Baka Miljka ima mirovinu 723 kune. HRT-u mora plaćati pretplatu 80 kuna

Objavljeno: 16.9.2020. u 17:20
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Baka Miljka Didulica ima 91 godinu i u okolici Sunje živi od penzije koja iznosi 723,98 kuna. Iako bi, prema pravilima, zbog imovinskog statusa HRT-u trebala plaćati povlaštenu pretplatu koja iznosi 40 kuna, ona zbog HRT-ovih propisa i birokracije plaća punu, u iznosu od 80 kuna.

Zašto? Sve je za Jutarnji list ispričala njena nećakinja. Naime, pretplata na HRT glasila je na supruga bake Miljke, a prema propisima HRT-a pravo na plaćanje povlaštene pretplate imaju oni umirovljenici koji primaju do 1500 kuna mirovine iz proračuna, a koji su 12. listopada 2015. godine u evidenciji HRT-a bili zavedeni kao obveznici plaćanja pristojbe.

S obzirom na to da bi baka Miljka bila nova pretplatnica, HRT joj ne želi dati jeftiniju pretplatu jer prema njegovim propisima na to nema pravo.

“Ovo pravo je omogućeno samo onima koji su to pravo ostvarivali 12. listopada 2015. godine, da ne bi dolazilo do zloupotreba navedenog prava na način da se obveza plaćanja mjesečne pristojbe prenese s obveznika člana kućanstva koji ne ostvaruje to pravo na obveznika koji bi ostvarivao to pravo. Recimo, za slučajeve kućanstava u kojima žive roditelji umirovljenici i djeca, a obveza plaćanja pretplate je na djeci. Kad ne bi bilo limitiranog datuma primjene, djeca bi mogla prenijeti obvezu plaćanja na umirovljenika koji bi ostvarivao pravo na povlasticu cijelom kućanstvu”, pokušava HRT objasniti svoju odluku o tome da baka Miljka mora plaćati punu pretplatu.

Kako je objavio Jutarnji list, prije nekoliko godina su iz HRT-a kazali kako u iznimnim situacijama izlaze u pomoć svojim korisnicima, no čini se da su od takve prakse odustali. Barem kada je u pitanju baka Miljka koja im od svoje mirovine koja, da ponovimo, iznosi 723 kune, mjesečno daje 80 kuna.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program