PRVI PUTA ZAJEDNO Božo Vrećo i Edin Karamazov u Zadru

Objavljeno: 04.6.2020. u 11:00
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Koncertni ured Zadar nakon tromjesečne stanke donosi prvorazredni kulturni događaj za kraj koncertne sezone.

Riječ je o prvom zajedničkom koncertu Bože Vreće i Edina Karamazova, kojima uskoro izlazi album pod nazivom Lachrimæ u izdanju diskografske kuće Croatia Records. Taj projekt, koji javnost s nestrpljenjem očekuje, ova će dva iznimna glazbenika prvi put predstaviti uživo na zadarskom koncertu u petak, 19. lipnja u crkvi sv. Nikole.

Godine 1604. u Londonu je objavljena je zbirka skladbi Johna Dowlanda pod nazivom Lachrimæ (suze). U njoj skladatelj bilježi kako postoji više vrsta suza, od kojih suze koje izaziva glazba mogu biti ugodne, jer nisu svake suze izraz tuge, već ponekad i radosti i ushićenja.

Lipnja 2020. u Zadar dolaze Božo Vrećo i Edin Karamazov da nam izmame suze interpretacijama koje svojom nestvarnom ljepotom nadilaze zemlje, žanrove i stoljeća.

Gitarist i lutnjist Edin Karamazov opet nas uspijeva iznenaditi: u svojoj jedinstvenoj karijeri, u kojoj se može pohvaliti suradnjama s Elvisom Costellom, Jordijem Savallom, Renée Fleming ili pak Stingom, u Zadar nam premijerno dovodi Božu Vreću, “umjetnika anđeoskog glasa, koji liječi duše i otvara srca” kako je slavni New York Times opisao ovog lirskog tenora ogromnog vokalnog raspona i jedinstvenog vizualnog identiteta.

Ljekari starog svijeta su, prema teoriji o temperamentima, ljubav dovodili u vezu s crnom žuči, zbog stanja teške melankolije i razdražljivosti. Otud potječe i termin sevdah – od turske riječi sevda (ljubav), koja je preuzeta od arapske säwdā’ (crna žuč). Kao izvedenica, sevdalinka označava pjesmu goleme tuge, glas neizmjerne ljubavne boli i istovremenog uživanja u njoj. Uz nezaobilazne sevdalinke, program donosi tradicijske napjeve u rasponu od sefardskih židova, preko otoka Mljeta, Slavonije, do Makedonije i Turske.

Pretplatnički ciklus

Crkva sv. Nikole

Petak, 19. lipnja 2020. u 20 sati

70,00 KN, 80,00 KN

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program