Connect with us

Vijesti

NOVO OTKRIĆE: OVO IPAK NE ŠTITI OD VIRUSA? Kapljice izlaze van i mogu proširiti zarazu, a nose ih skoro svi – od liječnika pa do frizera

Objavljeno

-

Vizire su, kao alternativu maskama za lice, stručnjaci proglasili odgovarajućom zaštitom od virusa, što izgleda nije točno

Plastični viziri za lice ne sprječavaju širenje koronavirusa, pokazalo je najnovije istraživanje. Ono što se otkrilo jest da viziri stopostotno omogućuju prijenos sitnih kapljica zrakom kod pacijenata zaraženih koronavirusom. Dakle, viziri zapravo “oslobađaju” kapljice. Istraživanje je proveo centar Riken u Japanu.

Vizire su, kao alternativu maskama za lice, stručnjaci proglasili odgovarajućom zaštitom od virusa, što izgleda nije točno. Velik broj vlada i zdravstvenih dužnosnika preporučio je vizire frizerima, brijačima, tattoo majstorima i kozmetičarima kao štit od zaraze dok rade s mušterijama. Kako piše Daily Mail, računalna simulacija je otkrila da se sto posto kapljica u zraku oslobađa tijekom razgovora i disanja te je riječ o veličini od pet mikrometara i da je upravo taj postotak “pobjegao” kroz vizir.

Polovica većih kapljica, veličine 50 mikrometara, koje su oslobođenje kašljem ili kihanjem, također su se našle u zraku unatoč viziru. Inače, jedan mikrometar je milijunti dio metra.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže da štitnici za lice mogu pomoći u prevenciji koronavirusa. No, agencija kaže da viziri djeluju samo u kombinaciji s drugim sigurnosnim mjerama, poput nošenja maske, socijalnog distanciranja i čestog pranja ruku. Štitovi za lice ne pokrivaju u potpunosti cijelo lice, ostavljajući prostor kapljicama izbačenim iz usta i nosa da pobjegnu.

Vizire lice također nose liječnici, medicinske sestre i drugi bolnički radnici na liniji fronta Covida-19, ali uz dodatak kirurške maske za lice, prenosi Daily Mail. Makoto Tsubokura, vođa tima istraživanja koje je proveo centar Riken u Japanu, upozorio je na nošenje vizira na licu. Za The Guardian je rekao: “Sudeći prema rezultatima računalne simulacije, nažalost učinkovitost vizira, u sprječavanju širenja kapljica iz usta zaražene osobe, ograničena je u usporedbi s maskama. To se posebno odnosi na kapljice manje od 20 mikrometara. Sve puno manje kapljice također izlaze. Istodobno, nekako djeluje za kapljice veće od 50 mikrometara.”

Rekao je da oni kojima savjetuju da ne nose maske za lice, poput osoba s osnovnim respiratornim problemima ili male djece, umjesto toga mogu nositi štitnike za lice, ali samo u vanjskim ili unutarnjim prostorima koji su pravilno prozračeni. Dokazi slijede iz istraživanja provedenog na Fakultetu za inženjerstvo i računalne znanosti Sveučilišta Florida Atlantic objavljenog 1. rujna, koje je također utvrdilo da štitnici za lice nisu učinkoviti u zaustavljanju širenja koronavirusa.

U studiji objavljenoj u časopisu Physics of Fluids, znanstvenici su stavljali fluorescentne tvari u kapljice kako bi mogli pratiti njihovo širenje. Postavljena je i lutka za izbacivanje kihanja i kapljica kašlja, s mješavinom destilirane vode i glicerina kako bi se stvorila sintetička magla.

Otkriveno je da viziri zaustavljaju početno kretanje kapljica prema naprijed, no da se druge kapljice rašire oko “štita” i pobjegnu. Profesor Mahnar Dhanak, koautor istraživanja, kaže da su znanstvenici iz najnovije studije uspjeli primijetiti da zaštitni štitnici mogu blokirati početno kretanje čestica s prednje strane, no da aerosolizirane kapljice budu istjerane izvan vizira i da se tako mogu kretati.

“S vremenom se te kapljice mogu raspršiti na širokom području i u bočnom i u uzdužnom smjeru, iako sa smanjenom koncentracijom kapljica”, kaže profesor Dhanak. Vodeći autor istraživanja, profesor Siddhartha Verma dodaje: “Štitovi za lice imaju uočljive praznine na dnu i sa strane, a maske s otvorima za izdah uključuju jednosmjerni ventil koji ograničava protok zraka prilikom udisanja, ali omogućuje slobodan odljev zraka. Udisani zrak filtrira se kroz materijal maske, ali izdahnuti dah prolazi kroz ventil nefiltriran.”

Ono što je istraživanje zaključilo jest da viziri nisu toliko učinkoviti kao uobičajene maske za lice.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

Svijet se priprema na odgovor Izraela: “Na rubu litice smo”

Objavljeno

-

By

Pozivi na suzdržanost dolaze sa svih strana svijeta unatoč tome što je Izrael obećao odgovoriti na napad Irana.

Načelnik glavnog stožera izraelske vojske Herzi Halevi rekao je: “Ovo lansiranje tolikog broja projektila, krstarećih projektila i dronova, na izraelski teritorij imat će odgovor.”

Iranski napad projektilima i dronovima koji se dogodio tijekom vikenda, bio je odmazda na smrtonosni izraelski napad na iranski konzulat u Damasku, Siriji, 1. travnja.

