Die Presse: Ako se trend iseljavanja nastavi, Hrvatska će nestati

Objavljeno: 20.10.2020. u 15:54
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Austrijski konzervativni list Die Presse objavio je veliki članak u kojem se, između ostaloga, tematizira iseljavanje iz Hrvatske.

Članak je objavljen pod naslovom “Masovni egzodus prema bogatom Zapadu” i konstatira da zemlje jugoistočne Europe ne uspijevaju zadržati svoje mlade, dobro obrazovane građane.

“Europa se smanjuje i stari. Prema prognozama će se do 2070. godine broj Europljana smanjiti za 23 milijuna, a broj starijih od 65 godina povećati za 20 do 30 posto. To ima učinke na stambeno tržište, mirovinske sustave, infrastrukturu i društvo u cjelini, ali ne u istoj mjeri u svakoj članici EU. Najviše će pogođene biti države koje bilježe veliko iseljavanje lokalnog stanovništva”, konstatira Die Presse i kao jednu od tih zemalja navodi Hrvatsku. Uz nju su tu još Bugarska, Rumunjska i Grčka, kao četiri najproblematičnije članice EU kada je riječ o iseljavanju.

Nasuprot njima su pak Njemačka, Austrija, Italija i Španjolska, članice EU koje privlače najviše useljenika.

Die Presse navodi da se problemi na tržištu rada već osjećaju te da je nemoguće naći mlade, obrazovane kadrove za neka radna mjesta jer su oni odlučili sreću potražiti na bogatom Zapadu. “U mnogim branšama se već godinama žale na dramatični nedostatak stručnih kadrova”, piše austrijski list.

“Brzo starenje stanovništva prijeti i mirovinskim, zdravstvenim i socijalnim sustavima siromašnih država jugoistočne Europe. To više neće biti moguće financirati”, smatra Die Presse. Navode da je Hrvatska među članicama EU s najnižom stopom rođenih, nasuprot Irske i Francuske koje imaju najviše novorođenih stanovnika.

Prema procjenama vlade u Bukureštu, dva milijuna Rumunja žive već godinama u inozemstvu, najviše u Italiji i Španjolskoj. Oko 700 tisuća Bugara se raselilo diljem EU. Oko pola milijuna Grka je emigriralo od krize eurozone 2010. godine, a čak se i iz Mađarske, koja se predstavlja kao neoliberalni raj, masovno iseljava, upozorava austrijski list.

Die Presse citira hrvatskog demografa Tadu Jurića s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, koji kaže da je iseljavanje iz Hrvatske “katastrofa”. On Njemačku i ostale bogate članice optužuje da svoje demografske probleme žele riješiti useljavanjem iz drugih članica.

“Mislim da nije fer da se Njemačka spašava na račun Hrvatske. Ako se trendovi ovako nastave, Hrvatska će nestati”, izjavio je Jurić za DPA. Sličnu sudbinu predviđa i za Bugarsku, Rumunjsku i Grčku.

“Činjenica je da su zapadne zemlje Unije ovisne o radu s Istoka. Doseljenici preuzimaju poslove u građevini, brizi za starije i gastronomiji koje domaće stanovništvo više ne želi raditi”, piše Die Presse.

Ističu da od toga profitira i Austrija, u koju se od 2008. do 2018. doselilo 850 tisuća ljudi iz drugih članica EU. Najviše iz Njemačke, no slijede Rumunjska, Hrvatska i Bugarska. U Austriji i poljoprivredni sektor ovisi o radu stranaca.

Na kraju list konstatira da se sve to događa “na račun zemalja iz kojih radnici dolaze”, zemalja koje im “nemaju što ponuditi”.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

3 komentara za “Die Presse: Ako se trend iseljavanja nastavi, Hrvatska će nestati”

 1. Plenki&Pupi

  Nas dvojica upravo to želimo.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. Rasulo se svud po svituuuu to Rvacko staaaroooo simeeeee…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 3. Glasajte opet za hdz, 25 godina te neko krade i glasas za njega. Treba biti jaaaako glup.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program