Nastavnici više ne moraju u škole: Bit će nastava na daljinu

Objavljeno: 19.3.2020. u 11:46
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Sjednica Vlade održala se u Nacionalnoj i sveučilištnoj knjižnici. Tamo će sjednice, rekao je premijer Andrej Plenković, biti do daljnjeg, a moguće su i video konferencije

Zbog epidemije korona virusa, a u skladu s preporukama stručnjaka o distanciranju jedni od drugih, Vlada je u četvrtak sjednicu održala u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, obzirom da tamo ima više mjesta kako bi se ministri razmaknuli.

Tamo će sjednice, rekao je premijer Andrej Plenković, biti do daljnjeg, a moguće su i video sjednice.

A nakon što su jučer donijeli strože mjere i pozatvarali sve one uslužne djelatnosti koje nisu neophodne, Plenković je naglasio kako je to zato što je situacija itekako ozbiljna.

- Odgovornost i ozbiljnost svakog pojednica u ovim okolnostima je izrazito važna – rekao je.

A od jutrošnje konferencije Stožera, broj zaraženih porastao je za dva, objavili su premijer i ministar zdravstva Vili Beroš, pa ih ukupno imamo 102.

Što se tiče mjera zabrane javnih okupljanja, zatvaranja trgovačkih centara, ugostiteljskih objekata, kina, kazališta, svega onoga što nije neophodno, a koja će vrijediti idućih 30 dana, iz toga su izuzeti hoteli. Premijer je istaknuo da oni ostaju raditi.

- Apeliram na obitelji starijih osoba da naprave maksimalne iskorake, a njih na maksimalnu suzdržanost i pridržavanje ovih mjera. Ostanite kući, ne dovodite sebe u rizik – apelirao je premijer dodavši kako se Hrvatska nikad s ovakvom krizom nije suočila.

- Mjere koje su poduzete jučer su strože čak od najtežih vremena u Domovinskom ratu. Dodatno ću se obratiti večeras putem televizije – rekao je.

Zahvalio je radnicima u prodavanicama, vozačima kamiona te zdravstvenim djelatnicima.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako zabrinjava dnevni porast zaraženih u Italiji, Njemačkoj, Španolskoj te Francuskoj te je podsjetio na sve poduzete mjere u Hrvatskoj do sada.

- Zdravstveni sustav je spreman odgovoriti na svaki scenarij. Za primarni respiKamp za zbrinjavanje pacijenataratorno-intenzivistički centar za zbrinjavanje najtežih bolesnika oboljelih određena je KB Dubrava, dok će sekundarni centri služiti za zbrinjavanje srednje teških bolesnika – rekao je.

Pripremne radnje za uspostavu respiratorno-intenzivističkog centra u KB Dubrava već su počele, izvijestio je ministar, dodavši kako će tamo biti zbrinuti najteži bolesnici oboljeli isključivo koronavirusom, a kojima će biti potrebna terapija kisikom, odnosno respiratorom. Predviđa se 300 kreveta.

- Uspostava je planirana na način da se dio kapaciteta bolnice, a to su objekt A, aneks, objekt B te podrum glavne zgrade žurno osposobe za prihvat bolesnika. Navedeno iziskuje manje infrastrukturne radove koji su započeti, mobilizaciju osoblja iz drugih ustanova te nabavu medicinske opreme. Glavna zgrada, objekt C, do daljnjeg je rezervna opcija u slučaju eskalacije – rekao je.

A ministarstvu zdravstva pomoći će i ministarstvo obrane. Hrvatska vojska postavit će samoodrživi ekspedicijski kamp za zbrinjavanje pacijenata i potrebnih kapaciteta šatora tipa Alaska na području KB Dubrava.

- Slični primarni centri uspostavit će se u Rijeci, Splitu, Osijeku sukladno daljnjem razvoju epidemioogije, pripremne radnje su završene – rekao je Beroš.

Ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako Hrvatska vojska s radovima počinje odmah.

- Radit ćemo u tri smjene i sve će biti podignuto za dva dana – rekao je ministar Krstičević.

