Connect with us

Zadar

SV. FILIP I JAKOV: Na vrijeme poduzete sve mjere predostrožnosti zbog koronavirusa

Objavljeno

-

Temeljem službenih informacija i donesenih odluka od strane Vlade Republike Hrvatske te Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Općina Sv. Filip i Jakov odmah je krenula u poduzimanje potrebnih mjera predostrožnosti zbog situacije u vezi virusa Covid – 19, piše BnM portal.

Tako su već prošli ponedjeljak 16.03. načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić te načelnica stožera civilne zaštite Općine Sv. Filip i Jakov Renata Batur donijeli odluku o aktivaciji stožera civilne zaštite Općine Sv. Filip i Jakov. Za područje Općine Sv. Filip i Jakov tako se odmah formirala upravljačka skupina na čelu sa zapovjednikom DVD-a Sv.Filip i Jakov Stipom Baturom i zamjenikom Damirom Majicom, koji su dalje formirali 2 postrojbe sa voditeljima Šimom Brzićem i Ivanom Kadijom.

Isto tako, u funkciju je stavljen i prostor stare općine gdje su uskladištene prehrambene namirnice, te se odmah počelo s pakiranjem paketa s djelatnicama koje su u programu “Zaželi“. Tako su tijekom dva dana podijeljeni paketi svim starijim osobama koje nisu u mogućnosti sami to uraditi, a odmah se naručila još dodatna količina artikala.

Također je na vrijeme nabavljena i potrebna oprema poput maski, zaštitnih rukavica, odijela, te velike količine dezinfekcijskih sredstava, a za skladištenje opreme uređen je i prostor.

“Pratimo odluke civilnog stožera Zadarske županije, napravili smo smjenski rad postrojbi koje su u obilasku cijelog područja Općine Sv.Filip i Jakov, pa smo tako zatvorili sva dječja igrališta na području općine. Istodobno, pratimo i rad trgovina, sve odluke i naputke stavljamo na oglasne ploče na cijelom području općine, a redovno pratimo i kretanje stanovništva, da se mještani ne bi okupljali“, rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

Pomoć, informacije i mjere predostrožnosti

Nakon potresa u Zagrebu veliki broj turista i vikendaša koji na području općine Sv.Filip i Jakov imaju svoje vikendice i stanove dolazi u navedene objekte, tako da Općina Sv. Filip i Jakov stoji i na usluzi svima onima kojima je potrebna bilo koja vrsta pomoći ili informacija, ali upozoravaju i na određene mjere predostrožnosti.

“Turistička zajednica uvela je dežurni broj telefona gdje se svi zainteresirani mogu javiti za pomoć ili informaciju (0996048553, Ana Barbaroša). Također, svi se moraju prijaviti u program e-visitor, pratiti odluke i mjere civilnog stožera i biti u izolaciji 14 dana, inače će biti sankcionirani. Naša civilna postrojba je u obilasku zajedno sa policijom, a ako im bilo što treba iz trgovine mogu se javiti na broj 0911675503 ili 0992751823“, rekla je Renata Batur, načelnik Stožera civilne zaštite Općine Sv.Filip i Jakov

Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u državi

Najnovija vijest je i da je danas Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u državi, s obzirom da postoji znatno povećani rizik od prijenosa bolesti covid -19. Stožeri civilne zaštite i ravnateljstvo policije dužni su osigurati provedbu i nadzor provođenja mjere, a ova odluka stupa na snagu od 23.03.2020 godine.

Općina Sv. Filip i Jakov odmah je krenula s provođenjem donesene odluke pa tako već od sutra 24.03. od 10,00 sati u prostorijama Općine, Stožer civilne zaštite općine Sv.Filip i Jakov izdaje propusnicu za ulazak i izlazak s područja prebivališta ili stalnog boravišta. Zabrana iz ove Odluke ne odnosi se na: promet i kretanje nužno za opskrbu navedenih područja, dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za: pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe, izvješćivanje javnosti, stanovnika koji zahtjevaju hitnu medicinsku skrb,iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci i starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština, putovanja na posao i s posla, ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće i žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19.

Samoizolacija i disciplina

Kao iz svih ostalih stožera civilne zaštite i iz Općine Sv. Filip i Jakov smatraju da je u ovome trenutku od velike važnosti samoizolacija i disciplina. Apelira se na sve građane da se odgovorno ponašaju i provode mjere samozaštite te se pridržavaju svih dosad donesenih uputa i preporuka. Odgovornost se može pokazati na način da se ne šire dezinformacije, kontinuirano se educira te se vodi briga o higijenskim navikama. Jednostavnim navikama poput redovitog pranja ruku, izbjegavanja rukovanja, izbjegavanja gužvi, pridržavanjem mjera samoizolacije ukoliko su propisane i boravak kod kuće u slučaju bolesti možemo pridonijeti smanjenju širenja koronavirusa.

