BLAGDAN CVJETNICE Blagoslovljene maslinove grančice pred crkvom u Arbanasima

Objavljeno: 05.4.2020. u 08:10
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Danas je blagdan Cvjetnice ili Nedjelja Muke Gospodnje, kršćanski blagdan koji se slavi u nedjelju prije Uskrsa. Cvjetnica je uvod u Veliki tjedan, Crkva se spominje Isusovog trijumfalnog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, opisanog u sva četiri Evanđelja, ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga. Svojim sadržajem započinje veliku temu Isusove muke smrti i uskrsnuća, takozvano “vazmeno otajstvo”.

Zbog epidemije, ove godine Cvjetnica prolazi bez tradicionalnog blagoslova maslinovih grančica.

No, u arbanaškoj crkvi Gospe Loretske imaju rješenje, te su poručili vjernicima:

“Za Cvjetnicu ćemo na jutarnjoj svetoj misi u 7:00 sati blagosloviti maslinove graničice koje će se nalaziti ispred crkve na stolovima. Vi možete kroz cijeli dan doći u crkvu na osobnu molitvu i uzeti si blagoslovljenu maslinovu grančicu ispred crkve te ponijeti svojim domovima.”

Kroz Veliki tjedan, dodaju, crkva će također biti cijeli dan otvorena za osobnu molitvu.

“Složit ćemo u crkvi ‘Božji grob’ na Veliki četvrtak, tako da možete doći i pomoliti se. Ispred oltara će biti položen i križ, ali vas molimo, nemojte ga ljubiti.

Na Veliku subotu, svećenici će sami imati obred vazmenoga bdijenja i blagoslov uskrsne svijeće. Ako se stanje sa korona virusom popravi i vlasti nam dozvole okupljanje vjernika, moći ćete biti prisutni. Ako ne, na Uskrs možete sami doći kroz dan u crkvu na osobnu molitvu. Jelo si možete kod kuće blagosloviti sami. Pomoliti se, prekrižite i blagoslovite jelo. Možete ga poškropiti i blagoslovljenom vodom koju sigurno svaka obitelj kod kuće ima.

Ostanimo odgovorni i budimo u svojim domovima izbjegavajući socijalni kontakt da ne širimo zarazu”, poruka je iz Arbanasa.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 2.4/5 (9 votes cast)
BLAGDAN CVJETNICE Blagoslovljene maslinove grančice pred crkvom u Arbanasima, 2.4 out of 5 based on 9 ratings

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program