UGLEDNI NJEMAČKI EPIDEMIOLOG SUMNJA U SLUŽBENE BROJKE: ‘Vjerujem da je mrtvih više nego što to govore statistike…’

Objavljeno: 03.4.2020. u 17:10
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Direktor njemačkog Instituta Robert Koch smatra da jedan od razloga zbog čega bi smrtnost mogla biti veća nego što se misli leži u tome što virus ne može biti otkriven u trenutku obavljanja obdukcije

Epidemiološki institut Robert Koch polazi od toga da su uvedene mjere protiv širenja koronavirusa u Njemačkoj počele pokazivati učinak, priopćeno je u petak.

“Trenutačno jedan zaraženi koronavirusom zarazi jednu osobu. Još donedavno jedna osoba zarazila je i do sedam drugih”, rekao je direktor Instituta Robert Koch (IRK) Lothar Wieler.

Istodobno je upozorio da nije vrijeme za opuštanje i ublažavanje mjera koje ciljaju na smanjenje socijalnih kontakata.

“Mi moramo doći do vrijednosti kod kojih jedan zaraženi u prosjeku zarazi manje od jedne osobe. Nadam se da će nam to poći za rukom sljedećih dana”, rekao je Wieler.

I dalje je nužno držati se mjera higijene i rastojanja, naglasio je i apelirao na poduzeća javnog prijevoza da ne smanjuju broj vozila kako bi putnici mogli održavati razmak.

No, agencija AP prenosi da je Wieler također izrazio sumnju u službene podatke o smrtnosti od koronavirusa. On tvrdi da je broj ljudi koji umru od Covida-19 vjerojatno podcijenjen.

“Vjerujem da imamo više mrtvih nego što je to prikazano u službenim statistikama”, prenio je AP.

Ostalo je nejasno je li Wieler mislio samo na Njemačku ili i na ostatak svijeta budući da novinari nisu mogli postavljati pitanja nakon online konferencije za novinare. Wieler je rekao da jedan od razloga zbog čega bi smrtnost mogla biti veća nego što se misli leži u tome što virus ne može biti otkriven u trenutku obavljanja obdukcije.

Niska stopa smrtnosti od koronavirusa u Njemačkoj privukla je međunarodnu pažnju, a stručnjaci kažu da je razlika u usporedbi s drugim državama dijelom posljedica masovnog testiranja i dobro opremljenih bolnica. Ipak, upozoravaju da će broj umrlih vjerojatno rasti.

Inače, u Njemačkoj su zbog pada broja putnika neka poduzeća javnog prijevoza, poput berlinskog, prorijedila učestalost vožnje podzemnih i gradskih željeznica što je dovelo do stvaranja gužvi.

IRK u petak bilježi 79.696 zaraženih koronavirusom što je oko 6000 više nego jučer. Od posljedica zaraze dosad je umrlo 1017 osoba, a što je 145 više nego u četvrtak. I dalje su primjetne velike razlike među saveznim pokrajinama pri čemu je najviše zaraženih u Bavarskoj i Sjevernoj Rajni – Vestfaliji, a na istoku zemlje broj zaraženih mnogo je niži.

Kako piše Spiegel Online, njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer namjerava pooštriti mjere ulaska u zemlju i na putnike koji dolaze iz Poljske, Češke, Nizozemske i Belgije. Za Austriju, Švicarsku, Luksemburg i Dansku već vrijede takve mjere da u Njemačku ulaze osobe koje rade ili imaju neki drugi važni razlog. Isto tako trebala bi biti uvedena i karantena za sve putnike koji stignu u neku od njemačkih zračnih luka.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program