Koronavirus u Hrvatskoj: 713 oboljelih, šestero preminulih

Objavljeno: 29.3.2020. u 16:48
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Nacionalni stožer je objavio kako je u Hrvatskoj u posljednja 23 sata broj novozaraženih 56, tako da je ukupan broj zaraženih koronavirusom 713. Jutros je u KBC Dubrava umro još jedan bolesnik. Riječ je o 84-godišnjaku koji je, uz koronavirus, patio i od teških posljedica moždanog udara. Riječ je o šestoj žrtvi koronavirusa u našoj zemlji. U Zagreb je iz Šangaja sletio teretni zrakoplov s 13 tona zaštitne opreme, a u Frankfurtu je još jedan spreman za Hrvatsku s 10 tona.

Ministar zdravstva Vili Beroš kaže da je sadašnje stanje, koje je zadovoljavajuće, rezultat zajedničkih napora zdravstvene struke, stožera i građana. Vjeruje da ćemo, ako budemo ustrajni, proći sa što manje štetnih posljedica.

- Odgovorno ponašanje je ključ uspjeha u ovom trenutku, poručio je.

Angažiranjem građevinske struk, saniran je dimnjak u Petrovoj bolnici, rekao je ministar dodavši da je nedonoščad iz KB Dubrava jutros prebačena u Petrovu bolnicu. Najavio je da stiže medicinska pomoć iz Kine.

- U 14.20 sati očekujemo slijetanje aviona iz Šangaja u Zagreb s opremom. To je posljedica djelovanja državnog vrha i premijera Andreja Plenkovića koji je u kontinuiranom kontaktu s državnim vrhom Kine, rekao je ministar Beroš. U međuvremenu avion je sletio i iskrcano je 12,5 tona medicinske opreme.

Što se tiče 26 pacijenata na respiratoru, Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, rekla je da sve osobe koje su na respiratoru imaju teški oblik bolesti i većina može biti kritično, a za one koji su u Klinici očekuje još jedno stavljanje na respirator.

Odgovarajući na novinarsko pitanje postoji li plan o raspodjeli opreme iz Kine, ministar Beroš rekao je da planovi postoje i raspoređivat će se prema prioritetima.

Što se tiče rada ribarnica, šef HZJZ-a Krunoslav Capak pojasnio je da mogu biti otvorene specijalizirane prodavaonice u zatvorenom dijelu tržnica, koje mogu (na zatvorenom dijelu tržnice) otvoriti svi koji zadovoljavaju uvjete.

Ministar Davor Božinović je, komentirajući izjavu predsjednika Zorana Milanovića da sve odluke moraju biti donesene dvotrećinskom većinom, rekao da ne prati izjave. Kaže da je kritična točka bio potres u Zagrebu jer je velik broj građana refleksno izašao van. Rekao je da sve odluke moraju biti brze, da u nedjelju nije radio Sabor, a Stožer je morao donijeti odluke.

- Naravno da nikome ne pada na pamet ograničavati ljudska prava. Ali možemo svjedočiti da ljudi postaju sve više svjesni da je ovo izvanredna i ekstremna situacija. Samim time su i naše mjere izvanredne, ponekad i ekstremne, rekao je Božinović.

Na pitanje je li bilo premještanja zatvorenika, Božinović kaže da je sinoć potvrđena zaraza koronavirusom kod čuvara u zatvoru u Splitu, nije bio u kontaktu sa zatvorenicima, a kada je saznao da mora biti testiran, 19 službenika je upućeno u samoizolaciju.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program