Plenković predstavio sastav nove vlade

Objavljeno: 20.7.2020. u 18:17
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković predstavio je nakon sastanka Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a sastav nove vlade. Umjesto 20, imat će 16 ministarstava te 4 potpredsjednika. Uz dosadašnje Davora Božinovića i Zdravka Marića novi potpredsjednici su Tomo Medved i Boris Milošević iz SDSS-a.

Davor Božinović će nastaviti obnašati funkciju ministra unutarnjih poslova, Zdravku Mariću ostaju financije, a Tomo Medved i dalje je ministar hrvatskih branitelja. Ministri koji su i prije obnašali svoje dužnosti i koji ostaju su: ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar zdravstva Vili Beroš, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Ministarstvo turizma i sporta preuzima Nikolina Brnjac, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Na čelu Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja, koje će uključivati resore gospodarstva, energetike, klimatskih promjena i zaštite okoliša je Tomislav Ćorić.

Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine vodit će Darko Horvat. Novi ministar obrane je Mario Banožić, a Ivan Malenica vodi objedinjena ministarstva uprave i pravosuđa. Spojili su se i resori rada i mirovinskog sustava te socijalne politike, a na čelu tog ministarstva je Josip Aladrović. Ministrica Nina Obuljen Koržinek vodit će Ministarstvo kulture i medija.

Za predsjednika Sabora jednoglasno je podržan Gordan Jandroković, a za potpredsjednike Željko Reiner i Ante Sanader. Predsjednik Kluba HDZ-a bit će Branko Bačić.

- Prihvatio sam biti novi ministar i to je sve što vam mogu reći, rekao je Radovan Fuchs novinarima, a na pitanje na što će se najviše koncentrirati po preuzimanju funkcije, rekao je – na organizaciju rada najesen, da se učenici, ako bude moguće, vrate u školske klupe u skladu sa svim pravilima struke i epidemiološkim mjerama. A ako neće biti druge mogućnosti, onda će biti online nastava, rekao je. Ipak, naglašava da će učiniti sve kako bi nastava mogla krenuti u učionicama.

Jutros su se u Vladi održali sastanci s mogućim budućim ministrima. Među njima je bilo onih koji su i proteklom mandatu bili na ministarskim pozicijama, ali i onih koji bi u Vladu tek trebali ući u novom sastavu. Osim Fuchsa, tu je i Nataša Tramišak, koja bi trebala biti na čelu regionalnog razvoja i fondova EU-a.

Na pitanje je li mu žao što napušta stari resor, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat pri dolasku u Vladu rekao je da se kroz život bavio s dosta toga, a sada dolazi nešto novo. “Svi su oni kadri odraditi vrhunski posao, rekao je Horvat za nove kolege koje bi trebale ući u Vladu.

Na čelu ministarstva turizma i sporta trebala bi biti Nikolina Brnjac. Gari Cappelli smatra da je spajanje super rješenje, “pogotovo što se tiče europskog dijela, mjera i fondova”. Za Nikolinu Brnjac smatra da ima iskustva u tom segmentu.

Podsjetimo, nova Vlada bit će sa 16 umjesto 20 ministarstava i četvoricom potpredsjednika. Novu Vladu Sabor bi trebao potvrditi već u četvrtak, a konstituirajuća sjednica 10. saziva održava se prekosutra, na koju predsjednik Republike Zoran Milanović neće doći. Bit će to prvi put u povijesti konstituiranja Sabora da predsjednik na njemu neće sudjelovati.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
Plenković predstavio sastav nove vlade, 1.0 out of 5 based on 1 rating

3 komentara za “Plenković predstavio sastav nove vlade”

  1. Jadna nam majka

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.7/5 (3 votes cast)
  2. Sproćufašistički vojvoda Boris ima da bude mnogo dobar ministar! Ćestitke! srečno bre!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  3. A zašto se diskriminiše druga Milojka Pupavca? Zašto se i njemu ne namesti neka dobra funksija? Doklen ovako?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program