KAKO OTKRITI PRISLUŠKUJE LI VAS NETKO? ‘Puno toga ovisi o kreativnosti onoga tko postavlja bubu, a evo kada imamo najbolji zvuk’

Objavljeno: 03.6.2020. u 08:44
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Siniša protuprislušne preglede po raznim prostorijama radi dva do tri puta na mjesec. Angažiraju ga privatne osobe, ali i tvrtke pogotovo kod promjene Uprava. Cijena pregleda varira – ovisno o zahtjevnosti i broju prostorija

Pad Josipe Rimac ponovno je aktualizirao metode prisluškivanja kojima se služe istražitelji. Umjesto prisluškivanja telefonskih razgovora, sve više koriste se bubama – unutar kuća, vikendica, čak i automobila, kako bi se otkrio kriminal.

Klasična FM buba samo je jedna od tehnologija preko koje rade prislušni uređaji. I jedna od onih koje su postale noćne more za kriminalce jer može se postaviti bilo gdje i teško ih je pronaći.

“Samo postavljanje ovisi o kreativnosti onog tko postavlja bubu. Znači ako se postavlja s napajanjem, buba onda nije problem jer ima svoju bateriju. Onda je ograničen vijek trajanja ovisno o trajanju baterije. Ako se stavlja na stalno napajanje, onda je to zahtjevniji posao, onda treba tehničar koji se razumije u elektroniku”, objašnjava Siniša Patačko, dipl. kriminalist, PIA Intelligence & Security.

Najbolji zvuk emitira digitalna buba. Mana im je jedino što ne emitiraju signal pa se razgovori ne slušaju direktno, već kasnije kad se buba izuzme iz prostora. “Buba mora imati nekakvog zraka, ti nekakvi valovi moraju doći do mikrofona da bi se čulo nešto”, kaže Patačko.

Siniša protuprislušne preglede po raznim prostorijama radi dva do tri puta na mjesec. Angažiraju ga privatne osobe, ali i tvrtke pogotovo kod promjene Uprava. Cijena pregleda varira – ovisno o zahtjevnosti i broju prostorija. Od dvije do 20 tisuća kuna. U slučaju pronalaska, na uređaju se pojavi puls.

“Duljina pregleda ovisi o samom prostoru, znači o veličini prostora, o broju predmeta koje bi moglo biti mjesto za bubu. Ako je prostor u kojem nema ničega, mogli bi biti brzo gotovi, ali ako ima puno nekih umjetničkih djela ili nekih predmeta elektronike, onda to traje i dalje. Recimo od sat vremena do dva i pol sata po prostoriji”, kaže Patačko.

U svijetu misterija i špijuna u posljednje vrijeme sve veći trend su i posebni mobiteli koji nemaju GSM karticu već se spajaju na wireless i nemoguće ih je detektirati. “Ne može se locirati i kad se ugasi, briše sve. Ne ostaju nikakvi meta, data podaci, baš sigurna komunikacija”, kaže Patačko.

Cijena im je oko 20 tisuća kuna, a najkorisniji su za tvrtke koje imaju ispostave po svijetu kako se ne bi dogodila poslovna špijunaža.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program