Izraelski ratni kabinet raspravljao je o nizu opcija na sastanku u ponedjeljak, s namjerom da se odgovori Iranu, ali bez izazivanja globalnog rata, izvijestio je jučer izraelski kanal 12.

“Na rubu smo litice i moramo se maknuti”, rekao je visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell za španjolski radio Onda Cero te dodao: “Moramo stati na kočnicu i ubaciti u rikverc.”

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i britanski ministar vanjskih poslova Lord Cameron uputili su slične apele. Washington i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres također su pozvali na suzdržanost.

Rusija se suzdržala od javnog kritiziranja svog saveznika Irana, ali je također pozvala na suzdržanost u odgovoru, piše Sky News.

Kina je izjavila kako vjeruje da bi Iran mogao “dobro podnijeti situaciju i poštedjeti regiju daljnjih previranja”, istovremeno čuvajući svoj suverenitet.

Italija, koja trenutno predsjeda G7, rekla je da je otvorena za nove sankcije Iranu i sugerirala da će sve nove mjere biti usmjerene na pojedince.

Podsjetimo, Iran će odgovoriti na bilo kakve postupke protiv njegovih interesa, rekao je predsjednik Ebrahim Raisi, a prenosi agencija ISNA, dan nakon što je Izrael upozorio da će odgovoriti na napad koji je Teheran izveo prošlog vikenda bespilotnim letjelicama i projektilima.

Izrael poziva na jače sankcije protiv Irana

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je u utorak kako poziva zemlje da uvedu sankcije na iranski raketni program i proglase njegovu Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom nakon prvog izravnog napada Irana na Izrael.

“Uz vojni odgovor na ispaljivanje projektila i bespilotnih letjelica, vodim diplomatski napad na Iran”, rekao je Katz u objavi na društvenim mrežama.

Katz je dodao da je poslao pisma u 32 zemlje i razgovarao s mnogim kolegama, pozivajući ih da “uvedu sankcije na iranski raketni projekt i proglase Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom, kao način da zaustave i oslabe Iran”.

“Moramo zaustaviti Iran sada, prije nego što postane prekasno”, kaže Katz.

Izrael je rekao da će odgovoriti na iranski napad projektilima i dronovima koji se dogodio tijekom vikenda, unatoč pozivima saveznika na suzdržanost kako bi se izbjegla eskalacija sukoba na Bliskom istoku.

Skupina sedam industrijski najrazvijenijih zemalja G7 već radi na paketu koordiniranih mjera protiv Irana, objavio je britanski premijer Rishi Sunak.

 
Nastavi čitati

Svijet

Wall Street u minusu, pale dionice Applea i Tesle

Objavljeno

-

NA WALL Streetu su jučer burzovni indeksi oštro pali zbog geopolitičkih napetosti i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.

Dow Jones oslabio je 0.65 posto, na 37.735 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1.20 posto, na 5061 bod, a Nasdaq indeks 1.79 posto, na 15.885 bodova.

Napad na Izrael i kamate

Oštar pad indeksa drugi dan zaredom posljedica je, među ostalim, napetosti na Bliskom istoku, nakon što je Iran je u subotu navečer lansirao niz dronova prema izraelskom teritoriju, a Izrael najavio osvetu.

Osim toga, sve je jasnije da američka središnja banka neće žuriti sa smanjenjem kamata jer je inflacija i dalje povišena.

Jučer je objavljeno da je promet u trgovini na malo u SAD-u u ožujku porastao 0.7 posto na mjesečnoj razini, znatno više nego što su analitičari očekivali.

To pokazuje da potrošači ne posustaju, unatoč povišenoj inflaciji, i da bi se rast potrošačkih cijena mogao nastaviti.

Zbog toga su gotovo sasvim splasnule nade ulagača da će Fed početi smanjivati kamatne stope u lipnju.

Oštar pad dionica Applea i Tesle

S&P 500 i Nasdaq indeks našli su se pod pritiskom i zbog oštrog pada cijena dionica Applea i Tesle.

Cijena Applea pala je nakon što je objavljeno da je prodaja iPhonea u prvom tromjesečju pala oko 10 posto, a Tesle nakon objave da će zbog pada prodaje ta kompanija otpustiti oko 10 posto zaposlenih u svijetu.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0.38 posto, na 7965 bodova, n frankfurtski DAX ojačao je 0.54 posto, na 18.026 bodova, a pariški CAC 0.43 posto, na 8045 bodova.

 
Nastavi čitati

Svijet

Rusi napali Harkiv

Objavljeno

-

Ruske snage ubile su dvije osobe i ranile još četiri kad su pogodile obrazovnu ustanovu u regiji Harkivu, rekao je njezin guverner. Ruska vojska ispalila je navođenu zračnu bombu na selo Lukiantsi blizu ruske granice, rekao je guverner regije Oleh Sinjehubov u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Sinjehubov je dodao da su četiri osobe u napadu zadobile ozljede od eksplozija i rane od gelera te da su prevezene u bolnicu.

Kako je Rusija intenzivirala svoje napade u proljeće, regija Harkiv sve je više na udaru. Nedostaci protuzračne obrane Ukrajine i blizina istočne regije ruskoj granici učinili su je posebno ranjivom na udare na energetsku infrastrukturu, što je uzrokovalo velike redukcije struje.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu