LIJEPA VIJEST: Ris Alojzije još uvijek unutar NP Paklenica – istražuje svoj novi dom!

Objavljeno: 25.3.2020. u 11:58
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

“Prošlo je 12 dana od ispuštanja risa Alojzija u kanjonu Velike Paklenice i s veseljem vam javljamo da se on još uvijek nalazi unutar Nacionalnog parka Paklenica”, objavio je LIFE Lynx – hrvatski terenski blog:

“Dok mi poštujemo sve mjere i ostajemo doma, Alojzije istražuje svoj novi dom!”

Drugi od četiri risa koji se u Hrvatsku naseljavaju u sklopu LIFE Lynx projekta, podsjetimo, 14. ožujka ispušten je na područje Nacionalnog parka Paklenica.

Ispuštanje risa nastavak je odlične suradnje međunarodnih stručnjaka na projektu LIFE Lynx, čiji je cilj sprečavanje izumiranja populacije risa u Dinaridima. Opstanak populacije najviše ugrožava dugogodišnje parenje među bliskim srodnicima, a naseljavanjem jedinki iz Karpata unose se novi geni i oporavlja genska raznolikost dinarske populacije.

Odrasli mužjak mase 21 kg prije mjesec dana je uhvaćen na području Rumunjske, a za njegovo hvatanje su zaslužni rumunjski partneri projekta LIFE Lynx, Udruga za očuvanje biološke raznolikosti (ACDB). Do trenutka ispuštanja, ris je prošao sva potrebna zdravstvena i genetska testiranja te posebnim transportom prešao gotovo 1300 kilometara do svog novog doma.

“Ovom risu odlučili smo dati ime “Alojzije”, u čast pokojnog ing.šumarstva Alojzija Frkovića. G. Frković je bio jedan izuzetan čovjek koji je dao poseban doprinos praćenju populacije risa kao i hrvatskom lovstvu, i na ovaj simboličan način želimo mu iskazati zahvalu.” izjavio je Vedran Slijepčević, u ime Veleučilišta u Karlovcu koje je partner na LIFE Lynx projektu.

Ris je ispušten u kanjonu Velike Paklenice okružen tišinom, članovima projektnog tima i suradnicima, a čim su se vratašca prijenosne kutije otvorila, Alojzije je u nekoliko sekundi odjurio u prostranstva Velebita. Njegovo kretanje pratit će se pomoću telemetrijske ogrlice te mreže fotozamki postavljenih u šumama Like i Gorskog kotara.

LIFE Lynx projekt se provodi u razdoblju 2017. – 2024. godine, pod sufinanciranjem Europske komisije, Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, Ureda za udruge Republike Hrvatske, Euronatur Fondacije te Ministarstva za okolje in prostor Republike Slovenije.

Planirano je naseljavanje ukupno 14 risova iz Karpata u Dinaride, 4 u Hrvatsku te 10 u Sloveniju.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

2 komentara za “LIJEPA VIJEST: Ris Alojzije još uvijek unutar NP Paklenica – istražuje svoj novi dom!”

 1. Lažni Branitelj

  Siguran si dok je korona tu, nakon toga, bojim se da ti predstoji borba za život, sa dvonožnom beštijom.
  Sritno mačak.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 2. Lažni Branitelj

  Objavite i katru di se najviše zadržava. Koji debili.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program