Na raspolaganju Stožer civilne zaštite Općine Sv. Filip i Jakov

U sklopu općih i nacionalnih mjera predostrožnosti u borbi protiv koronavirusa svim stanovnicima 24 sata dnevno je i na raspolaganju Stožer civilne zaštite Općine Sv. Filip i Jakov. Predsjednica Stožera je vijećnica Renata Batur, djelatnica općinske Turističke zajednice, dok je zamjenica Josipa Mrkić, zamjenica načelnika. Članovi Stožera još su: Stjepan Batur, Kristijan Maešić, Valenin Rukavina, Nikolina Pedisić, Franka Troskot, Miroslav Andrić, Damir Majica, Ante Grbin, Gordana Kurtov, Barbara Čirjak, Mirjana Zalović i Tihomir Crnogorac.

Imenovani su i povjerenici i zamjenici povjerenika civilne zaštite Općine Sv. Filip i Jakov. Povjerenik civilne zaštite i njegov zamjenik sudjeluju u pripremanju građana za osobnu i uzajamnu zaštitu te usklađuju provođenje mjera osobne i uzajamne zaštite, daju obavijesti građanima o pravodobnom poduzimanju mjera civilne zaštite te javne mobilizacije radi sudjelovanja u sustavu civilne zaštite, sudjeluju u organiziranju i provođenju evakuacije, sklapanja, zbrinjavanja i drugih mjera civilne zaštite, organiziraju zaštitu i spašavanje pripadnika ranjivih skupina, provjeravajupostavljanje obavijesti o znakovima za uzbunjivanje u stambenim zgradama na području svoje nadležnosti i o propustima obavješćuju inspekciju civilne zaštite.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Grad

JOŠ PET DANA! / Sedmo izdanje Street Food Festivala: Kulinarski i glazbeni spektakl na Puntamici

Objavljeno

-

By

Zadarski Street Food Festival ponovno oduševljava posjetitelje kombinacijom vrhunske hrane i živih izvedbi domaćih glazbenih zvijezda

Najpoznatiji gastronomski i glazbeni događaj u Zadru – Street Food Festival –  vraća se po sedmi put na omiljeno mjesto okupljanja ljubitelja dobre hrane i glazbe – na Puntamiku! Od 26. travnja do 5. svibnja ova će destinacija postati vaše omiljeno odredište.

Ovaj festival postao je nezaobilazna destinacija za sve posjetitelje, bilo domaće i strane, koji žele uživati u jedinstvenom spoju okusa i ritmova uz predivan pogled na more.

Street Food Festival poznat je po svojoj raznovrsnoj ponudi hrane koja seže od tradicionalnih lokalnih specijaliteta do egzotičnih internacionalnih delicija koju s entuzijazmom spremaju najbolji zadarski ugostitelji. Posjetitelji će u čak deset dana imati priliku kušati sve – od sočnih burgera i tacosa do egzotičnih azijskih jela i slatkih poslastica, dok će se istovremeno zabavljati uz izvrsnu glazbu domaćih izvođača.

Na najljepšu pozornici u Dalmaciji stiže Sandi Cenov, genijalna ekipa iz TBF-a,  Petar Dragojević i energična Indira!

Atmosfera na festivalu bit će nezaboravna, kao i uvijek, uz odlične nastupe koji će posjetitelje držati na nogama do kasno u noć.

Sedmo izdanje Street Food Festivala na Puntamici očekuje se kao najveće do sada, s više izlagača hrane i još raznovrsnijim glazbenim programom

Organizatori pozivaju sve ljubitelje dobre hrane, odlične glazbe i vrhunske zabave da se pridruže ovoj gastronomsko-glazbenoj manifestaciji i stvore nezaboravne uspomene u prekrasnom ambijentu uz more.

Vidimo se od 26. travnja sve do 5. svibnja.

Street food festival otvoren je svakim radim danom od 16 do 24 sata, dok vikendom te 01.05. već možete uživati  u finoj spizi i osvježavajućim pićima od  12 do 24 sata.

Sve informacije potražite na www.zadarfoodfestival.com

 
Nastavi čitati

Grad

”Plavi kaftan” i ”Priscilla” u Kino Zoni

Objavljeno

-

By

Ovog četvrtka u Kino Zoni vas ponovno očekuje dvostruki program i svi oni koji to nisu ranije stigli, imat će tako priliku pogledati na Canneskom festivalu nagradom ovjenčan ”Plavi kaftan”, a zatim je na rasporedu kinoteke i premijera biografske glazbene drame Sofije Coppole ”Priscilla” koja prati ljubavni odnos naslovne protagonistice i kralja R’N’R’-a, Elvisa Presleya!

