Plenković: Povećava se potpora na 4 tisuće kuna

Objavljeno: 01.4.2020. u 17:52
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavlja novi paket mjera pomoći gospodarstvu za suzbijanje utjecaja pandemije koronavirusa.

- Uoči sutrašnje sjednice Vlade, održali smo uži kabinet na kojem smo dogovorili paket mjera i zakonskih prijedloga. Dio tih mjera ćemo predložiti Saboru na usvajanje. Riječ je o daljnjem suzbijanju krize zbog koronavirusa, dakle najveće krize kakvu pamti svijeti. Za nas je to najveća kriza od Domovinskog rata. Ovaj mjesec ožujak 2020. ćemo pamtiti kao najzahtjevniji mjesec koji smo proživjeli u ovom tisućljeću u smislu izazova i posljedica koje su se događale. Rekao sam da smo u ratu protiv koronavirusa, panika i društvenoekonomskih posljedica ove pandemije. Situacija je objektivno teška, najveći je problem pitanje neizvjesnosti, nitko ne može procijeniti koliko će ona trajati. Ona je utjecala na promjenu naših života preko noći. Nije lako niti djeci, roditeljima, bakama i djedovima, nije lako liječnicima, medicinskim sestrama, policajcima, inspektorima, ljudima koji rade u dućanima….Ovo sam prije nekoliko dana nazvao “novo normalno”, istaknuo je premijer Andrej Plenković.

Dodaje da postoji izbor između spašavanja života naših sugrađana te odustajanje od načina života do sada.

- Naš je odabir da spašavamo živote. Kada se uspoređujemo sa situacijom s nama bliskim državama te s velikim svjetskim silama, mogu reći da smo reagirali učinkovito i brzo te za sada držimo pod kontrolom broj oboljelih te stopu smrtnosti. Danas su ministar Beroš i ministar Božinović na konferenciji za medije rekli da imamo 96 novooboljelih, dakle ukupno 963, nažalost šest je osoba za sada izgubilo život. Ništa nam nije važnije od zdravlja. Moramo pokazati odgovornost, pokazati solidarnost i snagu hrvatskog zajedništva, dodaje.

Plenković je poručio da je element panike dosta dobro svladan, a da je sada potrebna strpljivost i samodisciplina.

- Prije 2 tjedna podnijeli smo prvi paket ekonomskih mjera za pomoć gospodarstvu ukupno težak 30 milijardi kuna. Naša je aktivnost bila brza. Prve su procjene razmjera ove krize veće od one krize 2008. godine. To je bila kriza financijskog kapitalizma, a ova se kriza uspoređuje s velikom depresijom na kraju 20-tih godina prošloga stoljeća.

Poručio je potom da Vlada izlazi i s još jednim paketom mjera.

- U ovom trenutku odlučili smo čvrsto stati iza hrvatskih radnika te iza hrvatskog gospodarstva. Mjera koju predlažemo jest da se ona mjera koja se koristi, a to je onih 3.250 kuna potpore, da se to za travanj i svibanj podigne na 4 tisuće kuna netto. Ujedno će država preuzeti teret doprinosa na tih 4 tisuća kuna, dakle otprilike 1.460 kuna po zaposlenom. To je ukupno 5.460 kuna. To je otprilike 8,5 milijardi kuna za očuvanje radnih mjesta. Ovo je poruka poslodavcima, sredstva su tu, ali se radnici moraju održati zaposlenima te se radna mjesta moraju očuvati.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

4 komentara za “Plenković: Povećava se potpora na 4 tisuće kuna”

 1. Pitanje za predsjednika Vlade:
  Što će biti postpredsjedničkim mandatom KGK?
  Ustvari, di je naša”kraljica”?
  Di je kralj uhljeba Jakov?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.7/5 (3 votes cast)
  • Nešto se šuška da će oboje nakon korona krize nastupiti u serbskom big brotheru

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 3.7/5 (3 votes cast)
 2. Svaka čast!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.7/5 (3 votes cast)
 3. Ozbiljno mislim da bismo trebali, ODMAH nakon ove epidemije,BRENDIRATI ovaj naš velehrvatski jal! Sigurna sam da će on izazvat WOW efekt u cijelom svijetu!Svijet sigurno ovako nešto još nije vidio!!!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.7/5 (3 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program