KAKO ĆE IZGLEDATI POVRATAK U NORMALAN ŽIVOT KAD SVE OVO PROĐE? Božinović objasnio prve korake: ‘Ovo je prvi val’

Objavljeno: 05.4.2020. u 12:13
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Davor Božinović kaže kako očekuju da bi do kraja dana moglo biti izdano čak pola milijuna propusnica za napuštanje mjesta prebivališta

Voditelj nacionalnog stožera Civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, gostovao je večeras na RTL-u te je objasnio kakva je situacija s izdavanjem propusnica, kao i kako će izgledati povratak u normalan život kada za to dođe vrijeme.

“Izdano je više od 450.000 propusnica, a do kraja dana možda bude i pola miijuna. To je izuzetno veika brojka s obzirom da se s izdavanjem propusnica krenulo tek prije tri dana. Tu su i početna nesnalaženja jer radi se o jednom potpuno novom sustavu gdje su baze podataka iz nekoliko institucija uvezane, ali mislim da se radi dobar posao”, kazao je.

Kaže da je trenutno odbijeno skoro 11 tisuća propusnica za napuštanje prebivališta jer zahtjevi nisu bili opravdani. Dodaje da ih zanima koliko je među njima onih kojima je bila određena mjera samoizolacije.

“Ovo je prvi val. Nakon toga će biti lakše. Ja sam od prvog dana pozivao, posebno poslovne subjekte, pa i građane koji nemaju u planu putovati odmah u ponedjeljak da se to odgodi jer to je posao koji neće stati. E-propusnice će se izdavati sve dok za tim bude postojala potreba tako da nije nužno da je svi odmah prvi dan, odnosno u ponedjejak 6. travnja, dobiju. Ministarstvo uprave, zajedno sa svim akterima u ovom projektu je krenulo s izdavanjem kolektivnih zahtjeva kad su u pitanju velike firme. Ti zahtjevi su individualizirani, ali se mogu podnijeti koektivno”, poručio je Božinović.

Istaknuo je kako ima dovoljan broj policajaca, a pridružilo im se i oko 18.000 pripadnika Civilne zaštite. Božinović smatra kako se situacija odvija u skladu s okolnostima koje su nas zadesile. “Hrvatska se zasad dobro bori protiv koronavirusa, a to je zbog toga što je Hrvatska od prvog dana slušala struku koja o tome zna najviše”, izjavio je.

Na pitanje kada možemo očekivati popuštanje mjera samoizolacije i kako će to izgledati, kaže da će se sve odvijat postupno.

“Vjerojatno će ići korak po korak i krenut će u trenutku kada to bude dopustila epidemiološka situacija. Slušat će se savjeti epidemiologa. Kada su epidemije u pitanju, ključno je izravnati broj novooboljelih, odnosno da nema naglih skokova osobito u smislu eksponencijanog rasta. Kada počne padati taj broj, to još uvijek ne znači da je sve prošlo i da se možemo opustiti”, zaključio je Božinović za RTL.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
KAKO ĆE IZGLEDATI POVRATAK U NORMALAN ŽIVOT KAD SVE OVO PROĐE? Božinović objasnio prve korake: ‘Ovo je prvi val’, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program