BILL GATES NAPAO KORONA STRATEGIJE: ‘Svi ti brojevi oko toga koliko testiramo, većina je beskorisna. Plaćati test je ludost, evo i razloga’

Objavljeno: 01.8.2020. u 18:03
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Gates u intervjuu za CNBC kritizirao je testiranje na koronavirus u SAD-u, rekavši da je većina testova “potpuno beskorisna”, jer predugo traje da bi stigli rezultati

Bill Gates, bivši izvršni direktor i osnivač Microsofta, uvjeren je da ljudi trebaju što prije dobiti rezultate kako bi mogli “promijeniti svoje ponašanje i tako izbjegli da zaraze druge ljude”. “Najjednostavije – ludost je tražiti naknadu za test za čiji je rezultat potrebno više od 48 sati”, rekao je Gates u utorak, prenosi CNN.

“Taj je test potpuno beskoristan. Svi ti brojevi oko toga koliko testiramo, većina je beskorisna”, dodao je, nazivajući “suludim” da treba platiti za rezultate testova koji bi mogli potrajati više od tri dana ili čak tjedan.

SAD su polako provodile testiranje širom zemlje u ranim fazama pandemije, a stručnjaci kažu da je vrijeme čekanja rezultata ometalo sposobnost zemlje da uspori širenje virusa.

Admiral Brett Giroir, pomoćnik tajnika za zdravstvo pri Ministarstvu zdravlja i ljudskih usluga SAD-a, slaže se s Gatesom da testiranje treba poboljšati. “Započeo sam s tvrdnjom da nikada nećemo biti zadovoljni testiranjem dok ne skratimo vrijeme na 24 sata i bio bih zadovoljan preciznim ispitivanjima na licu mjesta. Nismo još tu. Radimo sve što se može da do toga dođemo”, rekao je Giroir za CNN.

Giroir je rekao da se polovina testiranja provedenih u SAD-u provodi u velikim komercijalnim laboratorijima a prosječno vrijeme čekanja rezultata je 4,27 dana, rekavši da “moramo kontinuirano poboljšavati svoj ekosustav”. Giroir je rekao da su Quest i LabCorp ovlašteni za testiranje skupina, što će pomoći poboljšanju učinkovitosti. Gradovi u kojima ima epidemije također su dodatno testirani.

Amerika je 28. srpnja provela 733.243 testova, što je skoro trostruko više testova koji su se provodili krajem travnja, pokazuju podaci projekta Covid Tracking. Gates je donirao stotine milijuna dolara za liječenje i istraživanje cjepiva za Covid-19 putem Fondacije Bill and Melinda Gates.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program