HZJZ izdao preporuke za kupanje u moru i bazenima – evo kako ćete se morati ponašati na plaži…

Objavljeno: 14.5.2020. u 18:01
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke za kupanje u moru i kopnenim površinskim vodama te preporuke za rad bazenskih kupališta i vodenih parkova. Nadziranje provpđenja preporuka, kazao je ravnatelji HZJZ-a Krunoslav Capak provodit će Civilna zaštita i inspekcija.

Na plažama je nužno postaviti informacije o higijenskim postupcima, pravilnom ponašanju i mjerama zaštite. Također je na razumnim i vidljivim mjestima potrebno postaviti dezinfekcijska sredastva, zajedno s uputama za korištenje. Za sve posjetitelje i zaposlenike savjetuje se udaljenosti od 1,5 metra.

Koncesionar bi trebao i osigurati osobu koja može nadzirati propisane mjere te dezinficirati ležaljke nekoliko puta dnevno, a obavezno nakon što određeni gost više ne koristi ležaljku.

Doznajte sve detalje u preporukama za plaže

Pri kupanju, također se preporučuje držati distancu od 1,5 m. A čišćenje i dezinfekcija sanitarnih čvorova trebalo bi se obavljati svaka dva sata, po potrebi i češće. Također, provođenje monitoringa vode/mora provodit će djelatnici nadležnog Zavoda za javno zdravstvo, odnosno ovlašteni laboratoriji.

Prije ulaza na čisti dio bazenskog kupališta (bazen s površinom oko bazena) korisnici se obvezno moraju tuširati i proći kroz predbazen (dezbarijera) za pranje nogu. Voda u predbazenima (dezbarijerama) mora biti hiperklorirana ili obvezno sadržavati dezinfekcijsko sredstvo.

Za prostore bazenskih kupališta maksimalan broj osoba kojima je dopušten istovremeni boravak u prostorima je dopušten istovremeni boravak prostora određuje se prema načelu 15 osoba na 100 metara četvornih neto površine (uključujući površinu bazena).

Bitno je održavanje higijenskih uvjeta bazenske vode i osiguravanje neometanog rada uređaja za pripremu vode. Treba provjeriti pravilno funkcioniranje opreme za ventilaciju, izmjenu zraka i odvlaživanje natkrivenih bazena. Održavanje higijenskih uvjeta bazenske vode (vode za kupanje) te osiguravanje neometanog rada uređaja za pripremu vode provodi se na uobičajen način.

Doznajte sve detalje u preporukama za bazene

Treba provoditi redovite provjere kako osiguralo pravilno funkcioniranje dozatora za sapun i dezinfekcijska sredstva. Sušila za ruke preporučuje se staviti izvan funkcije te da se zamijene jednokratnim papirnatim ubrusima.

Potrebno je održavati socijalnu distancu. Prilikom kašljanja ili kihanja, treba pokriti usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju kasnije treba baciti u smeće i oprati ruke. Treba redovito prati ruke sapunom i vodom ili koristiti dezinficijens na bazi alkohola ili drugog sredstva s deklariranim virucidnim djelovanjem.

Prije dolaska na posao, osoblje treba u jutarnjim satima izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je viša od 37,2 °C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba se javiti nadređenom i ne smije dolaziti na posao dok se ne telefonski ne javi obiteljskom liječniku.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
HZJZ izdao preporuke za kupanje u moru i bazenima - evo kako ćete se morati ponašati na plaži..., 5.0 out of 5 based on 1 rating

2 komentara za “HZJZ izdao preporuke za kupanje u moru i bazenima – evo kako ćete se morati ponašati na plaži…”

 1. I tko bi to htio provesti ljeto na moru pod ovim uvjetima?
  Mislim da je bolje ostati doma.

  Ministar Kapeli me podsjeća na profesore marksizma sredinom devedesetih. Ima diplomu a nema što i kome predavati. Srećom “prešaltali” su se na vjeronauk.

  Kapeli, ministre “propale stvari”, traži novo zanimanje.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
 2. Prešaltati će se na apartmane i ugostiteljstvo. Ako nije već.

  Vrza!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program