JOŠ DVA MJESECA DO KRAJA Šetnica na bedemima dobiva završni oblik

Objavljeno: 07.8.2020. u 08:31
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Premda su radovi u punom jeku, te se trenutno radi dionica između Muzeja antičkog stakla i bivše Tehničke škole, na većem dijelu bedema šetnica je već poprimila svoju završnu formu, donosi Radio Zadar. U ovom trenutku dovršavaju se betonski radovi, postavlja komunalna oprema i uređuje hortikultura.

Izvođač radova je dobrom organizacijom i angažiranošću obavio većinu zahtjevnih građevinskih radova, te mu je za izvršenje postavljenih ugovornih rokova preostalo još 2 mjeseca vremena u kojem će vjerujemo završiti sve preostale radove. Nakon toga preostaje nabavka specijaliziranih kućica koje će upotpuniti sadržaje bedema na bastionu kod gradske tržnice, te postavljanje interpretacijskih sadržaja kojima će se ispričati važne povijesne crtice o zadarskim bedemima.

Čitav projekt je zbog zaštite UNESCO-a bio pod stalnim nadzorom konzervatora. Na UNESCO bedemu smo, ovo će biti, tako da kažem, pješačka zona, ona je tako projektirana i mišljena. Cijelo to vrijeme mi smo išli u tom smjeru u odnosu na upute koje su išle sa strane UNESCO-a ali i valorizacije u kontekstu integrirane kulturne baštine te nominacije ovoga projekta za financiranje, pojašnjava pomoćnik pročelnika za Europske fondove u Gradu Zadru – Ante Ćurković. A projekt je s 85 posto financiran sredstvima EU-fondova i vrijedan je više od 25 milijuna kuna.

Osim zaštite vrijedne kulturne baštine, obnovljeni bedemi bit će još jedna zadarska turistička atrakcija. Ovo je izvrsna priča i valorizacija bedema na način kako i zaslužuju. Što se tiče te dodane vrijednosti za sam grad Zadar ona će biti značajna, to će se vidjeti u godinama koje su pred nama. Dobili smo izniman novi kulturni sadržaj koji će u toma dijelu biti važan za ukupnu sliku i imidž grada Zadra, kaže Ćurković.

Na čitavoj trasi od gotovo osam stotina metara bilo je posla i za zadarske arheologe, tako i na tek raskopanom dijelu bedema, gdje su također otkriveni ostaci zidina, najvjerojatnije iz 16. stoljeća. Nova zadarska šetnica uređuje se već 11 mjeseci, a bedemi bi javnosti trebali biti predstavljeni početkom iduće godine.

Cijelu fotogaleriju šetnice pogledajte na stranicama Radio Zadra.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 1.5/5 (2 votes cast)
JOŠ DVA MJESECA DO KRAJA Šetnica na bedemima dobiva završni oblik, 1.5 out of 5 based on 2 ratings

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program