je 18. veljače 1358. godine kada je u ovdašnjoj sakristiji potpisan Zadarski mir koji je prvi put nakon Zvonimira naša obala bila oslobođena mletačke vlasti. No ono što nas je danas upravo ovdje dovelo je izvedba Suppeove Dalmatinske mise koja se također dogodila u ovom prostoru 1835. godine.“

Mršić je rekao da živimo u teškom vremenu u kojem nam je fokus postao borba s nevidljivim neprijateljem koronavirusom i svim posljedicama koje ona ostavlja na naše živote te dodao: „Svjedočiti jednoj ovako lijepoj priči, a osobito uživati u glazbi koju ćemo uskoro čuti u ozračju ovog predivnog klaustra, iznimno je zadovoljstvo i, kako se to u narodu kaže, prava hrana za dušu. Stoga čestitam i zahvaljujem svima koji su svojom idejom i ostvarenjem dali doprinos postavljanju ove spomen ploče.“

Na otkrivanju spomen ploče govorio je i gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, a ploču je blagoslovio gvardijan samostana sv. Frane fra Ante Kekez.

Franz von Suppè je rođen u Splitu, dok je osnovno glazbeno obrazovanje dobio u Zadru.

Spomen ploča otkrivena je ispred atrija klaustra sv. Frane, a poticaj za to dao je Hrvatski svjetski kongres iz Beča, čiji predsjednik dr. Marijan Brajinović kao najveći promicatelj hrvatske kulture u Austriji, ima i zadarsku adresu.

U programu postavljanja spomen ploče sudjelovala je operna pjevačica Nela Šarić uz pratnju Blanke Aždajić Medić na klaviru, dok je narator bio Duško Modrinić.

Postavljanjem spomen-ploče zaokružuje se ciklus događanja koje je u spomen Franzu von Suppeu lani imao Koncertni ured. U obilježavanju 200- obljetnice rođenja von Suppea koji u Zadru skladao lani izvedenu Missu Dalmatica.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 1.0/5 (3 votes cast)
PROSLAVA DANA GRADA Otkrivena spomen ploča u čast Franza von Suppèa, jednog od najvećih operetnih skladatelja ikada , 1.0 out of 5 based on 3 ratings

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program