Marić o otkazima u državnom sektoru: “Sve je opcija”

Objavljeno: 25.3.2020. u 08:12
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Zdravko Marić gostovao je u RTL Direktu gdje je govorio o gospodarskim mjerama kojima bi se ublažio efekt krize zbog pandemije koronavirusa.

“Za sada je važno da poduzetnici i poslovni subjekti nisu u obvezi plaćanja doprinosa. Nitko ne zna koje su posljedice ove krize. Bit će i druge mjere”, poručio je na početku Marić odgovarajući na pitanje zašto nije došlo do stopostotnog oslobađanja poreza za sve.

Na pitanje zašto zaziru od mjere oprosta Marić kaže:

“Ne zazirem. Država će pomoći. Javne financije su za izvanredne okolnosti, sve čime raspolažemo ćemo koristiti”, poručio je ministar.

“Što se tiče ovih odgoda, poduzetnicima bi one trebale dati zraka. S druge strane, likvidnost oni mogu naći kroz HAMAG, HBOR, poslovne banke. Trudimo se da kamate budu kroz jedan posto. Jako puno radimo da pokušamo iskoristiti mogućnosti ovih promjena da napunimo fond za subvencioniranje kamata”, poručuje Marić.

“Prošli tjedan smo mi najavili što planiramo učiniti, danas je faza implementacije. Sada mjere startaju, startale su u sklopu Ministarstva rada, danas kreću druge. Za još njih trebat ćemo još koji dan. Maksimalno želimo pojednostaviti što je god moguće, da bude prohodno. Treba u svakoj krizi gledati pozitivne stvari. Treba jačati domaću proizvodnju. Ovo nam treba otvoriti oči”, jasno će ministar financija.

Slovenci su otišli u drugom smjeru – smanjili su plaće državnim službenicima za 30 posto. Je li opcija smanjiti plaće u državnom sektoru?

“Sve je opcija. Nemojmo zaboraviti da smo među prvima krenuli s fazom implementacije. Čim smo osjetili da se sve ovo valja iza brda, već krećemo s mjerama. Rashodovna strana proračuna će pokrivati sada samo ono što je bitno.

“Mirovine nisu upitne. I točka”, rekao je ministar.

Ministar financija potvrdio je kako oko 70 posto zaposlenih ovisi o Vladinim mjerama.

“Dobar dio, kad je kolega Aladrović prošli tjedan predstavljao mjeru, radili smo na bazi 400.000 ljudi, prema nekim dodatnim analizama koje smo radili, mogli bismo sad reći da je riječ o 600.000 ljudi. Samo do sada je 71.000 radnika. Mi smo danas krenuli s poreznim mjerama, samo od jutrošnje konferencije 2000 zahtjeva i dvjestotinjak pitanja. Sve ćemo putem sučelja koronavirus odgovarati i u najkraćem roku obrađivati”, rekao je ministar

Pojasnio je što te mjere konkretno znače za poreznog obveznika.

“Recimo da početkom travnja podnosi zahtjev, Porezna uprava odmah odgovara. Početkom svibnja želi isplatiti plaće, koristi mjere kolege Aladrovića – 3250 kuna. Sav porezni teret on knjiži i zadužuje tek za tri mjeseca. Kraj mjeseca dolazi mu na naplatu obračun poreza na dobit od prošle godine, i to ulazi u odgodni efekt. Nova akontacija poreza na dobit, HGK, sve mu dolazi u odgodni efekt i tako tri mjeseca. Kada istekne tri ili tri plus tri, nije nam namjera skočiti na tog poreznog obveznika i sve pokušavati jednokratno naplatiti nego će se davati mogućnosti beskamatne obročne otplate”, rekao je Marić.

Ističe kako u ovom trenutku nitko ne može procijeniti dubinu krize, ali i da je Hrvatska spremna na sve mjere.

”Koliko god to zvučalo vrlo općenito, zaista jesmo. Razgovaram sa svjetskim tržištima kapitala, razgovaramo o svim mogućim izvorima do kojih možemo doći – to su domaći izvori. HNB smo od prvog dana pozvali za stol….”

Upitan dokad Hrvatska može zadržati likvidnost, ministar financija odgovara da postoje rezerve.

”Država u ovom trenutku ima nešto manje od 19 milijardi eura deviznih pričuva. Ima još u bankarskom sustavu određenih rezervi. Trenutno je preko noći na bankarskom tržištu 30-ak milijardi. Imamo uravnotežene javne financije i nemamo pritisak velikih deficita kakve smo nekad imali. EU je najavila nove programe i na njih računamo. Imamo europske i međunarodne multilateralne organizacije, tržište kapitala. Sve su to izvori na kojima tražimo izvore sredstava”.

Marić kaže da je cilj pribaviti što više jer će puno toga trebati upumpati u gospodarstvo. Dodaje kako deficit nije primaran.

”Jedna od inicijativa koju smo potaknuli jest da se ta pravila o zaduživanju i deficitu privremeno odgode, da se da prostor zemljama u ovim okolnostima da se može reagirati i proračunski”.

Gospodarstvo će biti dobro ako potrošnja građana nastavi teći, potvrđuje Marić. Istodobno, jučer se iz Vlade moglo čuti da se prestane s oglašavanjem proizvoda koji nemaju veze s prehranom i higijenom. Marić je to komentirao.

”Kolega Božinović je na čelu Stožera i tamo su u fokusu zdravlje i opstanak ljudskih života. Fokus je bio na tome da se ljudi upozore da što manje izlaze van. Znamo i sami da nije samo prehrana ta. Nećemo mi stati s kapitalnim investicijama koje su u tijeku ili pri kraju. Zašto bismo sad potratili sve što smo investirali kad to u konačnici ima najbolji efekt na gospodarstvo i proračun?”, kazao je Marić.

Privatnici su već počeli otpuštati radnike, a mnogi se pitaju hoće li i država? Marić kratko odgovara: ”Vidjet ćemo. Država je i u prošloj krizi održala svoju razinu zaposlenosti. Bilo je određenih mjera štednje na rashodovnoj strani. Ovisno o potrebama.”

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

1 komentar za “Marić o otkazima u državnom sektoru: “Sve je opcija””

  1. Laž laž laž laž laž laž

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program