Halim i Mina vode trgovinu tradicionalnih kaftana u jednoj od najstarijih medina u Maroku. Da bi mogli držati korak sa zahtjevima izbirljivih kupaca, angažiraju Youssefa. Talentirani šegrt pokazuje zavidnu predanost u učenju umijeća vezenja i krojenja kojima ga podučava Halim, a Mina polako uviđa koliko je njezin suprug dirnut mladićevom prisutnošću…

Na svjetskoj premijeri filma održanoj na festivalu u Cannesu gdje je u konačnici osvojio spomenutu nagradu FIPRESCI, film ”Plavi kaftan” nakon projekcije dobio je ovacije publike u trajanju od čak petnaest minuta, a sve što je tom prilikom redateljica Touzani uspjela reći bilo je da je ovo film o ljubavi. Kao i njezin prethodni uradak “Adam” i ”Plavi kaftan” također je humanistička priča u kojoj se glavni likovi nalaze u suprotnosti s okolinom u kojoj žive. Niti jedan od tih filmova nisu tragedije, već su priče o toplini i ljubavi u drugačijoj formi koje će gledatelja ostaviti spremnog za povjerovati u najbolje dijelove ljudske prirode.

U filmu su glavne uloge ostvarili Lubna Azabal, Saleh Bakri te Ayoub Missoui kojemu je ovo ujedno bio i prvi glumački nastup. Sve troje su prema mišljenju kritičara odradili senzacionalan posao uz mirnu, suptilnu i sigurnu redateljsku ruku Maryam Touzani te stvorili nezaboravnu priču koja govori o različitim vrstama ljubavi, a jednu takvu ćete imati priliku pogledati i u biografskoj glazbenoj drami ”Priscilla”. 

Kad tinejdžerica Priscilla Beaulieu upozna Elvisa Presleyja na jednoj zabavi čovjek koji je već u tom trenutku najveća moguća rock’n’roll superzvijezda u privatnim trenucima potpuno neočekivano postaje netko drugi: zaljubljen, saveznik u usamljenosti i ranjiv najbolji prijatelj…

U ovom duboko dirljivom i zanosno detaljnom portretu o ljubavi, fantaziji i slavi scenaristica i redateljica Sofia Coppola nam kroz Priscilline oči predstavlja do danas neviđenu stranu velikog američkog glazbenog mita, odnos Elvisa i Priscille te njihov turbulentan brak, od njemačke vojne baze do Gracelanda, njegovog imanja iz snova.

Naslovnu ulogu impresivno tumači Caillee Spaeny koja je za svoj nastup nagrađena nagradom za najbolju glumicu na festivalu u Veneciji i nominacijom za Zlatni Globus, dok ostatak glumačke ekipe čine još i: Jacob Elordi, Ari Cohen, Dagmara Dominczyk i Tim Post.

”Plavi kaftan” je na rasporedu u četvrtak 18. travnja s početkom od 18 h, dok nas od 20h očekuje ”Priscilla”. Projekcije se održavaju u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaznice po cijeni od 4 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije projekcije.

*Ulaznice se mogu i rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade “Kultura nova”, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.

 
Nastavi čitati

Grad

Plamen Sportskih igara mladih dolazi u Zadar

Objavljeno

-

By

Sportski tereni Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje u četvrtak, 18. travnja  u 12.30 sati domaćin je Telemach Dana sporta u organizaciji Plazma Sportskih igara mladih. Na sportsko-edukativnom danu djeca će se imati priliku natjecati u graničaru i atletici. Najbolje ekipe i najbrži trkači izborit će plasman na državnu završnicu koja će se održati krajem srpnja u Rijeci. Djeca koja izbore plasman na državnu završnicu tri dana će se besplatno kupati, igrati i družiti s vršnjacima iz cijele Hrvatske.

Plazma Sporske igre mladih potiču na toleranciju, inkluziju, fair play, ali i korektno navijanje, tako da od ove godine posebna nagrada dodijelit će se i najboljoj navijačkoj ekipi.

Plazma Sportske igre mladih pružaju priliku djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da od siječnja do rujna besplatno sudjeluju u vrhunsko organiziranim natjecanjima u 10 sportova. Otvorene su prijave za sve sportske discipline: Tommy turnir u malom nogometu, Coca-Cola Cup u nogometu, HEP rukometni turnir, Kinder turnir u uličnoj košarci, odbojci na pijesku, MIS turnir u odbojci, Fide turnir u šahu, stolnom tenisu, PAKET24 Cup u tenisu. Pravo sudjelovanja imaju svi pojedinci i sve slobodno formirane ekipe, ljubitelji zdravog načina života i druženja, a ne samo djeca koja se aktivno bave sportom. Prijave su besplatne i otvorene na web stranici igremladih.com.

Plazma Sportske igre mladih najveća su sportsko amaterska manifestacija u Europi, a ove godine samo u Hrvatskoj okupit će više od 110.000 djece i mladih. 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu