Iva Pejković: Bookcrossing u doba korone

Objavljeno: 20.3.2020. u 10:19
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

“Kako nam rubrika Kultura u ova vremena zjapi prazna, nema javnih okupljanja, koncerata, književnih večeri, predstava, nema nam druge nego u samoizolaciji gutati propuštene serije, filmove, knjige… Odlučila sam napuniti praznu kućicu za Bookcrossing u Zadru. Knjiga će uvijek naći svoj put!” – stoji na početku objave Zadranke Ive Pejković.

U nastavku u cijelosti prenosimo njenu novu objavu:

“Doslovno preko noći, život u Hrvatskoj se promijenio. Na snazi je cijeli niz zabrana aktivnosti koje smo dosad uzimali zdravo za gotovo. Zatvoreni su kafići, neprehrambene trgovine, frizerski i kozmetički saloni, teretane, bazeni – ukratko sva ona mjesta koja nisu nužna za život, a na kojemu se okupljao veći broj ljudi.

Naš život će se početi malo ozbiljnije mijenjati. Sve u cilju zaštite od virusa. Kako je ministar unutarnjih poslova i najavio, život se doista i promijenio. Nema više Hrvatima omiljenog hobija. Zatvoreni su kafići, kao i sve trgovine koje ne prodaju hranu i higijenske potrepštine, muzeji, kazališta, kina, knjižnice…Gradska knjižnica Zadar pokrenula je s Kazalištem lutaka zanimljiv projekt, te dolaze korisnicima “virtualno”, putem Youtube kanala. Nude priče i književne preporuke.

Sama knjižnica 17. ožujka potpuno je zatvorila vrata… Zaduženu građu možete vratiti u trezor ispred središnje knjižnice u ulici Stjepana Radića ili obnoviti zaduženje putem interneta. (https://www.gkzd.hr/node/16141/) Prestao je s radom i bibliobus.

Tužan prizor nedaleko Gradske knjižnice Zadar gdje je svojedobno udruga CINAZ postavila kućicu za knjige. Inicijativa je zaživjela, no ubrzo su sve knjige nestale iz kućice, a nove nisu stigle. To je mjesto za puštanje knjiga u svijet, tzv. bookcrossing. Svjetski je to pokret za slobodu knjige.

Temeljen na principu darivanja i slobodne razmjene, ovaj je pokret uspio dokazati da je za populariziranje čitanja prvenstveno dovoljna kreativnost i entuzijazam. A sve je službeno započelo 21. travnja 2001. godine.

Amerikanac Ron Hornbaker uočio je kako na svijetu postoje internetske stranice za praćenje novčanica i fotografija, no da ne postoje i one koje prate knjige. Uz pomoć supruge te kolega Bruce i Heather Pedersen pokrenuo je inicijativu koja je vrlo brzo izrasla u međunarodni pokret s velikim brojem aktivnih članova. Zahvaljujući njima te brojnim volonterima diljem svijeta koji populariziraju ovaj pokret u svojim sredinama, gotovo 9,5 milijuna knjiga trenutno traži svoje čitatelje u 132 zemlje. Aktivnih bookcrossera više je od milijun i pol.

Ovih dana sigurno ste više kod kuće, pa bi bilo lijepo pregledati što imate na vlastitim policama i u ormarima i možda vaša knjiga razveseli nekog novog čitatelja.

Operite ruke, dezinficirajte knjige … neka zadarska bookcrossing priča zaživi u doba korone!”

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program