UHIĆEN GRADONAČELNIK VELIKE GORICE DRAŽEN BARIŠIĆ: Sabor mu je skinuo imunitet, a sada je policija došla po njega

Objavljeno: 18.9.2020. u 13:51
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Barišić je uhićen u okviru policijskih akcija u aferi Janaf

Uhićen je gradonačelnik Velike Gorice i saborski zastupnik HDZ-a Dražen Barišić, javlja N1.

Obuhvaćen je istragom u sklopu afere Janaf, a nakon što mu je Sabor jutros skinuo imunitet Barišić je i uhićen u Velikoj Gorici.

Dvojica gradonačelnika iz HDZ-a i SDP-a (Vinko Grgić) u petak će se i formalno naći pod USKOK-ovom istragom zbog korupcije nakon što im je Sabor ukinuo imunitet čime je otvoren put istražnim tijelima da ih uhiti i pretraži njihove prostorije.

HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić time su se pridružili ostalih 11-ero osumnjičenika, uključujući direktora Janafa Dragana Kovačevića protiv kojih je istraga pokrenuta u četvrtak nakon cjelodnevnih pretraga.

USKOK je protiv njih zatražio određivanje istražnog zatvora o čemu će danas odlučivati zagrebački Županijski sud. Uz direktora Janafa, za kojega mediji tvrde da je bio obaviješten o uhićenju, istragom je obuhvaćen prvookrivljeni Krešo Petek, osnivač i stvarni voditelj poslovanja tvrtke Elektrocentar Petek koji je šefu Janafa i gradonačelnicima navodno davao mito kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Uz glavne aktere te korupcijske afere još se sumnjiče Vlado Zorić, Damir Vrbanc, Vatroslav Sablić, Vinko Grgić, Iva Šuler, Zvonko Maras, Tomislav Jelisavac, Mirjana Prodan, Katarina Gašparac i Ljubomir Perušić.

USKOK je u četvrtak navečer izvijestio da je istragu pokrenuo protiv 11 osoba koje tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima. Ravnateljstvo policije izvijestilo je da je desetero osumnjičenih predano ili će biti predano pritvorskom nadzorniku, dok je policija protiv 13 osumnjičenih osoba podnijela kaznenu prijavu.

Petek je je kao osnivač i stvarni voditelj tvrtke Elektrocentar Petek od rujna 2019. u Zagrebu predsjedniku uprave Janafa navodno dao 1,96 milijuna kuna u gotovini kao nagradu za osiguranje dodjele poslova čiji je investitor Janaf.

Peteka terete i da je od rujna 2019. do 18. rujna u Zagrebu i Novoj Gradiški s gradonačelnikom Nove Gradiške, dogovorio da će mu kao nagradu za poduzimanje svih radnji potrebnih da se u postupku javnog nadmetanja izvođenje radova dodijeli zajednici ponuditelja tvrtki u kojoj je on stvarni voditelj jednog, a VII. okrivljeni odgovorna osoba drugog društva, dati 100.000 kuna.

Gradonačelnika Velike Gorice tereti se da je od rujna 2019. u Zagrebu i Velikoj Gorici u dogovoru s Petekom poduzeo sve radnje potrebne da se njegovoj tvrtki u otvorenom postupku jednog javnog nadmetanja procijenjene vrijednosti nabave 97,3 milijuna kuna dodijeli izvođenje tih radova.

Velikogorički gradonačelnik je pritom koristeći autoritet svoje funkcije i pozicije jedinog člana Skupštine velikogoričke Vodoopskrbe od predsjednika uprave Vodoopskrbe i naručitelja radova zatražio da manipulira predpostupkom i postupkom javnog nadmetanja, mijenjanjem dokumentacije sukladno zahtjevima Peteka i njegove konzultantice, tvrdi USKOK.

U tu nezakonitu rabotu gradonačelnik je uključio voditeljicu odjela za EU projekte u Vodoopskrbi, da u sklopu postupka pojašnjenja i mogućih izmjena dokumentacije o javnoj nabavi na pitanja tvrtke prvookrivljenika i njegovih poslovnih partnera objavljuje one odgovore koje će joj dati devetookrivljeni kao i da mu da pitanja njihovih konkurenata radi otkrivanja njihovih ponuda.

Barišića terete i da je u dogovoru s Petekom pokrenuo postupak za raspisivanje novog javnog nadmetanja nakon što je poništeno prethodno javno nadmetanje za sustav javne rasvjete u Velikoj Gorici pri čemu je fingiran pozivni natječaj.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

1 komentar za “UHIĆEN GRADONAČELNIK VELIKE GORICE DRAŽEN BARIŠIĆ: Sabor mu je skinuo imunitet, a sada je policija došla po njega”

 1. Župan i dva praščića

  Od reforme lokalne samouprave ništa!
  Tridest posto saborskih zastupnika čine načelnici općina i gradonačelnici. Oni su problem. Isti donose zakone o koncesiji, prodaji zemljišta itd. a onda kad se vrate kući oni te zakone provode. Ako to nije sukob interesa, ne znam što je?

  Ako ova vlast nema namjeru, a nema, ukinuti županije i smanjiti broj općina i gradova sa 580 na 130 onda neka učini bar ovo:

  Onemogućiti da osoba istovremeno može biti načelnik općine ili gradonačelnik a istovremeno saborski zastupnik.
  Drugo, ograničiti broj mandata načelnika i gradonačelnika na maksimalno dva.

  S time će se smanjiti mogući sukob interesa i koruptivnog djelovanja. Načelnici i gradonačelnici neće biti u mogućnosti pustiti korijenja a kad se to desi onda imamo ovakve slučajeve a takvih je u našoj županiji onoliko koliko ima načelnika i gradonačelnika.
  Svi su sebi priskrbili državna zemljišta, maslinike, vinograde, stanove, poslovne prostore i druge nekretnine a da ih nitko nije upitao za porijeklo imovine.

  P.S.
  Hrvatska nema takvog zatvorskog kapaciteta kad bi proradila kao pravna država. Niti jedan lokalni šerif ne bi ostao na slobodi.
  Ovaj slučai s kovačevićem i Barišićem je samo igrokaz kako bi se maklo jednog a dovelo drugog čije ime će mo uskoro doznati.

  Pozdrav. Ukinuti niškorisne županije!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program