5 snova koje ne smijete zanemariti! Jeste li ih sanjali?

Objavljeno: 31.5.2020. u 15:57
Autor: , e-mail: n1@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Snovi su oduvijek fascinirali ljude koji su još od davnina u potrazi za odgovorima na značenje simbola koji se u njihovim snovima pojavljuju. S medicinskog aspekta, sanjamo u REM fazi sna kada moždane funkcije prazne izražene aktivnosti, a sa psihološkog stajališta najbolje ih je istražio i objasnio Sigmund Freud koji ih tumači kao podsvijest koja “ispliva” prilikom spavanja, a koje smo potisnuli u sebe dok smo bili budni.

Da je tumačenje snova oduvijek fasciniralo ljude dokazuju i njegova spominjanja u Starom zavjetu te mezopotamski crteži stari čak 7000 godina. Babilonci su imali svoja tumačenja snova koje su dijelili na božanske i demonske ili loše i dobre, dok su Sumerani svoje snove tumačili i vrednovali od svojih bogova koje su zvali Anunnaki, a njihovi zapisi su jasno vidljivi u pločama o Gilgamešu čiji su snovi smatrani vizijom budućnosti.

Što je cilj tumačenja snova? U njima tražimo logični smisao i značenje, a s obzirom na to da nismo svi u mogućnosti interpretirati svoje snove, imamo sanjarice koja će nam dati objašnjenja raznih detalja i simbola koji si pojavljuju u našim snovima i pobliže objasniti kakva smo ličnost.

Ipak, postoje i neki snovi koje sanjamo češće, koji su učestali, a rezultiraju nečim što smo proživjeli ili vidjeli, a što nam se duboko “urezalo” u pamćenje iako toga možda nismo ni svjesni, strahovi koje smo potisnuli duboko u svoju podsvijest. U suradnji s najvećim hrvatskim portalom specijaliziranim za tumačenje snova Sanjarica.hr otkrili smo koje snove najčešće sanjamo.

Sanjati zube

Snovi u kojima se u bilo kakvom kontekstu pojavljuju zubi su na popisu najčešće sanjanih snova, a mogu se interpretirati različito ovisno o tome sanjamo li ispadanje zuba, zubobolju, krvarenje zuba ili pokvaren zub. U većini slučajeva su snovi o zubima negativni, dok rjeđe sanjamo zdrave i bijele zube. U tom smislu, smatra se da zubi simboliziraju našu osobnost i samopoštovanje koje u trenutku sanjanja mislimo da nemamo dovoljno ili ga gubimo. Također, snovi o zubima se mogu protumačiti i kao pojava bolesti ili smrti bliske osobe zbog čega se često budimo vidno uznemireni.

Sanjati vodu

U Starom zavjetu se simbolika vode u snu smatra vrlo jakom jer može biti plitka, duboka, mirna ili brzog toka, mutna ili bistra. Često sanjamo da se utapamo ili plivamo u hladnoj vodi. Tumačenja vode u snovima nisu pozitivna, kakvu god vodu sanjamo. Podsvijest nam poručuje da budemo oprezni s nečim, a ako se možete sjetiti i drugih simbola iz sna, lakše ćete pronaći i njihovo značenje i odgonetnuti na što vas podsvijest točno upozorava. Obično se odnosi na trenutne situacije koje prolazimo u stvarnosti, osjećaje ili emotivna stanja.

Sanjati padanje

Često sanjate silazak niz stepenice koje odjednom nestaju, pa počinjete padati ili propadanje i pad s velike visine? Podsvijest vas upozorava na svojevrsnu borbu koju vodite sami sa sobom i turbulenciju emocionalnih problema, nemogućnost kontrole svojeg stajališta ili pozicije i nesigurnost.

Sanjati gubitak govora

Ponekad u snu želite nešto reći, ali jednostavno ne možete. Nalazite se u bijegu od nečega i pokušavate pozvati u pomoć, ali ne uspijevate. U snu gubite moć govora u trenutku kad vam je ona najpotrebnija. Iz ovakvog sna se najčešće budimo u znoju i znači da ste upravo imali noćnu moru. Podsvijest vam govori da imate određene probleme koji vas onemogućuju da normalno funkcionirate u svakodnevnom životu, a za koje se čini da ne možete riješiti.

Sanjati zmiju

Snovi o zmijama su toliko intrigantni i raznoliki da su se čak certificirani stručnjaci i web stranice specijalizirali za proučavanje samo ovih snova i pojave zmije u snovima u kojima obuhvaćaju razna tumačenja i teorije. Općenito, simbol zmije u snu znači da se u javi suočavate s određenom teškom situacijom iz koje ne možete izaći ili ju riješiti. Također, često sanjanje zmije može se i pozitivno interpretirati jer ovakav san može značiti i određenu transformaciju ili liječenje.

Svi snovi imaju određenu simboliku i poruku, stoga se mogu koristiti za interpretaciju tih poruka, ovisno o vrsti sna. Ono što sanjamo naša svijest prikazuje naša mišljenja, ciljeve i želje koje imamo te se zato smatra da je dovoljno analizirati desetak snova kako bi stekli uvid u svoj psihološki profil. Saznajte koje su vaše želje, strahovi i ciljevi na Sanjarica.hr.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program