250 PRIPADNIKA HGSS-a POMAŽE CIVILNOJ ZAŠTITI Apel planinarima i ljubiteljima prirode: “Pažljivo planirajte izlete i aktivnosti u prirodi dok se situacija ne vrati u uobičajeno stanje!”

Objavljeno: 28.3.2020. u 08:10
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

“U proteklih 15 dana od proglašenja epidemije u Hrvatskoj bilježimo ukupno 15 akcija spašavanja dok je potraga za nestalim ribarom u okolici Vira još uvijek u tijeku. U navedenim aktivnostima i onim za potrebe Stožera CZ uključeno je preko 250 spašavatelja HGSS-a.”

Od prvih znakova pojave epidemije COVID-19 na području Republike Hrvatske, spašavateljice i spašavatelji svih 25 stanica HGSS-a, uz svoje redovne aktivnosti potraga i spašavanja, svoje su snage stavili na raspolaganje regionalnim i lokalnim stožerima Civilne zaštite. U domeni svojih primarnih, ali i onih izvanrednih, aktivnosti svakodnevno pomažu u provođenju neophodnih mjera za suzbijanje korona virusa te, s ostalim operativnim snagama sustava Civilne zaštite, koordiniraju sljedeće korake.

Poštujući mjere zaštite koje su propisali Nacionalni stožer civilne zaštite i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, te vodeći računa o očuvanju zdravlja spašavatelja, sve aktivnosti HGSS-a koje nisu od javnog značaja, poput sastanaka, tečajeva i vježbi, odgođene su do daljnjega.

“Kako bismo podigli sigurnost svih strana na što veću razinu, medicinska komisija HGSS-a za sve je stanice izradila priručnik sa savjetima i smjernicama o postupanju u akcijama spašavanja, dezinficiranju opreme i vozila, kao i održavanju, dezinficiranju i higijeni službenih prostorija”, stoji u priopćenju HGSS-a.

U koordinaciji s Crvenim križem spašavatelji dostavljaju hranu, životne potrepštine i lijekove starijim osobama, dok stožerima Civilne zaštite pomažu pri opskrbljivanju karantena na području Republike Hrvatske namirnicama. Isto tako, članovi HGSS-a sljedećeg će tjedna na pojedinim lokacijama pružati pomoć Crvenom križu u akcijama darivanja krvi, što zahtijeva najviše standarde zaštite.

HGSS kontinuirano pomaže Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske vozilima i bespilotnim letjelicama pri kontroli propisanih mjera o zabranama kretanja i socijalnoj distanci s ciljem borbe protiv širenja korona virusa, a upozorenja se prenose i putem zvučnika na bespilotnim letjelicama.

U proteklih 15 dana od proglašenja epidemije u Hrvatskoj bilježimo ukupno 15 akcija spašavanja dok je potraga za nestalim ribarom u okolici Vira još uvijek u tijeku. U navedenim aktivnostima i onim za potrebe Stožera CZ uključeno je preko 250 spašavatelja HGSS-a.

“Kako bismo u ovim zahtjevnim vremenima smanjili i broj akcija na nepristupačnim terenima, te kako bi što veći broj naših spašavateljica i spašavatelja svoje vrijeme mogao primarno posvetiti borbi protiv COVID-19, apeliramo na planinare i ljubitelje prirode da pažljivo planiraju izlete i aktivnosti u prirodi dok se situacija u zemlji ne vrati u uobičajeno stanje. Također napominjemo da, zbog korištenja specifične opreme za spašavanje, ne možemo uvijek koristiti svu potrebnu zaštitnu opremu te se, u takvim situacijama, u određenoj mjeri izlažemo riziku.

Čuvajući sebe čuvate sve ostale pa tako i nas, stoga se držite uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite kako bismo zajedno smanjili broj intervencija HGSS-a na nepristupačnim područjima. Poštujte mjere socijalne distance, higijene ruku, zabrane okupljanja i ne izlazite iz domova bez nužne potrebe”, objavio je HGSS:

“Posebno se zahvaljujemo svim volonterkama i volonterima Hrvatske gorske službe spašavanja koji i dalje nesebično pomažu u očuvanju ljudskih života. Vi ste naša najveća snaga.”

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program