Alemka Markotić otkrila koliko često je potrebno mijenjati maske

Objavljeno: 13.7.2020. u 17:55
Autor: , e-mail: n1@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić otkrila je koliko dugo je preporučljivo nositi medicinsku masku, te koliko često se treba prati ona platnena.

Što se tiče medicinskih maski, Markotić kaže da ih otprilike svaka tri sata treba mijenjati, ali ovisi o i temperaturi. “Za platnene bi trebalo imati dvije, tri dnevno jer čovjek ispod njih kašlje i kiše. Ne može se nositi cijeli dan ista maska”, poručila je na press konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.

“Svako neispravno nošenje maske može uzrokovati infekciju. Maska se nosi da se spriječi infekcija”, dodala je.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da maske ne trebaju nositi “djeca do dvije godine, oni koji zbog respiratornih problema teško dišu, invalidi koji si ne mogu sami namjestiti (kvadriplegičari i osobe bez obje ruke).”

Podsjetimo, danas je stupila na snagu mjera obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski. Obvezni su ih koristiti: zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjete dopuštene, vozači, ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu.

Zaštitne maske postaju obvezne za zaposlenike u trgovačkoj djelatnosti i za kupce za vrijeme boravka u trgovinama.

Maske će morati nositi zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima i koji sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka i druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Davor Božinović najavio je kazne ako se uvedene mjere neće poštovati.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program