Ustavni sud: Pozdrav “Za dom spremni” nije u skladu s Ustavom RH

Objavljeno: 05.6.2020. u 17:01
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

U povodu učestalih novinarskih upita i zamolbi za komentar odluke sjednice svih sudaca Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske od 3. lipnja 2020. Ustavni sud Republike Hrvatske izdao je priopćenje u kojem navodi da pozdrav “Za dom spremni” nije u skladu s Ustavom RH.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

- Ustavni sud Republike Hrvatske ne komentira odluke i rješenja sudova izvan postupaka iz njegove Ustavom propisane nadležnosti.

Na temelju Ustava Republike Hrvatske sudbena vlast je samostalna i neovisna, a sudovi sude na temelju Ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih važećih izvora prava te na temelju činjenica utvrđenih u svakom pojedinom konkretnom postupku. Ustavni sud Republike Hrvatske jamči poštovanje i primjenu Ustava Republike Hrvatske i svoje djelovanje temelji na odredbama Ustava Republike Hrvatske i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Svoja pravna stajališta i ocjene Ustavni sud izražava i iznosi u odlukama, rješenjima i izvješćima koje donosi u Ustavom propisanim ustavnosudskim postupcima.

U odnosu na pozdrav “Za dom, spremni”, Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stajalište da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
Ustavni sud: Pozdrav "Za dom spremni" nije u skladu s Ustavom RH, 3.0 out of 5 based on 2 ratings

2 komentara za “Ustavni sud: Pozdrav “Za dom spremni” nije u skladu s Ustavom RH”

 1. Opet predizborni igrokaz institucija.
  Jedan dan jedan sud jedno, drugi dan drugi sud suprotno.
  Najmanje je bitan nebitni ZDS.
  Potrebno je raju zabaviti ideološkim podjelama na relaciji ustaše-partizani.
  Osim što treba skrenuti pozornost s aktualnih tema kao što je kriminal državnih dužnosnika i neizbježna ekonomska kriza a ono evo vama ZDS pa se zabavljajte sitnozubi. Usput homogeniziraju biračko tijelo HDZ-a i SDP-a tako da se produži vanbračna zajednica ove dvije stranke.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
  • Lipo si reklo…evala, inshoma uvik ista storija ka triba na na izbore.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program