U bocama s hrvatskim etiketama pronađeno vino iz Italije, Makedonije i Čilea

Objavljeno: 02.8.2020. u 09:46
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata u velikoj akciji suzbijanja trgovine krivotvorene i nedostatno kvalitetne hrane i pića pronašla je kod pet hrvatskih proizvođača vina, u bocama s hrvatskom etiketom, vino iz Italije, Makedonije i Čilea.

U velikoj akciji Europola i INTERPOL-a OPSON 2020 inspekcija je obavila ukupno 275 nadzora kontrole označavanja vina i jakih alkoholnih pića stavljenih na tržište. Kod pet kontroliranih subjekata utvrđena je zlouporaba korištenja hrvatskih tradicionalnih izraza; kvalitetno vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom i vrhunsko vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom i to na vinima koja nisu hrvatskog porijekla nego podrijetlom iz Italije (dva vina), Sjeverne Republike Makedonije (jedno vino) i iz Čilea (dva vina), objavljeno je na službenim stranicama Državnog inspektorata.

Akcija je provedena u periodu od 20. siječnja do 16. ožujka 2020. godine.

“Navođenje tradicionalnih izraza propisano je isključivo za hrvatska vina člankom 2a., Prilogom 12., 15. Pravilnika o zaštićenim oznakama izvornosti i zaštićenim oznakama zemljopisnog podrijetla, tradicionalnim izrazima i označavanju vina.

Unatoč pandemiji COVID-19 u svim zemljama je ukupno provedeno 26 000 nadzora. Kao rezultat toga zaplijenjeno je oko 12 000 tona ilegalnih i potencijalno štetnih proizvoda u vrijednosti od oko 28 milijuna eura.

Akciju OPSON su podržali Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF), Europska komisija i Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo ( EUIPO)”, dodaje se u priopćenju.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
U bocama s hrvatskim etiketama pronađeno vino iz Italije, Makedonije i Čilea, 5.0 out of 5 based on 1 rating

2 komentara za “U bocama s hrvatskim etiketama pronađeno vino iz Italije, Makedonije i Čilea”

 1. Lažni Branitelj

  Zašto se ne objave nazivi krivotvorelja, kao i nazivi vina koja su stavljanja na tržište.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
 2. Hdz je jedna od sorti pa nije za javnost

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program