HNK ZADAR “Dom Bernarde Albe” u petak na YouTubeu

Objavljeno: 15.4.2020. u 13:13
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

U petak, 17. travnja na YouTube kanalu HNK Zadar u 20 sati pogledajte uspješnicu HNK Zadar, Dom Bernarde Albe premijerno izvedenu 7. prosinca 2015. godine povodom 70. obljetnice HNK Zadar, koja je ujedno i svojevrstan podsjetnik na istoimenu predstavu iz 1974. u režiji Petra Šarčevića. Novo uprizorenje Dom Bernarde Albe režirao je i adaptirao Dražen Ferenčina te je predstava postigla izuzetno dobar prijem kod publike i kritike.

U predstavi Igraju: Jasna Ančić, Tihana Lazović, Žana Bumber, Helena Kalinić, Mia Zara Burčul, Anđela Ćurković Petković, Lucija Matković i Sanja Petrovski.

Dom Bernarde Albe, napisan 1936. godine, klasično je djelo o represiji i napetosti u obitelji bez muškaraca u sredini u kojoj su životi žena određeni strogim kulturnim i društvenim tabuima. U ovoj poznatoj drami središnje mjesto zauzima tema seksualne, emocionalne i egzistencijalne frustriranosti žena u seoskoj i patrijarhalnoj sredini koje,skrivene iza visokih kućnih zidova, beznadno dugo sputavaju svoje emocionalne prohtjeve.

Radnja predstave se događa u Andaluziji polovinom 19. stoljeća u vrijeme žalovanja. Žalovanje za preminulim suprugom u kući udovice Bernarde prema tradiciji traje osam godina, a za to vrijeme ona potpuno kontrolira svojih pet neudanih kćeri u dobi između 20 i 39 godina, zabranjujući im bilo kakve veze i odnose izvan kuće. U kući vlada ljubomora i nadmetanje između sestara, najvećim dijelom zbog najstarije sestre Angustias zaručene za Pepea el Romana, jedinog muškog lika oko kojeg se stvara cijeli dramski zaplet a koji se niti u jednome trenutku na pojavljuje na pozornici.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program