Slovenska infektologinja: Treba razmisliti o zatvaranju granica s Hrvatskom

Objavljeno: 29.6.2020. u 13:34
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Slovenska infektologinja i voditeljica skupine slovenske vlade za covid Bojana Beović izjavila je danas da bi, prema njenom mišljenju, trebalo razmotriti zatvaranje granice s Hrvatskom za Slovence. “Virus se širi po cijeloj Hrvatskoj i s obzirom na broj slučajeva, ispunjava uvjet za određena ograničenja odnosno da postane tzv. zemlja na žutom popisu ne zelenom”, prenosi Večer njezine izjave nakon sastanka slovenskih stručnjaka.

Ona savjetuje Slovencima da u Hrvatskoj budu izuzetno oprezni, da se drže na sigurnoj udaljenosti, da nose maske, dezinficiraju ruke. Poručuje im da izbjegavaju mjesta gdje ima puno ljudi pa kao primjere navodi noćne klubove i prepune kafiće. Navodi i kako u Hrvatskoj postoje dva velika žarišta: Zagreb i Đakovo.

“Situacija je rizična. Ako granica i dalje ostane otvorena, situacija će se pogoršati i možemo očekivati drugi val epidemije. A ako se poveća broj zaraženih u našoj zemlji, i mi ćemo postati opasni za druge zemlje”, rekla je Beović te dodala da se u slučaju crnog scenarija broj slučajeva u Sloveniji može povećati u dva tjedna i do četiri puta.

Glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin rekao je na jutarnjoj konferenciji za novinare da se epidemiološka slika u regiji nekontrolirano pogoršava.

Rekao je da je situacija u Hrvatskoj specifična te da se broj zaraženih drastično povećao i da je najveće žarište Zagreb. Istaknuo je da je Hrvatska otvorila noćne klubove i da je to njemu neshvatljivo. Spomenuo je i otvaranje Zrća, gdje se, kako piše Večer, svako ljeto odvijaju divlje zabave te je izrazio zabrinutost radi toga.

Rekao je da će pričekati današnje službene podatke o infekcijama u Hrvatskoj. No ako se trendovi nastave, Hrvati će uskoro imati 10 zaraženih na 100.000 stanovnika. Nacionalni institut za javno zdravstvo postavio je ograničenje za uvrštavanje na popis sigurnih zemalja kod 10 zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana.

Hrvatska se trenutno nalazi na zelenoj listi Slovenije, a u posljednja dva tjedna zabilježili su 439 novih infekcija, što predstavlja učestalost od 10,77, piše 24ur.com.

“Ako u Hrvatskoj premaše deset infekcija na 100.000 stanovnika, Slovenija će je morati ukloniti s popisa sigurnih zemalja”, rekao je glasnogovornik vlade Jelko Kacin.

Prema Kacinu, u Sloveniju su od 1. lipnja uvezena 44 slučaja: 16 iz Srbije, 15 iz Bosne i Hercegovine, 6 s Kosova i po jedan iz Rusije, Švedske, Austrije, SAD-a, Hrvatske, Kazahstana i Njemačke.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata na koronavirus testirano 300 osoba i potvrđena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada na Twitteru.

Jedan slučaj potvrđen je na području Ljubljane, a tri u mjestu Ravne na Koroškem na sjeveru države.

U bolnici je trenutno osam hospitaliziranih zbog covida-19, što je jedan više nego prethodni dan, a nijedan ne treba intenzivnu njegu, priopćila je vlada.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program