Predstavljene e-propusnice: “Smanjit će se zloporaba sustava”

Objavljeno: 01.4.2020. u 13:00
Autor: , e-mail: n1@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Ministar uprave Ivan Malenica predstavlja uslugu „e-Propusnica“ u sklopu Centra dijeljenih usluga, koja povezuje Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), zdravstveni sustav i Stožer civilne zaštite.

Ne radi se o aplikaciji, nego o centru dijeljenih usluga. Sustav e-propusnica je namijenjen građanima prema sustavu civilne zaštite te po potrebi prema poslodavcima, rekao je Malenica.

Osnovni cilj sustava je stvoriti jedinstveno mjesto pristupa propusnicama i kontrole izdanih propusnica, rekao je Malenica, dodavši da će se u sustav pristupiti preko e-građanina.

Cilj je ubrzati i digitalizirati cijeli proces, rekao je ministar, apeliravši na građane da budu odgovorni prilikom traženja propusnica i savjetuje da svi čuvaju zdravlje cijelog društva i svojih najbližih. “Ostanimo doma kako bismo pobijedili ovaj virus”, rekao je Malenica.

Bilo je zlouporaba čitavog sustava, nadam se da ćemo kroz sustav dignuti na viši nivo taj postupak i građanima omogućiti da lakše dođu do propusnica, ponovio je Malenica.

Podsjetimo, uslugom e-Propusnica omogućit će se jedinstveno mjesto pristupa izdanim propusnicama, čime će se smanjiti mogućnost zlouporabe te učinkovitiji sustav kontrole izdanih propusnica, priopćeno je iz Ministarstva uprave.

Također, omogućit će i pomaganje u identifikaciji osoba koje krše mjere samoizolacije, dodaje se.

Propusnice će i dalje će izdavati poslodavci, liječnici i civilna zaštita, u skladu s odredbama iz odluke Stožera, no sve će podatke o onima za koje izdaju propusnice morati upisivati u aplikaciju te će tim podacima raspolagati državna tijela.

Kako je ranije objavljeno, pri izdavanju propusnica gledat će se koliko firma ima zaposlenika, a koliko izdaje propusnica te gdje zaposlenici rade. O tome će ovisiti i gdje mogu putovati.

Nove će se propusnice građanima slati e-mailom, imat će QR kod, moći će biti samo u digitalnom obliku i neće ih trebati printati. Policiji će zapravo biti dovoljan i OIB.

Istodobno s početkom upotrebe aplikacije, bit će napravljena i revizija postojećih propusnica i treba očekivati da će se poprilično smanjiti broj onih koji mogu ići iz mjesta u mjesto.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program