MATICA HRVATSKA: Predstavljanje knjige “Ime, život i avanture ‘Anonimnog osvajača’ Vinka Paletina iz Korčule”

Objavljeno: 10.3.2020. u 11:13
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Ogranak Matice hrvatske u Zadru, u četvrtak 12. ožujka, u svojoj dvorani, s početkom u 18 h, prikazuje knjigu Isacio Pérez Fernández: IME, ŽIVOT I AVANTURE „ANONIMNOG OSVAJAČA“ VINKA PALETINA IZ KORČULE, prevela Tuga Tarle, prof.

O knjizi će govoriti: prof. emeritus dr. Mijo Korade, dr. sc. Damir Zorić te Tuga Tarle, prof.

Proučavajući život španjolskoga dominikanca, filozofa, povjesničara i reformatora Bartoloméa de las Casasa (oko 1484. ‒ 1566.) na američkome tlu, u Novoj Španjolskoj, autor ove knjige došao je do novih spoznaja o autorstvu čuvene, ali i pet stoljeća anonimne knjižice Izvješće o Novoj Španjolskoj. Prema Pérezovim proučavanjima i kritičkim iščitavanjima izvornih tekstova, spomenuto djelo koje, među prvim europskim pisanim svjedočanstvima o Novome svijetu, donosi detaljne opise novootkrivenih prostora, njihovih žitelja i običaja ‒ napisao je Vinko Paletin iz Korčule (1508. ‒ oko 1575.), avanturist, osvajač na Yucatánu, dominikanski fratar u Meksiku, pisac, kartograf, prevoditelj i izumitelj.

Zahvaljujući Pérezovu otkriću, nastala je ova knjiga na čijim je stranicama osim autorove studije o Paletinu otisnut i prijevod Paletinova Izvješća o Novoj Španjolskoj, knjižice koja vrvi informacijama »o različitim i gotovo nevjerojatnim stvarima«.

Pérezova studija ispunjena zagonetkama i pitanjima, živim i slikovitim prizorima, na jednostavan, a ponegdje i duhovit način, približava čitatelju posve nesvakidašnju povijesno-biografsku tematiku ispunjenu bezbrojnim Paletinovim životnim obratima i iskustvima.

Knjigu je prema rukopisu iz Pérezove ostavštine za tisak priredila, prevela i uvodnom studijom popratila Tuga Tarle, profesionalna diplomatkinja, promotorica hrvatske kulture svijetu (Čile, Španjolska, Australija, Slovačka), društveno angažirana publicistkinja i književnica. Knjigu je objavila Matica hrvatska.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program