OD KORONAVIRUSA 382 OBOLJELIH, IZLIJEČENO NJIH 16 Prosječna dob oboljelih je 49 godina; 56% su muškarci, 44% žene

Objavljeno: 24.3.2020. u 17:09
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Iz Nacionalnog stožera potvrđeno je da su dosad u Hrvatskoj 382 osobe zaražene koronavirusom. To je povećanje od 21 osobe u odnosu na jutrašnje stanje. Dobra je vijest da je izliječeno 16 ljudi.

U RH od 9 sati novooboljelih od koronavirusa je 21, ukupno 382, rečeno je na konferenciji Stožera civilne zaštite. Broj testiranih je 3159, broj ozdravljenih je 16, otpušteno ih je 14 iz bolnice u Zagrebu te po jedan iz Rijeke i Varaždina, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. “Naše mjere djeluju poput antibiotika i bazirane su na preporukama struke. Ja im vjerujem i preporučam svima vama da vjerujete struci”, dodao je.

Iz Nacionalnog stožera jutros u 9 sati potvrđeno je da je dosad u Hrvatskoj 361 osoba zaražena koronavirusom. Na respiratoru je jedna osoba više, odnosno njih šest. Obavljeno je 3.013 testova, a izliječeno petero ljudi. Efekt uvedenih mjera za obranu od koronavirusa, vjeruju u Stožeru, bit će vidljiv za 5 do 6 dana.

Od jučer u 16 sati 46 osoba više je zaraženo. Najteže oboljeli su u Klinici za infektivne bolesti. Na respiratoru je ukupno šest osoba. Većina ih je srednje životne dobi, kazala je dr. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. Riječ je o populaciji koja je prva oboljela, a zarazili su se na putovanjima, primjerice tijekom boravka na skijanju.

- Mogu reći da je dodatno došlo do pogoršanja kliničkog stanja kod jednog bolesnika tako da u ovom trenutku imamo 6 na mehaničkoj ventilaciji s tim da je njihovo stanje i nadalje stabilno i ukazuje na određenu mogućnost oporavka, kazala je Markotić.

Dodala je i da imaju izvrstan tim intenzivista, infektologa koji su brojne ljude u brojnim teškim situacijama izvukli i spasili.

- Svi se iskreno nadamo da ćemo i ovih šest, ali i sve one koji nažalost ubuduće budu završili na respiratoru uspjeti spasiti ih i pomoći im, dodala je.

- U dobnoj skupini od 60 do 70 godina imamo 12,7 oboljelih, odnosno od 70- 80 godina 6,1 oboljelih. To su dobri rezultati, međutim možemo i moramo bolje, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš, koji je izvijestio o 46 novo oboljelih ze ukupno 39 bolesnika koji su hospitalizirani.

Prosječna dob oboljelih je 49 godina. 56% su muškarci, 44% žene.

Ministar Davor Božinović upozorio je na novi momenat – snijeg. “Snijeg je pao, ali nije vrijeme za snježne radosti”, poručio je roditeljima.

Iz Stožera su poslodavce pozvali da organiziraju posao s minimalnim brojem ljudi. Propusnice za sve one koji su isključeni iz zabrane napuštanja mjesta prebivališta – sudionike u opskrbi, zaposlene u bitnim službama, novinare, građane – koji putuju na posao i žurne službe – izdavat će se na rok od sedam dana. Dozvole se trebaju zatražiti od Stožera civilne zaštite i to preko elektroničke pošte. Treba navesti osobne podatke i razlog.

U kupnju samo po nužno, poručio je ministar, zamolivši za prestanak bilo kakvih akcija u smislu reklama za primjerice televizore.

- Molim pogotovo veća prodajna mjesta, supermarkete, a to molim i medije da se prestane s reklamiranjem nekakvih akcija koje nemaju veze s osnovnim potrebama kada je u pitanju prehrana, kada su u pitanju higijenske potrepštine. Ovo nije vrijeme kada se treba reklamirati jeftiniji televizor ili ne znam što, rekao je.

Odgovornim ponašanjem i pridržavanjem mjera svi pomažemo. Osobe koje su zdrave, ističu u stožeru, ne moraju nositi maske.

- Ovo što se traži od ljudi da nose maske prilikom ulaska u trgovinu, to nema smisla kod zdravih ljudi. Kod onih koji imaju neke simptome, bez obzira je li to obična prehlada, kihanje, kašljanje, dobro je da nose masku jer na taj način neće prenijeti niti prehladu niti nikakvu drugu respiratornu bolest, kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Najviše je oboljelih u Zagrebu i Istri. Županije koje još nemaju zaraženih su Vukovarsko-srijemska, Požeško-slavonska i Virovitičko-podravska.

Opskrba, odnosno teretni promet funkcinora vrlo dobro, u Europi vjerojatno nema bolje organizacije od naše, kazao je.

Od 3 tisuće prijava, policija je utvrdila gotovo 1000 kršenje mjera samoizolacije. Od noćas su uspostavljeni policijski punktovi na izlaznim dijelovima Zagreba. Marko Rašić, načelnik Policijske Uprave zagrebačke kaže kako su noćas zatekli osobu koja je kršila samoizolaciju, nalazio se s još tri osobe u automobilu.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program