Šef HZJZ-a kaže da je Hrvatska u fazi ravne crte, objasnio što to znači

Objavljeno: 24.3.2020. u 08:08
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u Dnevniku Nove TV govorio je o aktualnoj situaciji s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj. Kazao je da je Hrvatska trenutačno u fazi ravne krivulje.

“Mislim da smo dobro pripremljeni i da je još sve pod kontrolom. To što je ušlo nešto zaraženih iz inozemstva, mi smo uglavnom epidemiološki pokrili i detektirali te slučajeve i pronašli kontakte koje pratimo”, rekao je Capak.

Dodao je da je Hrvatska trenutačno u fazi ravne crte. ”A hoće li krenuti opet uzlazno ili će se početi spuštati ili će ostati ravna crta, to u ovom trenutku ne znamo. Nadamo se će ostati ova ravna krivulja i da će nakon nekog vremena početi broj padati”, kaže Krunoslav Capak.

Dosad je u Hrvatskoj ozdravilo pet pacijenata, a Capak kaže da se oboljele zadržava u bolnici dok ne dobiju dva negativna testa u 48 sati. ”Mi nismo sigurni da su pozitivni pacijenti zarazni jer test detektira genom virusa, a ne infektivnu česticu. Iz mjera predostrožnosti zadržavamo ih u bolnici do te dvostruke negativnosti”, objasnio je ravnatelj HZJZ-a.

Na pitanje koliko bi pacijenata mogao podnijeti naš zdravstveni sustav, Capak kaže da je tu svaka brojka nezahvalna. ”Nitko ne zna koliko će to biti. Mi smo nekako mislili da je najgori scenarij talijanski i prema njemu smo izračunali da bi to bilo oko 4000 oboljelih i oko 400 teških slučajeva”, rekao je Capak.

Nove preporuke zaštite Nacionalni stožer civilne zaštite izdao je i u ponedjeljak, a naglasili su i kako se građani mogu zaštiti u vlastitoj kući. ”Ako imaju u kući osobu koja je u samoizolaciji treba maksimalno izbjegavati kontakt. Isto tako, ako je i u kući i starija osoba ili kronični bolesnik, treba je opskrbiti”, kaže Capak.

Istaknuo je da bi se zaštite maske trebalo mijenjati svakih nekoliko sati. ”Ona je zaštita ako osoba ima simptome. Više štiti osobu koja je bolesna i koja ima simptome nego što štiti zdravu osobu”, govori Krunoslav Capak.

Dodao je da pamučne maske ne mogu pomoći u obrani od zaraze. ”To je psihološki”, zaključio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program