U PONEDJELJAK IZVANREDNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA Oslobađanjem od plaćanja zakupnina, Grad želi pomoći obrtnicima i gospodarskim subjektima

Objavljeno: 27.3.2020. u 17:21
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

25. izvanredna sjednica Gradskog vijeća Grada Zadra održat će se u ponedjeljak, 30. ožujka 2020. u 11:00 sati elektronskim putem, obavijestili su danas poslijepodne iz Grada Zadra.

Vijećnici će raspravu voditi putem e-maila, bez dolaska u gradsku upravu, a na isti način će se odraditi i glasovanje.

Na Dnevnom redu samo su dvije točke:

1. Prijedlog Odluke o privremenom oslobađanju od plaćanja zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada Zadra

2. Prijedlog Odluke o privremenom oslobađanju plaćanja zakupa javnih površina zakupcima za postavu ugostiteljskih stolova i sjedalica ispred ugostiteljskih objekata, štandova za ljetnu prodaju i naprava za prezentaciju brodskih izleta.

“Obzirom da je Odlukom Stožera civilne zaštite Zadarske županije obustavljen rad ugostiteljskih objekata očito je kako u narednom, za sada nemoguće točno utvrditi kolikom razdoblju, ugostitelji neće biti u mogućnosti ostvarivati prihode, čime je životno ugrožena egzistencija kako vlasnika objekata i njihovih obitelji tako i njihovih djelatnika, potrebno je pronaći način kako istima koliko toliko olakšati naredno razdoblje”, stoji u materijalima za sjednicu, te se dodaje:

“Osim razdoblja trajanja pandemije virusa COVID-19 prema već sada napravljenim procjenama ova pojava odrazit će se i na turističku sezonu što konkretno znači kako se ne radi o kratkom prijelaznom period. Osim prednje citiranom Odlukom, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je cijeli niz Odluka kojima se obustavlja rad većine objektata različitih namjena i pružatelja različitih usluga (trgovina, teretane, dječja igrališta i dr.), osim prehrambenih trgovina, ljekarni i sl., a koje objekte iz nužne potrebe i svakodnevnog održavanja života, nije moguće zatvoriti.”

Zbog svega navedenog, vijećnicima će biti predloženo da se zakupnici u poslovnim prostorima u vlasništvu Grada Zadra koji obavljaju djelatnosti koje su odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i odlukama Stožera civilne zaštite Grada Zadra i Zadarske županije zabranjene, privremeno oslobode od plaćanja zakupnine za razdoblje od 16. ožujka 2020. godine pa do opoziva Stožera civilne zaštite RH.

“Cilj ove ekonomske mjere je prije svega opstanak obrtnika i trgovačkih društava odnosno gospodarskih subjekata koji su zakupci u poslovnim prostorima Grada Zadra, ali ovakva mjera ima i svoj socijalni efekt, a to je očuvanje radnih mjesta odnosno da po završetku ovog izvanrednog stanja, opstanu poslodavci te da se zaposlenici imaju gdje vratiti”, stoji u pojašnjenju.

Zakupci javnih površina za postavu ugostiteljskih stolova i sjedalica ispred ugostiteljskih objekata koji imaju zaključene ugovore o zakupu za razdoblje:

- od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine, privremeno će se osloboditi od plaćanja zakupa za razdoblje od 17. ožujka 2020. godine do opoziva privremenihmjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Stožera civilne zaštite Zadarske županije

- od 1. travnja do 31. listopada 2020. godine, privremeno će se osloboditi od plaćanja zakupa za razdoblje od 1. travnja 2020. godine do opoziva privremenih mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Stožera civilne zaštite Zadarske županije.

Zakupci javnih površina za postavu:

- štandova za ljetnu prodaju (suvenira, razglednica, eteričnih ulja i ručnih radova) koji zaključuju ugovore o zakupu za razdoblje od 1. travnja do 31. listopada 2020. Godine i

- naprava za prezentaciju brodskih izleta, koji zaključuju ugovore o zakupu za razdoblje od 1. travnja do 27. listopada 2020 godine, privremeno će se osloboditi od plaćanja zakupa za razdoblje od 1. travnja 2020. godine do opoziva privremenih mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Stožera civilne zaštite Zadarske županije.

Privremeno će se osloboditi od plaćanja zakupa i svi ostali zakupci javnih površina na koje se odnose mjere donesene odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Stožera civilne zaštite Zadarske županije.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

1 komentar za “U PONEDJELJAK IZVANREDNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA Oslobađanjem od plaćanja zakupnina, Grad želi pomoći obrtnicima i gospodarskim subjektima”

  1. A di su privatni najmodavci obrtnicima, di s njima?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (2 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program