PLENKOVIĆ NA SJEDNICI VLADE KOMENTIRAO UHIĆENJA: ‘Još jedna jasna poruka – naša borba protiv korupcije je stalna, to smo dokazali…’

Objavljeno: 17.9.2020. u 12:38
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Premijer je kazao kako se njegova Vlada bori protiv korupcije

Jutros je krenula velika policijska akcija u kojoj je uhićen predsjednik uprave Janafa Dragan Kovačević. U istrazi u kojoj su obuhvaćeni i gradonačelnik Velike Gorice, saborski zastupnik HDZ-a Dražen Barišić te gradonačelnik Nove Gradiške, saborski zastupnik SDP-a Vinko Grgić, sumnja se kako su milijunski poslovi dijeljeni uz milijunske provizije.

Na sjednici Vlade ovu je situaciju komentirao i premijer Andrej Plenković.

“Još jedna vrlo jasna poruka koju smo kazali i jučer u Saboru – zadaća svih tijela, osobito pravosudnih, DORH-a, USKOK-a i policije je da nepristrano i samostalno rade svoje posao. Ta poruka borbe protiv korupcije je stalna, naš prošli i ovaj mandat dokazuje da se protiv korupcije borimo konkretnim aktivnostima”, kazao je Plenković. “Za svakog za koga se utvrdi da je kriv će odgovarati”, rekao je premijer i kazao kako će detalje komentirati kada se upoznaju sa slučajem.

Javno poduzeće Janaf u četvrtak je potvrdilo da prostorije te tvrtke pretražuje policijski odjel za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

“U Janafu d.d. trenutno su izvidi djelatnika policije i PNUSKOK-a te vas obavještavamo kako se u društvu na svim lokacijama održavaju redovite poslovne aktivnosti”, navode u priopćenju. Prema neslužbenim informacijama policija je u ranim jutarnjim satima pokrenula akciju u kojoj su, među ostalima, osumnjičeni predsjednik uprave Janafa Dragan Kovačević te gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

Glasnogovornica MUP-a Marina Mandić Hini je potvrdila da je “rano jutros na području više policijskih uprava policija započela s uhićenjima više osoba”. No, u policiji pritom nisu željeli govoriti o nikakvim imenima. “Radi se o osobama koje su obuhvaćene kriminalističkim istraživanjem kojeg policija provodi u koordinaciji s Uskokom unatrag godinu dana, a radi se o djelima iz domene gospodarskog kriminaliteta i korupcije”, ističe Mandić.

Dodaje da će se tijekom dana na više mjesta provoditi pretrage na različitim lokacijama te da će više detalja biti poznato u kasnijoj fazi postupka. Ured gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića u četvrtak je demantirao informaciju o njegovu uhićenju, no iz izvora bliskih istrazi se doznaje da je Barišić, iako nije formalno uhićen, ipak pod sumnjom u novom aktikorupcijskom slučaju. Prema pisanju medija u tijeku su i pretrage velikogoričke gradske uprave i komunalnih tvrtki, a predmet izvida je među ostalim i projekt nove kanalizacije i pročistača otpadih voda u Velikoj Gorici, vrijedan 700 milijuna kuna.

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) poslijepodne će raspravljati o zahtjevima da se dvojici saborskih zastupnika skine imunitet. Neslužbeno, radi se o Draženu Barišiću (HDZ) i Vinku Grgiću (SDP).

Uoči sjednice Vlade aferu su komentirali i ministri, pa je tako ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek kazala: “HDZ i Vlada i riječima i djelom potpuno podržavaju rad DORH-a, USKOK-a, PNUSKOK-a, policije, svih institucija, koje trebaju samostalno i neovisno raditi svoj posao. Naravno, da čvrsto podržavamo borbu protiv korupcije”

Ministar financija Zdravko Marić te ministar graditeljstva Darko Horvat nisu imali komentara.

A što da kažem? Nemam nikakvih saznanja za išta komentirati. Mi kao Vlada se borimo protiv korupcije, neka institucije rade svoj posao”, rekao je Marić.

Ministar prometa Oleg Butković je rekao: “Ja ne znam ništa… Nema me što brinuti, institucije rade svoj posao” kazao je. Ne vidi sličnosti sa slučajevima Josipe Rimac.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
PLENKOVIĆ NA SJEDNICI VLADE KOMENTIRAO UHIĆENJA: ‘Još jedna jasna poruka – naša borba protiv korupcije je stalna, to smo dokazali…’, 1.0 out of 5 based on 1 rating

1 komentar za “PLENKOVIĆ NA SJEDNICI VLADE KOMENTIRAO UHIĆENJA: ‘Još jedna jasna poruka – naša borba protiv korupcije je stalna, to smo dokazali…’”

 1. Gotovo da nema načelnika i gradonačelnika u RH koji ne čini razna kaznena dijela i pribavlja sebi i drugima nezakonitu materijalnu korist.
  Poglavito je to učestalo pravilo u Zadarskoj županiji gdje desetljećima caruje
  HDZ koji je svoje ljude postavio u sve strukture vlasti, tako da tu nema ustavne trodiobe, već je to samo jedna jedina njihova vlast i organizacija.
  Neka se samo provjere postupci javne nabave u zadnjih 20 godine u Gradu Benkovcu. Rezultati konačne istrage, siguran sam, bi se mogli svesti samo u jednu rečenicu koja bi glasila: -u tom periodu niti jedan javni natječaj nije bio zakonit-.
  Svojevremeno za vrijeme bivšeg –gradonačelnika u javnom natječaju i realizaciji obnove fasada i krovišta 10-tak stambenih gradskih zgrada -bilo itekako mutnih poslova. Tvrtka koja je te radove izvodila u svom troškovniku je pisala stavke koje nisu napravljene, a iste su skupo obračunate. Neka istraga provjeri koliko je samo tih godina bilo aneksa ugovora koji su bili u ogromnom nedopuštenom iznosu u odnosu na glavni ugovor. Uostalom nije bez razloga gradonačelnik prije odlaska sakrio dokumentaciju javne nabave i pozvao jednog privatnika da to odveze i uništi. O tome svi u HDZ-u znaju ali se boje prijaviti. Ovo stoga jer znaju da će ukoliko to prijave- biti politički drastično kažnjeni.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (4 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program