Vlada je na sjednici donijela odluku o organizaciji rada državne uprave za vrijeme trajanja epidemije, pa će djelatnici državne uprave raditi u dvije skupine, koje će neovisno jedna o drugoj osigurati kontinuirano obavljanje poslova. Skupine nužnog osoblja izmjenjivat će se svaka dva tjedna, a radni prostor će se između dvije smjene dezinficirati. Državni službenici i namještenici koji neće obavljati posao na radnom mjestu kao nužno osoblje obvezni su rad obavljati kod kuće radnim danom u propisano radno vrijeme na način i pod uvjetima koje utvrdi čelnik tijela odlukom.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je novu odluku, a to je da će nastavnici i odgojitelji raditi od doma obzirom na promijenjene okolnosti.

- Ravnatelji osnovnih škola i predškolskih ustanova dužni su osigurati prihvat djece čija oba roditelja rade i ne postoji druga mogućnost zbrinjavanja djece – istaknula je.

Vlada je donijela odluku o izradi digitalne platforme u svrhu javnog interesa u području javnog zdravlja, praćenja i suzbijanja zaraznih bolesti.

- Izradom digitalne platforme omogućit će se nadležnim tijelima kvalitetnija identifikacija, trijaža i praćenje osoba s izraženim simptomima zaraznih bolesti te osoba kod kojih simptomi još nisu izraženi, a bili su izloženi riziku zaraze – stoji u odluci.

Kreirat će se baza podataka pod nazivom “Centralni repozitorij podataka” koja će služiti za prikupljanje, integriranje i razmjenu podataka prikupljenih od strane nadležnih tijela/institucija te njihovu naprednu analitiku. Potom će se razviti web aplikacija koja će nadležnim tijelima/institucijama omogućiti unos, uvid, kontrolu, ažuriranje i dopunu podataka, otvoriti i omogućiti odgovarajuće komunikacijske kanale između nadležnih tijela/institucija te razviti mobilna aplikacija (iOS + Android) koja će građanima omogućiti praćenje osobnog zdravstvenog stanja, komunikaciju s pružateljima zdravstvene zaštite i nadležnim tijelima/institucijama te druge funkcionalnosti.

Izgradnju digitalne platforme provest će Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT d.o.o.)

Vlada je na sjednici prihvatila izvješće GRECO-a (Skupina država protiv korupcije), a kako je istaknuo ministar pravosuđa dobili smo 17 preporuka koje se trebaju primijeniti u praksi i o poduzetim mjerama ih izvjestiti do lipnja iduće godine.

- Bila je posjeta eksperata Hrvatskoj tijekom koje su analizirali naš normativni okvir borbe protiv korupcije. I naš nomativni okvir je ocijenjen dobro na temelju Zakona o pravu na pristup informacija, Zakona o sprječavanju sukoba interesa i Zakona o zaštiti zviždača. Ima dosta preporuka za nadogradnju raznih etičkih kodeksa, Hrvatska će naravno to napravti, kao i za jačanje eduakcije službenika kako ne bi privatni inetersi prevagnuli nad javnim – istaknuo je.

Premijer Plenković istaknuo je kako je Hrvatska i sama predložila neke mjere.

- Primjerice podnošenje imovinskog izvješća dužnosnika svake godine, kao i ukidanje imuniteta članovima vlade za koruptivna kaznena djela. Trenutno postoji imunitet za kaznena djela do pet godina, a mi idemo korak dalje i naši stručnjaci su napravili balansirano izvješće kako bi pridonijeli borbi protiv korupcije i prevenciji s kojom se sva društva suočavaju, a koje moramo naglašavati kao neprihvatljive – istaknuo je.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

3 komentara za “Nastavnici više ne moraju u škole: Bit će nastava na daljinu”

 1. Ionako su za vraga

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
 2. Neka slažem sa vama ali ostajem pri svome
  Svi su preko partije došli u škole i ima ih sumnjivih diploma a o ponašanju nećemo
  Za vraga bili i bit će

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 2.3/5 (3 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program