LIJEPA PRIČA IZ BIOGRADA: Solar Ferry – ekološki osviještena i super ekonomična brodica za romantična krstarenja uz obalu

Objavljeno: 17.10.2020. u 16:10
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Inovacija domaćeg brodograditelja Agene Marin biti će predstavljena idući tjedan na Biograd Boat Show-u, a radi se o samo-održivoj brodici za prijevoz do 12 putnika.

Dok u godini pandemije mnogi zatvaraju tvrtke i obustavljaju proizvodnju, biogradski brodograditelj Agena Marin plovi na novom valu inovacije. Riječ je potpuno ekološkom i ekonomski prihvatljivom komercijalnom plovilu romantičnih linija, naziva Solar Ferry, kojeg pokreću samo sunčeva i električna energija. Ova atraktivna brodica retro dizajna, dužine osam i pol metara te kapaciteta do 12 putnika, predstavit će se po prvi puta na Biograd Boat Show-u (22. – 25. listopada, 2020.) a namjena joj je prijevoz putnika na kraćim relacijama te panoramske vožnje.

- Brodica ima liniju parobroda iz 20.-ih godina prošlog stoljeća i vidim ju kao idealno turističko plovilo za takozvani „champagne cruising“ ili neke romantične ture uz obalu mora ili jezera. Nešto slično kao turističke vožnje kočijom kroz grad. Međutim, ovakav oblik broda preuzet je iz još jednog razloga, a vezan je za njegovu ekonomičnost. Naime, u prošlosti su trupovi bili projektirani kako bi bili što efikasniji, jer tada jednostavno nije bilo motora neograničenih konjskih snaga. Mi smo to preuzeli, jer smo htjeli trup malog otpora, koji će biti dobro prilagođen solarnom i elektro pogonu, pojasnio je vlasnik Agene Marin, Mladen Peharda, koji neumorno osmišljava nove modele i prototipe.

Osim kroz retro trup i solarne panele, ekonomičnost je postignuta još kroz samu konstrukciju broda, obzirom da je građen u vakuum infuziji od izrazito laganog, „sendvič“ materijala. Osim smanjene težine, taj segment unosi i dodatnu ekološku komponentu, jer je materijal baziran u najvećem dijelu na recikliranoj PET ambalaži. Također, velika je ušteda u projektu postignuta i kroz korištenje običnih AGM baterija, umjesto inače znatno skupljih litijevskih. Baterije se vrlo lako pune, jer je snaga solarnih panela na tvrdom krovu 1.500-2.000 W. Predviđena putna brzina je 5,5 čvorova a kapacitet baterije solarnog krova omogućuje vrijeme plovidbe od pet do osam sati, ovisno o brzini i samoj opterećenosti broda.

- Solar Ferry je izrazito ekonomična brodica, bez troškova goriva i servisa, a i cijenovno je prihvatljiva. Za prva tri naručitelja Solar Ferryja odobravamo sajamski popust te će cijena standardno opremljene brodice iznositi oko 300.000 kuna, što je dva do tri puta povoljnije nego se može naći u inozemstvu u ovoj kategoriji i veličini broda, dodao je Peharda.

Agena Marin je prvenstveno R&D (Research & Development) tvrtka, koja osim razvoja novih koncepata ima i vlastitu proizvodnju alata, kalupa i finalnih proizvoda. Osim nadaleko poznate polu-podmornice, semiSUBMARINE s ostakljenim dnom (koja je isporučena na 13 atraktivnih svjetskih destinacija poput Maldiva, Sejšela, Kariba, Grčke i Italije), Agena Marin serijski proizvodi i Taxi Cat, namjenski taxi katamaran za brzi „hop on, hop off“ prijevoz putnika.

Prilikom gradnje prototipa Taxi Cat-a, Agena Marin je razvila modularni sustav gradnje katamarana u tehnologiji vakuum infuzije, a uskoro planira predstaviti još dva noviteta:

„Multi-Mission“ brod za akvakulturu i ribogojilišta višenamjenskog radnog trupa dužine 15 metara, nosivosti do 25 tona i putne brzine 12 do 15 čvorova

„Sea Bus“, odnosno 18-metarski putnički katamaran brzine 19,5 čvorova za 80 do 120 putnika

Agena Marin je nedavno obilježila i svoju 10. obljetnicu rada, a obzirom da su sve dosadašnje linije brodova imale odlične performanse i uspješne komercijalne rezultate, nema sumnje da je i Solar Ferry na istom putu. Mladen Peharda napominje i kako je uvijek otvoren za različite projekte i suradnje na području razvoja brodova, pa poziva sve zainteresirane za razgovor da ga potraže na Biograd Boat Show-u ili putem online kanala.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 3.6/5 (5 votes cast)
LIJEPA PRIČA IZ BIOGRADA: Solar Ferry - ekološki osviještena i super ekonomična brodica za romantična krstarenja uz obalu, 3.6 out of 5 based on 5 ratings

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program