OPET ŠTRAJK U ŠKOLAMA? Stipić: “Ići ćemo do kraja, ne isključujemo ni prosvjede”

Objavljeno: 25.9.2020. u 15:51
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Predsjednik Sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu – Preporod Željko Stipić rekao je u petak da nije riješen status zaposlenih u školama koji su prisiljeni na prekovremeni rad zbog epidemije koronavirusne boleseti te je najavio i mogućnost prosvjeda radi zaštite interesa nastavnika.

- Mi ćemo biti uporni i u rješavanju pitanja statusa radnika u školama, ići ćemo do kraja, ne isključujemo ni mogućnost prosvjeda, izjavio je Stipić na konferenciji za novinare u Splitu.

Tvrdi da se pandemija odražava na status učitelja i nastavnika jer oni u tim okolnostima rade više, a nagrađeni su manje.

Smatra kako bi trebalo vrednovati učitelje i nastavnike koji osim rada u razredima, dodatno rade individualno putem interneta s učenikom koji je zbog epidemije u samoizolaciji.

- Svi učitelji i nastavnici koji rade online, oni to najčešće rade na svojim računalima i pritom troše svoje energente i plaćaju svoje telefonske i internetske račune. Krajnje je vrijeme ne samo da se svim njima dadne neka mjesečna naknada, nego da se reguliraju tri mjeseca (za vrijeme epidemije) kada su oni tako radili, a to nije bilo vrednovano, kazao je Stipić.

Upozorio je da zbog epidemije sve više učitelja i nastavnika odlazi na bolovanje, u samoizolaciju te im se plaće smanjuju, kako tvrdi, sa 7.000 kuna na 4.200 kuna.

- To znači da su učitelji i nastavnici ozbiljno kažnjeni zato što im se dogodila bolest. To upućuje kako prosvjetne vlasti nedovoljno ozbiljno shvaćaju da kada nekomu nametneš obavezu i od nekog nešto tražiš, onda prema toj drugoj strani moraš i imati neke obveze; ne možeš se ponašati u stilu – ‘to je tvoja briga’, poručio je Stipić.

Kaže i da su ‘radnici u školama prisiljeni raditi u okolnostima koje su im nametnute i na koje ne mogu utjecati, ali su mnogi kažnjeni time što im je smanjena plaća’. Kažnjeni su, tvrdi Stipić, jer ne znaju pod koji će uvjetima otići na bolovanje, time što nije reguliran njihov status i što sami plaćaju ono što ne bi trebali plaćati. Dodao je da su sindikati prije mjesec dana ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu uputili prijedlog za rješavanje ovih pitanja ali još nisu odbili odgovor.

Na upit u vezi s povećanjem osnovice za plaće, Stipić tvrdi da je ministar financija Zdravko Marić kontradiktoran.

- Ministar Marić u jednoj rečenici kaže da je deficit proračunski manji nego što su očekivali, a onda kaže da će otvoriti razgovore o smanjenju plaća u javnim službama, a to je kontradikcija. Dakle, potpisivao si s njima sporazum u okolnostima kad si mislio da će situacija biti lošija, a sada kad je situacija bolja, ti im najavljuješ ‘zamrzavanje’ ili, ne daj Bože, čak smanjenje plaće, rekao je Stipić.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 3.0/5 (5 votes cast)
OPET ŠTRAJK U ŠKOLAMA? Stipić: "Ići ćemo do kraja, ne isključujemo ni prosvjede", 3.0 out of 5 based on 5 ratings

5 komentara za “OPET ŠTRAJK U ŠKOLAMA? Stipić: “Ići ćemo do kraja, ne isključujemo ni prosvjede””

 1. Kao roditelj molim sve ucitelje i profesore koji misle da su jedina bica na planeti neka se uhvate posla i prestanu od sebe a i nas raditi budale. Niste placeni za to. Ako vam je tesko odite na drugo radno mjesto, ako vam ruzno promijenite radno mjesto. Zasto ovo pisem? Uciteljica jedna nase os u zadru, uciteljica mog sina..dalje jedne slike u viberu nije poslala ni pokazala neki veliki trud a bome ni brigu. Dakle molim vas nemojte lagati da ste trosili sturju kakvu pobogu struju???? Natipkala bi neku poruku nerazumljivu pa se ti misli, a ako bi je tko pita o cemu je rice” sve vam gore pise” sta pise zeno bozija… jwdnom je poslala cak ibsliku iz zbirke zadataka.. pa ju je jedna mama upozorila da je to vec poslano i rjeseno.. dakle uciteljica ne zna sto predaje sto salje sto uci.. ali bitno da zna u milimetarsku preciznost ogovarati i poticati miljenike jer tata je na sudu, mama je u bolnici, dida je u elwktri, baba u vodovodu i slicno! A o roditeljskim obavjestima koje bi trwbale biti privatne ona to sve javno.. tako dadjca budu jos vise izlozena ruganju i stigmi. A o njenom pedagoskom ophodenju prema djevojcici s PP.. necu ni poceti. Sramota..sramota.
  Ali eto ona smatra da je malo placena za svoj nerad, svoje kasnjnje svoje deranje i slicno…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.1/5 (9 votes cast)
 2. Ne znam kako rade prekovremeno kad skole imaju sat 40 min. , ako im nije online skola sto du sve dodatne aktivnosti i gotivi u 5min. . Mogli i mi roditelji ici u stejk da se njima daju otkazi i prime ljudi koji zele raditi , a taj uhljeb iz sindikata sa 20 tisuca kuna place , neka ga bude sramota sto ih huska za strajk samo da duze ostane na tom radnom tj. neradnom mjestu.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.0/5 (4 votes cast)
 3. Sta oni misle da drugi koji su radilu od doma da nisu koristili svoj kompjuter i svoj internet kako u drzavnim poduzecima takoi u ptivatnim

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.0/5 (4 votes cast)
 4. Školski odbor

  Volija bih da ove koji misle štrajkati pošalju odmah na burzu i zaposle koji su diplomirali i mole Boga da im se pruži prilika. Za 3 sata rada plus brbljanje kod kuće i 4 mjeseca godišnjeg odmora vama je malo 7.000 kn misečno. Uhljebi

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.2/5 (5 votes cast)
 5. Molim sve one koji misle na štrajkati da se prisjete prošle godine kako je krenula i kako je završila. Posebno mislim na one najmlađe, 1.i 2. razred. Roditelji rade, a djeci je mjesto u školi. Zahvaljujem svima na pozornosti

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.2/5 (6 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program